Els nostres equipaments culturals a Internet

04 d'Abril de 2017, per Xavier Filella

Internet i les noves tecnologies ens suggereixen sovint pensaments contradictoris. Per un costat son un avanç tècnic molt destacat i per l'altre la seva expansió il·limitada pot resultar personalment invasiva ja que no sabem fins a on les informacions obtingudes poden acabar afectant la nostra intimitat i esdevinguin finalment una arma de control i una possible intromissió impúdica en la nostra quotidianitat. 

Sorprèn com la informació es pot transmetre d'una manera tan ràpida i eficient i com en temps real, en segons, podem obtenir qualsevol dada planetària. Internet ens apropa el coneixement, ens situa qualsevol indret al mapa, ens dóna instruccions i orientació de com fer cap a qualsevol lloc, ens relaciona amb continguts semblants, ens facilita opinions personals,...

La informació que podem veure per exemple a google és inabastable, ingent. Podem trobar restaurants, museus, teatres, carreteres, places, carrers, ermites, turons, ajuntaments, estadis, centres culturals i veurem els exteriors d'edificis (street wiew), les seves coordenades, la geoposiciò, ho podem veure tot a vista d'ocell i darrerament fins i tot podem accedir als interiors, clicant la pestanya “vegeu l’interior”, dels millors equipaments culturals de casa nostra.

Cercant a google el Teatre Bartrina, el Centre de Lectura, el Teatre Fortuny o el Palau Bofarull podem veure amb 360 graus -les noves càmeres actuals permeten gravar amb aquesta característica que facilita a l’espectador mirar l’espai en totes direccions como si ell mateix fos la càmera- els seus interiors, podem recórrer les platees dels teatres, les sales de la biblioteca, veure les obres d'art, pujar i baixar per les seves escales, observar amb detall les seves estances.  Des de casa i a través sobretot de tauletes i mòbils -avui en dia aquestes tecnologies estan optimitzades per aquests dispositius ja que l'ordinador va perdent ús- podem passat una bona estona resseguint amb minuciositat els interiors d'equipaments patrimonials sense haver de visitar-los físicament.

Des de fa temps estan molt generalitzades a internet les vistes dels exteriors de monuments i edificis emblemàtics, d’aqui a poc temps podrem accedir a les seves intal·lacions. Estem davant d'un canvi de paradigma a nivell turístic?, de fet ja podem trobar rutes guiades d’alguns equipaments culturals a través d’internet. Unes avantatges,  les de les noves tecnologies, que caldrà fer-les servir amb cura, amb un plantejament enriquidor i exclusivament informatiu i que no haurien de derivar cap a un “gran hermano” generalitzant que faci perdre l’encant dels edificis enregistrats.
De moment gaudim de les noves tècniques i valorem-ho positivament. Estan al nostre abast. 

Xavier Filella és president del Centre de Lectura.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.