Dissabte, 26 de Maig de 2018

La insostenible adhesió a la Declaració de Tarragona

03 de Juliol de 2017, per Edgar Fernández

La Diputació de Tarragona s’ha adherit a la Declaració de Tarragona per un turisme sostenible i compartit. Una mostra més de la hipocresia i poca vergonya que es gasta en aquesta institució. Sense miraments. Ignorant per complet que la seva pràctica diària va diametralment en contra dels valors que pretén promoure el document aprovat. 

Només cal recordar el manifest presentat a la Diputació de Tarragona just fa un any, per tal d’exigir a la Generalitat que s’agilitzessin els tràmits administratius per al desenvolupament urbanístic del Consorci Recreatiu Turístic, per tal de poder tirar endavant el projecte de BCN World.

El Pla d’Actuació 2017 del Patronat de Turisme de la Costa Daurada, contempla –més enllà dels projectes relacionats amb Port Aventura, com Ferrari Land o BCN World- tres grans línies estratègiques de desenvolupament turístic. Un dels projectes estrella per al foment del turisme són els creuers. Una aposta antagònica als valors d’aquesta declaració. Només cal fixar-nos en els estralls que està generant el turisme de creuer a ciutats com Barcelona o Palma. Els tornejos i la pràctica esportiva del golf, és el segon eix. I el ral·li, el tercer. Sostenibilitat? Respecte pel territori?

El Pla de Turisme de 2017 també apunta que l’any 2016 van visitar la Costa Daurada 6 milions de turistes. Aquesta xifra, que òbviament el Patronat vol augmentar encara més, va en sintonia amb els valors que planteja la Declaració? Sostenibilitat ambiental, repartiment, desmassificació. En quin d’aquests apartats de la declaració encabim més de 6 milions de turistes?

La CUP hem portat diverses propostes al Ple per promoure un model turístic viu, sostenible, dinàmic, cultural i que posi en valor el paisatge i el patrimoni de les nostres comarques amb tota la seva heterogeneïtat. I el més important,  que esdevingui una font complementària de les economies locals per garantir un major equilibri territorial. Els hi agrada treure pit del model turístic de la comarca del Priorat, doncs estenem-lo!

Al Ple de la Diputació on s'ha aprovat l'adhesió a aquesta Declaració, també s'ha parlat de l'estafa i l'escàndol del Castor. I, lligant turisme i escàndols... divendres també ens vam assabentar que l’empresa nord-americana Hard Rock serà la responsable de construir el Consorci Recreatiu i Turístic, popularment conegut com a Barcelona World. 

Sí, el projecte que no només no apareix en cap pla estratègic (ni de la Diputació, ni de la URV, ni de la Generalitat, ni de cap ajuntament) sinó que davant de tantes promeses de llocs de treball, que amb el pas del temps es van reduint exponencialment, només s’evidencia que el negoci major l’ha fet, com sempre, “La Caixa” ingressant diners públics -de tots i totes- amb la venda dels terrenys.

Per desgràcia, per molt que s’hagi aprovat aquesta Declaració, el model de turisme que promou la Diputació de Tarragona continua sent aquell que té el seu origen en el “desarrollismo” franquista i que ha suposat la degradació del nostre territori, la invisibilització de la nostra cultura i la creació d’un mercat laboral basat en la precarietat. Un model, que després de la nostra crítica en aquests termes al Ple, va ser defensat com a “exemplar” pel propi president Poblet i amb la complicitat de tots els partits polítics restants.

Edgar Fernández és membre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)

Comentaris

Ajo-arriero  08 de Juliol de 2017

Mucho escrito, ninguna propuesta. Eso sí, críticas muchas.

Sr. Edgar, su escrito grandilocuente, y demagógico es patético, colérico y aún más de niño sin propuestas claras de un tipo de Turismo alternativo ecológico, cultural y comarcal. Tarragona su riqueza patrimonial y su integridad, requiere un estudio a fondo de un tipo de turismo más profundo para poder desarrollar su riqueza. Eso empieza por un estudio y una dotación económica para poder desarrollar lo mucho que tenemos.