Cookie control
Dilluns, 06 de Juliol de 2020

La quinta del biberó

03 de Novembre de 2016, per Xavier Filella

L’abril de 1938 molts joves de casa nostra van ser mobilitzats a la guerra per ordre del president de la República davant l’ocupació franquista que s’endinsava a Catalunya. Uns trenta mil nois de disset i divuit anys van haver de lluitar al front del Segre i a la batalla de l’Ebre. Una quinta a la que Frederica Montseny havia descrit com “la quinta del biberó” per la seva extremada joventut. Molts d’ells van perdre la vida, com el tiet del director teatral reusenc Lluís Pasqual que se’n va anar a lluitar a l’Ebre i no va tornar.

A partir el testimoni d’alguns supervivents, que ara tenen 95 o 96 anys, Pasqual ha fet un muntatge teatral que està obtenint un reconeixement destacable: 'In memoriam. La quinta del biberó'. El director construeix un gran homenatge a la memòria d’una generació perduda que va sacrificar la seva joventut, recordada a partir del colpidor testimoni d’aquests supervivents. Com explica Pasqual: “La majoria no sabien perquè hi anaven, i els que en van sortir vius tampoc van arribar a saber mai perquè. Molts van morir, i els que van tornar van quedar en una mena de llimbs: van acabar a camps de concentració, o bé fent un nou servei militar de tres anys... Molts no van poder tornar a casa fins al cap de 4 o 5 anys; al terreny dels vençuts.”. L’historiador Josep Sánchez Cervelló (catedràtic d’Història Contemporània de la URV) diu al programa de mà de l’obra teatral: “envelliren els que tingueren la sort de sobreviure, però pagaren un preu elevat en vides; molts d’ells cregueren que combatien per la causa de la llibertat, tal com em digué el meu pare”.

L’espectacle ha estat definit com “la cerimònia civil que mai van tenir” i és, segons el ressò unànime de la crítica, un espectacle que emociona, que colpeix l’espectador, en la línea més pura del teatre de Pasqual que ens toca de prop i ens arriba despullat i essencial, capaç de fer estremir el públic.

Estrenat pels joves de La Kompanyia Lliure el 30 de setembre d’enguany a Girona, al festival Temporada Alta, ara es representa  al Teatre Lliure fins al 13 de novembre. Després començarà gira a Manacor, Mataró i farà cap a Madrid (al Teatre Maria Guerrero del Centro Dramático Nacional on es representarà en castellà). Mitja dotzena d’actors, un quartet de corda, un orgue i un cantant ens transporten a l’any 1938 en plena guerra civil. 
En altres circumstàncies, si Reus encara disposés d’un centre de producció teatral com el que vam tenir de 2005 a 2012, aquest espectacle es podria haver estrenat a Reus. A veure si almenys el podem veure en algun dels nostres teatres.

Xavier Filella Fargas és president del Centre de Lectura.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics