Divendres, 29 de Març de 2024

Exercici físic i esport: eina i solució

19 d'Abril de 2016, per Jordi Cervera

De tot allò de bo que ens ofereix l’esport, probablement el més important des del punt de vista social és el benefici de practicar exercici físic moderat i de forma regular com a mitjà de manteniment i de millora de les nostres capacitats físiques, i per tant de la nostra salut i de la nostra qualitat de vida.

La demanda i necessitat d’aquestes pràctiques serà, sens dubte, de les que més creixeran a curt termini i que més recursos demanaran per atendre una població cada dia més sedentària. Aquests recursos, caldrà reclamar-los al sistema sanitari, ja sigui públic o privat, un cop provat i acceptat a nivell científic que la inversió en la promoció de l’exercici físic per assolir hàbits saludables suposa la millor prevenció de salut i un estalvi exponencial en els costos sanitaris.

És aquí on els ajuntaments, com a administració més propera als ciutadans, estem cridats a tenir un paper predominant en la lluita contra el sedentarisme. Si fins ara el tabaquisme era el principal front de lluita del sistema sanitari per rebaixar una factura milionària, ara sembla que el sedentarisme ha passat a ser una de les prioritats, sense oblidar el problema del sobrepès i de l’obesitat, també molt present en la població infantil. En tots dos casos, l’exercici físic és la millor recepta per reduir o minimitzar-ne els riscos.

Els ajuntaments, malgrat el poc marge de maniobra que ens permeten els nostres pressupostos, tenim una gran vocació de servei a la ciutadania i una gran sensibilitat a les demandes i necessitats socials. Sabem que l’esport ha esdevingut una excel·lent fórmula per combatre les malalties físiques i mentals i que pot ser un gran argument de prevenció en temes de salut. El que els ajuntaments no podem és assumir la totalitat del cost que suposa acostar la pràctica esportiva a tothom, i per això hem de reclamar la dotació econòmica necessària per esdevenir la solució a l’hora de rebaixar la factura sanitària, al mateix temps que acostem a les persones eines per a la millora de la seva qualitat de vida.

Segur que amb aquest finançament, juntament amb mesures com la rebaixa de l’IVA per a l’esport i la definició de veritables beneficis fiscals per als col·laboradors i patrocinadors de l’esport base i de l’esport per a tothom, podríem afrontar amb garanties d’èxit el repte de convertir-nos en una societat més activa i saludable.  

Jordi Cervera és regidor d’Esports.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  19 d'Abril de 2016

Felicitats pel teu esperit de superació!

Sempre has mostrar que ets un 'tiu' amb un estil de superació envejable en molts aspectes. No estic massa d'acord en l'afirmació que l'ajuntament no pot assumir la totalitat dels costos, però la gran majoria sí. Les instal·lacions hi son, el personal també i no cal gairebé res més. Manquen practicants. Els llocs poden funcionar sense més despesses tot i que en lloc de 10 practicants hi hagi 20 o 25 o 30. Planifiqueu.