Divendres, 19 d'Abril de 2024

En 523 anys, res per celebrar i molt per lamentar

12 d'Octubre de 2015, per Laura Aguadé

Recordo que ja fa un temps  vaig viure durant més de dos  anys a Nicaragua com a Voluntària per l'ONG Setem-Catalunya. A la capital d’aquest país, Managua, les seves  Comunitats Cristianes de Base (basades en la Teologia de l’alliberament) el dia 11 d’octubre celebraven, davant la  vergonya i certa incomoditat dels voluntaris catalans i espanyols que hi érem invitats, l’últim dia en què els pobles indis van gaudir de pau cultura, terra, llibertat, sobirania i prosperitat.

Dic certa incomoditat perquè tots els voluntaris i voluntàries que érem en aquest acte, recordàvem, des que teníem memòria, com cada 12 d’octubre fidelment celebràvem a l’Estat espanyol,  el Día de la Hispanidad. Feia uns anys, fins i tot s’havia commemorat el cinquè centenari del 'Encuentro entre dos culturas', que més aviat n’haguéssim pogut dir "encontronazo", ja que per 'Encuentro' s’entén que són dos els que es volen veure, compartir, dialogar... i és evident que aquest no va ser el  cas de l’arribada dels espanyols al mal anomenat Nuevo Mundo. Per a Espanya va suposar obrir una pàgina en la seva història, però per als indis posar fi a la pròpia.

Podríem omplir pàgines il·lustrant aquest genocidi, però només apuntarem algunes dades que crec que poden fer, si més no, reflexionar. Per exemple, només a Nicaragua es calcula que en els primers cinc anys de la invasió, dels 600.000 nicaragüencs que vivien al Pacífic al voltant dels llacs, tan sols en quedaren 30.000. Unes altres xifres ens indiquen que els 25.200.000 habitants que hi havia a l’Amèrica Central l’any 1519 varen ser reduïts a 1.075.000 l’any 1605. Seguim: l’any 1851, Felip II va signar davant l’audiència de Guadalajara que un terç dels indígenes d’Amèrica havien estat aniquilats i que els que encara vivien, es veien obligats a pagar tributs pels morts.

A les mines situades al Cerro Rico de la ciutat de Potosí de Bolívia, hi moriren vuit milions d’indígenes. Es passaven la vida a les mines  -s’hi extreia plata- encadenats, maltractats, i els que no rendien morien assassinats pels espanyols. No seria exagerar gens dir que Bolívia, un dels països més empobrits del món, va nodrir la riquesa dels països rics. Només a Espanya, durant 150 anys hi van arribar 35 milions de lliures de plata. Potosí és una ciutat que va donar molt als països rics, i ara és una ciutat empobrida.

Ja per acabar, els indis de les Amèriques sumaven en la seva totalitat com a poc 70 milions. Un segle i mig després s’havien reduït a tan sols tres milions i mig. Això és el que volem celebrar? El dia 12 d’octubre de 1492 marca per als pobles llatinoamericans l’inici de l’etnocidi, del robament, de la massacre i de la barbàrie en totes les seves dimensions. Per als pobles indígenes, des d’aquest dia va desaparèixer la llum i van regnar les tenebres que avui dia indubtablement encara perduren. Sense anar gaire lluny, parlem del deute extern que segueix sotmetent a aquests pobles a una dependència sense escrúpols als països rics i que es tradueix en el fet, que la major part de la població viu sota la línia de la pobresa. 

No, no podem ignorar tots aquests fets, i menys amb la ironia de seguir celebrant un dia que caldria lamentar profundament. Estem en deute moral i econòmic amb els països empobrits i els pobles llatinoamericans, avui en dia encara explotats. Solidaritzar-se amb tots aquests pobles és un deure d’humanitat i de justícia.

Laura Aguadé és membre de l’Associació Quinchos Universitaris per Nicaragua i membre de la coordinadora d’ONG per al desenvolupament, la defensa dels drets humans i la pau de Tarragona.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (7)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

josep  14 d'Octubre de 2015

Sr. Juampre

Ascoltan altres opinions i veus i altres ideas les personas se fens riques culturalment,.Jo li demano que sobre tot no dihui re ni expliqui res sobre al 12 de octubre,per favor,deixin am la nostra idea tonta no volen saber la veritar SOBRE TOT NO DIGUI RES PER FAVOR,estem mol be seguin sen burros, ancara que pensó no si tindrien que escolta vostes

ep  13 d'Octubre de 2015

Para Ramón

Bueno, primero decirle que le falta bastante en comprensión escrita o una carencia grave del idioma español. A saber si su antepasado como español que fue , fue el más sanguinario de los invasores de américa, pero yo no le juzgaría a usted nunca por lo que hizo un antepasado suyo hace 523 años, parece bien lógico. Sus antepasados fueron los mismos que los míos.. Mire, le recomiendo este video que parece del club de la comedia pero es en serio :
https://www.youtube.com/watch?v=T2l9rGO7eu4
Lo del 11s o no lo ha entendido bien o necesita unas clases, no era una comparación, era una enumeración. Por el resto de su patético comentario, nada que decir, sus legitimas aspiraciones nacionales no son incompatibles con las aspiraciones nacionales de todo el conjunto de españa. No sé a quien le escuece el que.. y despues de tantos años de mentiras, no sé quien al final acabará siendo más patético y ridículo.

R27S  13 d'Octubre de 2015

Borremos la história

Pues nada, borremos toda la historia y comencemos de cero. Por cierto, según historiadores subvencionados por la ANC Colón tiene origen catalán por lo tanto es un genocida catalán. Vaya disparate!!!! Mira que sois enrevesados!!!!
La corona española fue la primera en redactar una carta de derechos humanos y países angolsajones no les dieron derechos a sus colonias hasta hace menos de un siglo.

Ramon Tàpias  13 d'Octubre de 2015

Res a celebrar

Pel comentaris veig que els cou als espanyols la seva pròpia misèria per ser una veritat com un temple el genocidi humà i cultural. Ho és. Tanmateix m'ha fer gràcia quan he llegit un comentari que diu que l'11S és la diada de Corea del Nord. Maleïda coincidència! I em pregunto més enllà d’una data de calendari què té a veure amb la nostra història. La diferència és que els espanyols celebren la massacra americana i nosaltres commemorem la data de 1714 perquè és la revindicació de la nostra sobirania i el dret a la llibertat. Barrejar les coses em sembla una mica patètic si més no, perquè no té res a veure històricament. El 12/O res a celebrar. No es tracta de canviar la data, la cosa va de no celebrar un genocidi. I per acabar la Diada de l’11/S no s’ha de confondre amb el dia de Sant Jordi, malgrat que des de C’s vulguin canviar la data de 11S per diluir-la amb la de Sant Jordi per acabar amb les nostres legítimes aspiracions nacionals, vet aquí.

Xavier Joanpere Olive  12 d'Octubre de 2015

Xavier Joanpere RES A CELEBRAR

llegint el texte he sentit que encara tenim molt per explicar a les nostres poblacions.No se en quina llengua es va arribar a America pero si se en quina llengua es va torturar,masacrar i exterminar ,no se si les seves religions eren alliberadores pero si sabem que la que els van portar els europeus eren de submissio i resignacio. Res a celebrar ,molt a escoltar i molt de cami per solidaritzar.se i cercar solidaritats devant els imperis sords,cecs i imperialistes.Gracies Laura per recordar.nos que masa sovint s´intenta explicar la historia amb mes oblit que no pas memoria.

josep  12 d'Octubre de 2015

Como una persona que dice es

Como una persona que dice es de ONG, por la defensa de los derechos humanos,llegue a decir tantas idioteces, mentiras,sin mas.Mi pregunta Sra. es si ESPAÑA mi PAIS,con todo mi orgullo de serlo,no hubiese descubierto, conquistado,seguroi hubiesen sido ingles, HABLARIA ASI TAMBIEN, lo DUDO Y MUCHO, que me diga que todo lo que es español y huele a español lo desprecia estoy de acuerdo

ep  12 d'Octubre de 2015

casi totalmente de acuerdo

Esto de las celebraciones patrioticas, a parte de anticuado , puede llegar a ser de vergüenza ajena. También incluyo al 11s o el día nacional de corea del norte (buscad en youtube). Yo soy partidario de cambiar el día nacional de España a otro día y que el día de la hispanidad se dedique unir puentes con latinoamerica. También cambiaría el 11s a el día de San Jorge. Por otra parte , creo sinceramente que nadie está celebrando una masacre, más bien lo que habría que celebrar es lo que 523 años despues nos une, y de las mas importantes es su ONG y otras muchas alrededor de toda España. Espero sinceramente que lo que ocurrio hace 523 no sea excusa para odiar a la España del 2015.