Cookie control
Dimecres, 15 de Juliol de 2020

Hi ha massa associacions de veïns a Reus?

08 d'Abril de 2016, per Bartolomé Pluma

Només veure el títol d’aquest article ens pot semblar que ja l'havíem vist abans. Efectivament, si repassem l’hemeroteca recent, ens podem trobar amb les següents opinions: "La proliferació d’associacions veïnals, a vegades sorgides en carrers a tocar, no té cap sentit" (NW-44/dec2015), “.. És del parer que hi ha massa associacions de veïns a Reus i que una simplificació seria més positiu per a tothom” (NW-43/nov2015), article de Cori Sebastià “Massa associacions de veïns? (NW-42/oct2015), etc.

Si consultem el Registre d’Entitats de l’Ajuntament de Reus (entitatsreus.cat) com a associacions de veïns hi ha un total de 46. Si tenim en compte que una desena de la llista, diguem, no consten que facin activitats, només queden les que actualment estan federades a la FAVR, amb les excepcions de les associacions que es van crear per motius polítics l'any 2011 amb la complicitat del canvi de color al govern municipal i que va fer duplicar AV per actuar al mateix àmbit de les que ja hi eren.

La normativa de la Generalitat per crear una associació de veïns és molt senzilla: només amb tres persones es pot registrar una nova associació i després al Registre municipal. Però la dinàmica que estem veiem els últims mesos a la ciutat ja és més preocupant. S’estan creant AV per a una zona on només hi ha dos o tres blocs de pisos i que en la majoria de casos tenen AV actives al costat. Ens ha de preocupar no només que es creïn sinó el perquè no s’han pogut incorporar a cap de les altres AV que tenen com a veïns. Això sense comptar que hi ha AV on no estan clars els seus àmbits d’actuació, cosa que ni consten als seus estatus ni ho saben els seus dirigents. Però aquest tema dóna per un altre article. Un altre tema a tractar serà la representativitat que representa cada AV en la seva zona d'influència.

I quina seria la solució? Des del meu punt de vista, l’hauria de fer l’Ajuntament, com a responsable del Registre d’Entitats i de la gestió de les subvencions, amb la col·laboració de la FAVR. Però això s’ha de fer al més aviat possible, si no ens podem trobar que dintre d’uns mesos hi haurà més de 50 AV en la ciutat. Què farem llavors? 50 festes de barris? També els que formem part del món veïnal hem de col·laborar en aquesta feina.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics