Dijous, 28 de Març de 2024

La Covid-19, l'economia i les crisis que vindran

L'evolució de la pandèmia, està generant un volum important d'informació en relació amb el desenvolupament d'aquesta. De fet la salut, la vida de les persones és el més important en aquests moments i aquesta hauria de ser la prioritat de qualsevol responsable que tingui la possibilitat i capacitat d'intervenir-hi perquè així sigui i òbviament, la informació és demandada, cercant un bri d'esperança en les notícies diàries.

Malauradament, i tot i que ara sembla quedar una mica arraconat per la urgència sanitària, comencen a apuntar d'altres crisis conseqüència de la primera, que s'aniran comportant amb més o menys virulència, en funció de com l'estat es prepari per fer-hi front. Parlem de la crisi econòmica derivada del confinament necessari, que s'està implementant en tot el territori, que ja comença a fer notar els seus efectes a les economies domèstiques i el petit teixit empresarial (autònoms, petits negocis...) per després estendre's sobre el conjunt de l'economia.

La previsible crisi econòmica, amb unes mesures proposades pel Govern per intentar minimitzar els efectes del confinament, que de caràcter general han estat, tan sols, una sèrie de procediments per endarrerir els compromisos de pagament, ja està començant a manifestar les primeres conseqüències, amb un increment de l'atur el darrer mes a Catalunya del 5%, arribant a les 417.047 persones, sense incloure en aquest augment els efectes derivats de l'aplicació dels ERTE presentats i que afectaran 571.400 llocs de feina mes (el 16,4% dels treballadors). Esperançats el Govern en l'aprovació per la Comissió Europea del SURE, pensat per evitar acomiadaments, que posaria en circulació 100.000 MM (amb garantia del 25% per parts dels estats) i poder d'aquesta manera disposar de recursos per finançar aquests expedients.

Anunciar que mobilitzarà 200.000 milions d'euros, dels que 183.000 MM, corresponen als bancs posar-los en circulació via crèdits individuals. Establir una demora en el pagament dels autònoms i impostos (també via crèdit) o anunciar modificacions als que tinguin hipoteca i als llogaters de pisos per endarrerir els pagaments, fent suportar també aquestes mesures en un nou finançament personal o una pròrroga del deute, en cap cas és una solució, ni és generar una aportació de liquiditat al mercat, com aquest necessita.

La raó és senzilla, amb un dèficit del PIB del 2,7%, no hi ha diners per poder injectar en el mercat els recursos necessaris, per la qual cosa la petició feta pel president Sánchez a la UE en la darrera reunió mantinguda, de disposar de liquiditat via l'emissió d'un deute comú (solidari entre els estats), és molt necessari. Tot ha quedat pendent de la resolució a aquesta demanda en els pròxims dies, que sembla tenir poques opcions, tenint en compte la posició d'Alemanya i Països Baixos contraris a aquesta, per la qual cosa, caldrà insistir als dirigents comunitaris en la mobilització, almenys del MEDE (Fons de rescat europeu), que amb unes reserves de 410.000 MM €, podrien donar via crèdit a l'estat, la disponibilitat econòmica necessària per fer front a les mesures reals que li cal a l'economia i evitar un enfonsament d'aquesta.

També sembla gestar-se una crisi social, que podria posar en qüestió l'actual model de convivència tan individualista, després de les actuacions solidàries i sacrificades de persones i col·lectius que d'una manera anònima i, moltes vegades amb risc de la seva vida, estan lluitant pel bé general més important, la vida dels que ho han necessitat, com també la pervivència de drets bàsics. La fundació Konrad Adenauer (vinculada a la CDV) ha arribat a publicar que "a Espanya en aquests moments, hi ha les restriccions de drets personals i de la vida pública més severs de la UE". S'està produint una sacsejada en tot el teixit social que caldrà recompondre i qui sap si establir d'altres prioritats, que en temps passats han quedat minimitzades (salut) i ara en paguem les conseqüències.

Al final, quan quedi superada la pandèmia i es pugui recuperar de nou l'activitat, que mai serà la normalitat anterior, sorgirà, inexcusablement la crisi política, perquè la ciutadania voldrà respostes i aclarir algunes actituds que a hores d'ara no s'acaben d'entendre, com el fet de no acceptar l'11 de febrer una gran compra d'equipament sanitari ofert per l'OMS amb l'argument del ministre Illa "que ja tenien suficient subministrament d'equips personals d'emergència en aquells moments", o pot ser el cobrament del rebut d'autònoms el mes de març al mateix temps que es destinaven 15 M € per subvencionar les TV privades, per no parlar dels desoris generats en les compres de material sanitari. Però ara posem tot l'esforç en la lluita contra la pandèmia i en minimitzar les conseqüències econòmiques. La resta ja hi haurà temps de fer-ho.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics