Cookie control
Dimarts, 31 de Març de 2020

La igualtat és l'objectiu

Acabem un mes de març en el qual la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, que Esquerra Republicana de Catalunya encapçala a l'Ajuntament de Reus, ha organitzat un seguit d'actes per reclamar i fomentar la necessària igualtat entre dones i homes a la nostra societat. També moltes entitats i col·lectius de la ciutat.

La igualtat és l'objectiu que volem aconseguir, i el feminisme és el camí per arribar-hi, transformant la societat. I aquí les institucions hi tenen un paper fonamental. Si l'Ajuntament que sorgeixi de les eleccions del proper mes de maig hi dedica un esforç central, podrem fer avenços reals.

En les darreres dècades, l'Ajuntament de Reus ha encapçalat un model de polítiques de gènere concretades en el Casal de les Dones, que són exemple arreu del país. Ara cal anar més enllà: les polítiques feministes efectives no poden ser sectorials sinó que exigeixen un compromís dels òrgans centrals de decisió de l'Ajuntament. Aquest compromís s'ha de traduir en polítiques fiscals, urbanístiques, educatives, formatives... amb perspectiva de gènere.

Reus necessita un pressupost feminista, que estudiï si les partides de despeses que l'Ajuntament està fent actualment tenen el mateix impacte en les reusenques i els reusencs: ens endurem desagradables sorpreses que haurem de corregir.

Les dones i els homes no tenim les mateixes possibilitats econòmiques, perquè el mercat laboral ens castiga salarialment i la dedicació als fills ens deixa menys temps per progressar a la nostra feina. Un ajuntament feminista pot ajudar a resoldre-ho, implantant un sistema de fiscalitat progressiva on qui té menys paga menys. Aquesta és una possibilitat que l'Ajuntament de Reus no ha explorat fins ara, i que afavoriria directament les dones (especialment les vídues amb pocs recursos i les caps de família) perquè sempre són més pobres.

Si les dones (especialment les més grans de 45 anys i amb dependents a càrrec) tenim menys oportunitats per formar-nos i aconseguir una feina, hem de revisar els horaris de les formacions que impulsa l'Ajuntament de Reus, i fomentar les formacions no presencials sempre que sigui possible.

Si les dones dediquem més temps a cuidar la canalla i les persones dependents, podem ajudar-les baixant el preu de les escoles bressol i dels serveis d'assistència domiciliària, perquè cap dona quedi exclosa d'aquests serveis per motius econòmics.

No ens podem limitar a treballar la igualtat com a valor amb l'alumnat: si al seu entorn familiar i social els nostres xiquets i xiquetes no hi troben els exemples de respecte i igualtat que ensenyem a les escoles, no podem avançar. Per això cal engegar activitats de coeducació amb les comunitats educatives senceres, implicant AMPEs i equips docents.

Tal com Reus va fer als anys 90 pensant uns aparcaments municipals on les dones no se sentissin insegures, hem de reprendre la perspectiva de gènere en l'urbanisme, pensant una ciutat on tothom se senti còmode. Si les dones se senten segures als carrers i espais públics, si tenen espais on aturar-se amb la canalla que majoritàriament cuiden, tothom se sent millor.

I, és clar, l'Ajuntament ha de seguir treballant amb el teixit social la lluita per evitar les violències masclistes, fent que moltes més entitats s'afegeixin al protocol contra el sexisme a les festes i creant punts violeta en els seus actes lúdics i festius, no únicament en els que organitza l'Ajuntament.

Durant molt de temps continuarà sent necessari que les persones i els col·lectius empenyin amb les seves reivindicacions feministes. Si l'Ajuntament que sorgeixi de les eleccions del proper mes de maig ho converteix en un objectiu, podrem fer avenços reals. Esquerra Republicana de Catalunya està disposada a fer-ho a l'Ajuntament de Reus.

Montserrat Flores Juanpere és regidora d'ERC, responsable de Participació, Ciutadania i Transparència a l'Ajuntament de Reus i número 3 de la llista d'ERC a les municipals del 2019.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Lucía   08 d'Abril de 2019

Quina barra!!

A mi em sembla, senyora Flores, que aquest article està carregat d'oportunisme i electoralisme. No sé si abans hi havia una regidoria d'igualtat a Reus però el que és ben cert és que de canvis no se n'han vist gaires. Ara tothom correrà a demostrar coses que no són però la ciutadania tenim més memòria que la que els polítics us penseu.

Una llàstima aquesta oportunitat perduda per ERC.