Dimecres, 24 d'Abril de 2024

A Espanya guanya l'espanyolisme

07 de Desembre de 2015, per Sebastià Barrufet

Segons l’últim baròmetre els espanyols tanquen la porta al diàleg amb un augment de PP, Ciudadanos i PSOE en menor mesura. L’últim baròmetre del CIS parla clar: els espanyols cada vegada volen partits més espanyolistes i menys oberts a celebrar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya a l’escocesa.

L’aproximació trimestral dóna un 69,1% de vots a la tríada PP-PSOE-Ciudadanos, les formacions que van portar els seus líders a Catalunya al Tribunal Constitucional  per placar la declaració d’inici del procés d’independència català. Una xifra que puja al 70,3% si s’hi suma UPyD. Mentrestant, Podemos i IU només comptarien amb el 15,5% dels sufragis junts.

Guanya L’espanyolisme ranci, a nivells d’abril de 2012. Es tracta d’un augment de 5 punts respecte fa tres mesos i junts ja sobrepassen els dos terços d’estimació de vot, cosa que no passava des del baròmetre d’abril de 2012, quan sense C’s, PP i PSOE sumaven un 70,2% dels sufragis. L’aposta dels ciutadans espanyols és cada vegada més la de blindar la unitat de l’Estat des de la intransigència de no deixar votar. A més, són el PP i Ciudadanos els que més pugen, amb el partit que ocupa La Moncloa mantenint la primera plaça amb un 29,1% dels vots (28,2% fa tres mesos) i el d’Albert Rivera amb un 14,7% (10,8% el juliol). Pedro Sánchez només rasca quatre dècimes respecte a l’anterior baròmetre i tindria el 25,3% dels sufragis.

Per contra, l’única formació que defensa una solució via dret a decidir, Podemos, registra la seva pitjor marca des que s’inclou als baròmetres del Centre d’Investigacions Sociològiques amb un 10,8%, mentre que IU tindria el 4,7%. Un desnivell que fa més difícil que mai les tesis de la tercera via que formacions com Catalunya Sí que es Pot defensaven a la campanya pel 27S. D’altra banda, Convergència ja sense Unió per primera vegada al CIS s’endura el 2,9% dels suports, mentre que ERC continuaria a prop amb el 2,2%. Duran i Lleida tindria gairebé impossible mantenir-se al Congrés quatre anys més amb un 0,1%.

Arrimadas ha qualificat de “nou episodi d’una sèrie de terror” la situació política a Catalunya, després que les bases de la CUP han refermat el seu ‘no’ a la investidura d’Artur Mas. La dirigent de Ciutadans ha instat Mas a fer un pas enrere: “L’únic digne que pot fer és dimitir i reconèixer que el seu pla ha fracassat i no té majoria social”, ha apuntat. Amb les enquestes de cara, Arrimadas ha advertit que “aniran a totes” en uns hipotètics comicis al març perquè tenen el convenciment que poden governar a Catalunya.

La rebaixa d’impostos anunciada  per Rajoy és mentida perquè quedarà a nivells del 2011. El líder de C’s, Albert Rivera,  basa  bona part del seu discurs en la necessitat d’una millora en l’educació a Espanya “que seria la base de la recuperació econòmica” i ha tornat a defensar amb vehemència un Pacte Nacional per a l’Educació. Un acord que hauria de servir per lluitar contra el fracàs escolar, el desconeixement de l’anglès i per inculcar valors “com la igualtat, la llibertat i la fraternitat”. “Amb gent educada en el respecte i amb valors no es xiularien himnes ni banderes”, ha assenyalat Rivera, que aquí ha fet un incís sobre l’escola catalana. De fet, el líder de C’s ha arribat a assegurar que a Catalunya no es fomenten aquests valors cívics. “Aquí es fomenta el contrari: amb una educació que no respecta els decrets lingüístics de l’Estat, ni les sentències judicials i amb uns llibres de text que fomenten la desunió”, ha enumerat.Rivera també ha carregat contra els qui veuen en un referèndum la sortida a la relació entre Catalunya i Espanya. “La millor manera de continuar junts no serà oferir referèndum separatistes”, ha assenyalat el candidat de C’s. “Això no va de preguntar-se cada dia què som sinó què volem ser. No va de trencar un país sinó de com arreglar-lo”, ha conclòs Rivera.

Sebastià Barrufet és periodista.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Baix Camp  08 de Desembre de 2015

Pues que haremos

Y en Catalunya, también gana lo que Ud. llama españolismo, y pierde los que dicen que arreglarán el mundo mundial, o sea Uds., llamados también independentistas, sececionistas, etc., lo cual a mi personalmente, me parece bien, cada uno vota a quien quiere, y los votos son tan válidos como los suyos, ¿no le parece, demócrata de toda la vida?

Alberto  07 de Desembre de 2015

y en dinamarca

gana el dinamarquismo, nos ha j... A ver cuando se enterarán que los que nadan a contra corriente son ustedes.

ep   07 de Desembre de 2015

rancios

Debo interpretar que los que elegimos votar a los partidos que ud. denomina como rancios somos unos rancios. Insulta quien puede no quien quiere, pero aparte de esta impertinencia , una mas, le diré cuatro cosas. Hay muchos catalanes que votan partidos rancios, porque si uno le lee parece como si aqui no existiesen. Por otra parte lo de los partidos españolistas en españa suena como a guasa ... ¿no cree?Y por último , en España , Cataluña, Reus etc etc ... no estamos todo el día pensando un sus cuentos para niños de independencias referendums y no se cuantas mentiras y locuras más. Hay gente que votamos a quien nos parece sin pensar en vuestras obsesiones.