Divendres, 19 d'Abril de 2024

Els flamencs del Delta se senten estimats

10 de Febrer de 2016, per Diana Vizán

Succeeix poques vegades: el sud del país, sovint oblidat per què és lluny de Barcelona, ha esdevingut protagonista de l'actualitat del nostre país i més enllà. Amposta es va omplir el diumenge 7 de febrer de persones d'arreu de Catalunya, del País Valencià i de l'Aragó en auxili del riu Ebre. I aquest dilluns 8 de febrer, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha entrevistat amb els membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre. És la vegada que senten que reben més suport de les institucions, ja que ara la seva mobilització, que fa anys que va començar, es veu com una reivindicació de país, gràcies al suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

La mobilització de milers de persones d'arreu del país per part d'aquestes entitats sobiranistes en contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, aprovat amb premeditació i traïdoria per un govern en funcions, és coherent amb la defensa que fan de la gestió pròpia dels recursos de Catalunya. I el més important: també és una aposta ferma pel territori en la seva totalitat, compatible amb la importància i la indiscutible centralitat de Barcelona, la capital.

Bones notícies que han anat acompanyades de crítiques, ja que hi ha qui considera que defensar el Delta de l'Ebre és propiciar un conflicte territorial. Aquest és el cas dels regants de Lleida, que representen sobretot a grans empreses que s'han anant fent amb la propietat dels camps que rega el canal Segarra-Garrigues, ja que la majoria de petits propietaris no poden afrontar la inversió que implica instal·lar el reg, i que veuen amb bons ulls el pla hidrològic aprovat pel govern espanyol, sense tenir en compte les conseqüències devastadores per al Delta de l'Ebre. Unes terres de l'Ebre declarades reserva de la biosfera per la Unesco l'any 2013. Un cop més, els interessos econòmics d'uns pocs es volen imposar a l'interès natural i general. Potser, com recorda el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomás, el que s'ha de debatre és el model d'agricultura que es vol com a país. Per això, Unió de Pagesos també va participar aquest diumenge en la manifestació.

Ara cal esperar el suport de la Comissió Europea, que ha cridat l'atenció diverses vegades a l'estat espanyol per la seva política hidrològica i, en el cas concret de l'Ebre, ha advertit del perill mediambiental que suposa construir més preses. Mentrestant, la gent que crida "lo riu és vida" ara se sent més estimada que mai i els flamencs del Delta somriuen als parlamentaris europeus que aquest dilluns 8 de febrer els han visitat.

Diana Vizán Aguado, periodista i politòloga.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

ep  10 de Febrer de 2016

conflicto interno

Sin estar muy puesto en el tema , parece que aquí hay un conflicto interno. Primero hay que saber lo que decía nuestro mesias, "san mesias" sobre el plan años atrás (consultar hemeroteca).. Ahora parece que Puigdemon se une a cualquier manifestación que vaya contra de una decisión del estado, nada fuera de lo normal, protocolo. Si hay que salvar el delta, dudo que haya mucha gente en contra de no salvarlo. Si de lo que se trata es de más de lo mismo, esteladas y NO soluciones a los problemas de TODOS los catalanes, ya me habéis visto ... Luego esta señorita escribe sobre intereses de los pageses de lerida como si en el delta no los hubiese, arrosaires es un gran ejemplo.