Dimarts, 23 d'Octubre de 2018

Garantir una vida lliure de violència per a les dones i els seus fills i filles

23 de Novembre de 2017, per Andreu Martín

Aquest 2017 a Catalunya hi ha hagut prop de 10.000 denúncies per violència de gènere en l’àmbit de la parella, segons dades del departament d’Interior. Vuit dones han estat assassinades a casa nostra i 44 dones i 5 fills i filles d’aquestes, a tot l’Estat. La darrera, de 28 anys, assassinada de diversos trets al cap a la porta de l’escola, davant del seu fill. 

Aquests dies, és notícia el judici que es desenvolupa a Pamplona contra cinc homes acusats de violar en grup una noia als Sanfermines del 2016 i difondre-ho, posteriorment, a les xarxes.

Aquests escenaris són la mostra més terrible de la violència masclista exercida envers les dones i, per això, i amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència de gènere, des del Grup Municipal del PSC volem manifestar el nostre més ferm compromís amb les dones víctimes d’aquesta violència de gènere. Un compromís actiu dia a dia perquè per eradicar aquest problema es requereix el compromís individual i col·lectiu durant tots els dies de l’any. La lluita contra la violència que s’exerceix cap a les dones ha de ser una prioritat que ens obliga a tota la societat en conjunt i, en primera instància, als governs i administracions, en el marc de les seves competències.

Disposem d’un marc legislatiu per mitjà de la Ley Orgánica de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género. També tenim lleis autonòmiques i, recentment, el Congrés dels Diputats ha aprovat el Pacto de Estado Contra la Violencia de Género. Per contribuir a eradicar la violència de gènere calen mesures polítiques i institucionals des dels diferents àmbits que abordin el problema de manera integral i siguin capaces de donar resposta a les necessitats específiques de les dones víctimes i les dels seus fills i filles. No es podrà avançar en aquest camp si no s’estableixen mecanismes de coordinació entre les diferents administracions i institucions amb responsabilitat en la matèria, però tampoc no es podrà avançar si les administracions no es doten dels recursos econòmics i de personal especialitzat adequats.

Els ajuntaments són una peça clau i juguen un paper fonamental en tant que són la institució més propera a la ciutadania i a les necessitats socials. Suposen el primer estament tant pel que fa a la prevenció com a l’atenció, informació, assessorament, protecció i acompanyament a les víctimes. Per això, és imprescindible dotar-los, de nou, de les seves competències en matèria d’igualtat. És imprescindible comptar amb estructures municipals i per això cal dotar-los del recursos adequats. Per això, presentarem al proper Ple una moció que insta al govern de l’Estat a iniciar els tràmits per a les modificacions legislatives necessàries per tal de retornar les competències als ajuntaments en l’exercici de les polítiques d’igualtat i contra la violència de gènere. També, en compliment del compromís econòmic acordat al Pacte d’Estat contra la violència de gènere, de destinar als ajuntaments un increment de 20 milions d’euros durant els propers cinc anys per poder desenvolupar les mesures contemplades en aquest Pacte. 

Garantir una vida lliure de violència per a les dones i els seus fills i filles és un objectiu prioritari per al PSC i confiem que també ho és per al conjunt dels grups municipals que conformen l’Ajuntament de Reus.

Una societat no pot denominar-se democràtica si no garanteix la seguretat i la llibertat de més del 50 per cent de la seva població. I en aquesta responsabilitat, els ajuntaments, com a institució més propera a la ciutadania, hi tenen un compromís ineludible.

Andreu Martín és portaveu del PSC de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)

Comentaris

Joan Anton Carricondo Oyonate  25 de Novembre de 2017

Primer cal educar!

Si les families, el professorat, el sistema educatiu, els partits polítics i les entitats no prenen part, seriosament, en els objectius de millorar la societat dins un respecte total no serà possible fer res. Dona la impressió que tothom parla però ningú agafa el brau per les banyes. Hi ha massa complaença en els hàbits dels fills i els joves. Ara que, malauradament, estem en període d'eleccions qui porta aquests punts en el programari i qui es compromet seriosament a portar a bon termini un canvi en positiu?