Cookie control
Dimarts, 25 de Febrer de 2020

Emprenedors

22 de Febrer de 2017, per Jordi Cervera

Aquesta generació de bombolla immobiliària, de polítics corruptes, de mà a la caixa i de diner fàcil i abundant ha deixat un reguitzell de pèrdues difícils o impossibles de recuperar. Des de les més domèstiques (mai més no tornarem a tenir lot de Nadal) fins a les més necessàries (mai més no tindrem una sanitat pública ben dotada, unes pensions decents o una estructura laboral fluida i àgil) tot ha quedat trinxat, sense solució de continuïtat, mentre la major part dels lladres (s'ha d'afegir presumptes encara que sigui obvi el que han fet i el que fan, no?) segueixen fent la seva.

Hem d'aguantar que el governador del Banc d'Espanya doni lliçons i proposi augmentar l'edat de jubilació quan té la vida (i la jubilació) sòlides i garantides i la seva institució és la responsable (també presumpta, oi) del pitjor desastre econòmic de tots els temps. I enmig de tot això, els joves, la generació més ben preparada de la història, sense feina ni horitzons. S'ha acabat per sempre allò de deixar la feina al matí i a la tarda estar treballant en un lloc millor i la incertesa i la precarietat s'han convertit en companyes perennes del viatge laboral. I si cal ser optimistes i trobar alguna cosa positiva en aquest camí cap a la pèrdua d'oportunitats potser només n'hi ha una, que les noves circumstàncies obliguen a la creativitat màxima, a viure sempre atent i a cercar possibilitats de créixer en llocs on abans només hi regnava la seguretat.

Hi ha centenars d'exemples i tots són prou significatius. Serveixi aquest de mostra. Els ingredients són una jove emprenedora de Sabadell, l'afició al món de les motos i una feina senzilla, repetitiva, bruta i més aviat ingrata: engreixar la cadena de transmissió de la moto. El resultat es pot descobrir a http://www.protectlube.com/, un kit de cartró dur amb feltres absorbents que ajuda a engreixar cadenes sense embrutar-ho tot i sense malbaratar el greix i que pot ser de gran ajuda a tota la gent que, tard o d'hora, ha d'afrontar aquesta feina ingrata en motos, bicicletes o karts. Una idea senzilla, d'aquelles que són tan òbvies que s'acaben convertint en invisibles i que només algú amb visió és capaç de detectar i de solucionar.

I vindria a ser això mateix: aïllar un problema i cercar una solució factible, viable, que, a més, es pugui convertir en una sortida professional utilitzant materials senzills, imaginació, habilitat i una gran capacitat d'adaptació. Aquests serien els mèrits i les virtuts dels nous emprenedors, d'aquesta generació jove i preparada que busca obrir els camins que la crisi i la mala gestió han esborrat i que ho fa aplicant tot allò que saben (que és molt) amb fórmules que defugen la tradició i tot allò que coneixíem fins ara. Imaginació contra anys de mala gestió, en definitiva.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Juan Antonio Carricondo Oyonate  22 de Febrer de 2017

Hi ha moltes coses que no s'han fet!

És evident que s'ha deixat anar la mà en molts temes. Els joves no saben que els hi cal fer. La bombolla, els embolics bancaris, la corrupció, els temes polítics, les lluites, la manca de decisions, els sous exagerats, els regals, les pensions vitalícies, les despeses del concordat -derivades del franquisme, encara vigent- i altres animalades mes pròpies del segle XVIII - 18- , ens presenten el panorama de desastre actual que pagaran aquells que ara no saben que fer.