Cookie control
Dimecres, 22 de Gener de 2020

La pèrdua dels drets socials

17 de Febrer de 2015, per Josep Machado

La crisi financera i econòmica  en la qual ens veiem immersos, té com a objectiu el desmantellament de l’estat social en el qual hem viscut,  i amb això la destrucció  dels drets  i llibertats conquerits al llarg de dècades. Els nostres governants han usurpat la sobirania del poble i s’afanyen amb rapidesa a desmuntar els pilars fonamentals de la democràcia: la llibertat, la igualtat, la justícia i la solidaritat, estant al servei  del poder financer, econòmic i de les grans corporacions per portar-nos a una societat de rics i pobres, que  privatitza els serveis públics socials bàsics com són la sanitat i l’educació, per convertir-los en lucratius negoci.

Són aquests mateixos governants i polítics els que diuen i repeteixen ser els nostres representants, els del poble, i els defensors i garants dels nostres drets.

Però després d’aquests anys de crisis, molts ciutadans ens estem adonant  que els nostres governants i legisladors no defensen ni garanteixen  els nostres drets.  Molt al contrari, comprovem dia rere dia que el treball es precaritza, que els joves no poden organitzar la seva vida, que la gent  sense treball és desalotjada  de les seves cases, que els serveis de salut es deterioren,  que les aules de les escoles  públiques se  saturen d’alumnes, que les petites empreses  i negocis familiars falleixen, que els cientifics  tenen que emigrar, que sortir al carrer a protestar per aquestes situacions injustes  és cada dia més arriscat  per la brutalitat de la policía i pel precipitat decret de lleis  repressores.

Ens adonem, en fi, que aquest sistema polític buida de contingut els escasos avanços socials de la Constitució del 78, i no és capaç de  protegir-nos dels abusos  de poder, que permet prendre decisions injustes sobre les nostres vides i que, per tant,  no podem ni  hem d’acceptar-ho en silenci.

Molts ciutadans  ens preguntem si és possible fer alguna cosa per reaccionar davant aquesta situació. Clarament la solució està a les nostres mans, som la majoria.  Els poders econòmic i polític depenen  del nostre treball , de la nostra  aceptació o rebuig davant els seus abusos  i mentides, davant la seva decisió que siguem nosaltres  els qui paguem la seva corrupció i la seva pèssima gestió dels nostres recursos.

Per sortir d’aquesta situació injusta hem d’empoderar-nos, recuperar la sobirania del poble,  aquesta que reconeix  l’article 1.2 de la Constitució: “La sobirania resideix en el poble, del que emanen els poders de l’Estat”. Hem de fer realitat aquest article i exercir-ho.

El camí per  això és la redacció de una nova Constitució que garanteixi la nostra vida en un veritable Estat democràtic, en el qual tots els ciutadans visquem en condicions  de llibertat, justícia i solidaritat, amb completa garantia de dret i igualtat d’oportunitats.

Josep Machado és president de l'Associació Coordinadora Ciutadana i d’Entitats en Defensa del Territori.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges