Cookie control
Diumenge, 20 de Setembre de 2020

La Casa de la Festa, un referent cultural

09 de Desembre de 2015, per Cristina Guzmán

El Plenari Municipal de l’Ajuntament de Tarragona celebrat el passat dilluns 30 de novembre de 2015 va aprovar per unanimitat la moció de CiU per convertir la Casa de la Festa en un referent cultural de la ciutat. Celebro aquest gran consens de totes les formacions presents al plenari, però també desitjo que aquesta no sigui una moció més, una de les tantes propostes aprovades en les sessions plenàries del nostre Ajuntament que es queden al calaix de les bones intencions. La societat civil de Tarragona va reivindicar durant anys aquest espai, van ser moltes les entitats tarragonines les que, l’any 1997, van lliurar un manifest conjunt a l’Ajuntament per reivindicar la Casa de la Festa com un equipament cultural que permetés la conservació dels elements patrimonials del Seguici Popular, la seva explicació pedagògica i la seva difusió turística.

La moció presentada per CiU en cap cas proposa, com es va declarar erròniament des de l’equip de govern, que la Casa de la Festa canviï d’ubicació. La Casa de la Festa té un lloc que els tarragonins i tarragonines han fet seu i proposar traslladar-la seria quimèric. Cada vegada que volem parlar de futur hi ha qui posa el retrovisor i s’entesta en recordar suposats desencerts del passat enlloc de mirar cap endavant i solucionar les problemàtiques presents. L’equip de govern socialista ha tingut vuit anys per canviar d’ubicació (si això era el que desitjava) de la Casa de la Festa i també ha tingut el mateix temps per dignificar l’existent. 

No necessitem un govern que estigui permanentment mirant cap enrere, sinó un que s’afronti a les dificultats presents i futures. És per això que des del Grup Municipal de CiU volem treballar perquè La Casa de la Festa es converteixi en el què hauria d’haver estat sempre: un veritable referent cultural de la ciutat. Tarragona compta amb un patrimoni festiu d’incalculable valor. Els elements del Seguici Popular, més enllà del valor artístic i patrimonial, són una baula amb la història i amb la tradició. Darrere de cadascun d’ells hi ha projectes, il·lusions i, sobretot, un feix d’emocions, que van de la innocència dels infants fins la nostàlgia dels més grans. El que és indiscutible, però, és que tot el Seguici dóna sentit de pertinença i d’identitat a una ciutadania que s’emmiralla en cadascun perquè hi sent projectada una part de Tarragona.

Malauradament, en els últims anys s’ha demostrat que lluny de conservar-lo, el nostre patrimoni festiu s’ha posat en perill. Un exemple d’això és el fet que la Casa de la Festa va haver de tancar per problemes estructurals l’any 2011 i, sense anar més lluny, el passat mes d’agost, va tornar a partir filtracions d’aigua. Tot i ser un dels equipaments més visitats de la ciutat, que rep més de 2.000 persones cada mes, la Casa de la Festa ha estat víctima de les retallades de l’equip de govern.

Som conscients que en el moment actual no podem fer grans projectes, però sí millorar els que ja existeixen. Es per això que la moció de CiU reclama que l’Ajuntament Tarragona tingui com a prioritària la dinamització de la Casa de la Festa i, per això, actualitzi el pla d'usos aprovat en el seu dia amb un ampli consens associatiu i d'experts; i elabori un projecte de potenciació cultural i turística. En el mateix text, defensem que la Casa de la Festa sigui un espai museístic referent a la ciutat, per la qual cosa és necessari dotar-lo d'un projecte museogràfic d'acord amb els temps actuals. Treballarem perquè la proposta aprovada es faci realitat i perquè la Casa de la Festa esdevingui també un espai pedagògic on, mitjançant visites i tallers, els infants i joves puguin conèixer la història i les tradicions de Tarragona. El que cal ara, doncs, és mirar endavant.

Cristina Guzmán és consellera del grup municipal de CiU a l’Ajuntament de Tarragona.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges