Divendres, 29 de Març de 2024

Empoderament ciutadà: de consumidors a productors de la nostra pròpia energia

26 de Juny de 2020, per Daniel Rubio

El món i ciutats com la de Reus avancem sense dubte i de forma decidida cap a un nou model energètic. Una transició que ens ha de portar a una realitat més neta, menys contaminant i més respectuosa, a més de sostenible tant econòmicament com mediambientalment, i on el ciutadà sigui figura activa. L’empoderament del ciutadà fa que aquest pugui generar la seva pròpia energia, consumir-la, emmagatzemar-la, compartir-la o comercialitzar-la, i les administracions públiques hem d’ajudar a facilitar les eines i les possibilitats perquè així sigui. De fet, hem de ser un exemple en accions i polítiques que encoratgin a caminar plegats cap a un camí i una mateixa direcció que millori la competitivitat de les empreses del nostre territori i l’economia de les famílies a la vegada que es contribueixi en la cura del nostre planeta, que en definitiva és la nostra gran llar.

Ciutat pionera i compromesa

En aquest sentit, des de l'Ajuntament de Reus podem dir que som una ciutat pionera i compromesa amb l’estalvi energètic i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i seguim caminant en la direcció de ser un referent europeu en producció energètica. Precisament enguany el consistori ha certificat amb l'empresa que subministra la llum d'edificis municipals i enllumenat públic que el 100% de l'energia a consumir aquest 2020 procedeixi exclusivament de fonts renovables, i estalviar així al 100% les emissions de CO2.

Per altra banda, i tal com hem anunciat en el marc de la Setmana de l'Energia 2020 a la que ens adherim un any més, hem incrementat en un 33% el pressupost d'inversions destinat a projectes municipals d'autoconsum amb l’energia solar fotovoltaica. D'aquesta manera, als 300.000 euros previstos inicialment, des de la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient hi sumem 100.000 euros més, arribant als 400.000 euros d'inversió per finançar nous projectes.

L’aposta per les energies renovables per part del nostre ajuntament ja té experiència prèvia que actualment ens permet obtenir l'energia no contaminant equivalent a consum d'un centenar de llars a partir de les 7 plaques fotovoltaiques ubicades en diferents equipaments de la ciutat.

Proximitat, confiança i facilitats

En aquest sentit també estudiem la possibilitat de muntar illes energètiques en zones estratègiques de la ciutat que ens permetria distribuir l'electricitat generada, emmagatzemar-la i comercialitzar-la. Fins i tot la regidoria de Medi Ambient es planteja l’aposta de Reus Energia com a empresa municipal energètica de proximitat i confiança per al ciutadà que li permeti ser part activa. En la mateixa línia, i per facilitat i oferir ajudes a la ciutadania, el consistori proporciona bonificacions fiscals d'entre el 30 i el 50% de la quota íntegra de l'impost durant dos anys consecutius per aquells immobles amb instal·lacions solars fotovoltaiques en règim d'autoconsum fomentant així l'energia verda en l'àmbit domèstic i premiant aquest fet amb una reducció en la què és una de les factures que major impacte econòmic suposa per a les famílies.

'L'energia més barata és aquella que no es consumeix'

Igualment no podem deixar de banda les accions que a nivell particular puguem fer cadascú de nosaltres en el nostre dia a dia, en les nostres rutines i a la nostra llar. I és que l’energia més barata és aquella que no es consumeix. Aquest és un dels missatges que vam poder extreure el passat dimarts del 'webinar' ‘Reus, ciutat cap a l’autoconsum energètic’ del que fem un balanç força positiu. Amb la participació de diversos experts, empreses privades i ens locals públics vam poder abordar de forma telemàtica sobre l'ús d'energies renovables, l'eficiència i els avantatges i beneficis econòmics i mediambientals que suposa la producció i ús propi d'energia elèctrica obtinguda de forma sostenible a través d'instal·lacions d'energia solar fotovoltaica, entre altres, o fins i tot poder disposar de bateries per emmagatzemar l’energia que hem estat capaços de produir i com treure profit per aprofitar-la o comercialitzar-la.

També ens va servir per comprovar que a més de les opcions diverses per reduir i estalviar en la factura de la llum, tant a nivell particular com empresarial, en aquest cas amb la bona opció de les auditories i el monitoratge, l’allau de possibilitats per autoproveir-nos d’energia és cada cop major i més factible. Des d’instal·lacions comunitàries o compartides fins a les de lloguer per poder reduir i estalviar en els costos d’implantació i manteniment. Una setmana que ens convida a la reflexió, ja que a la fi, les fites i el recorregut que podem encaminar com a ciutat tenen un caràcter de responsabilitat social on la suma de tots ens ha de permetre un millor futur, més sostenible, més eficient i més saludable.

Daniel Rubio és regidor de Recursos Humans i Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics