Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Lanova Ràdio, la ràdio local

03 de Juliol de 2017, per Xavier Filella

La història de la ràdio a Reus compta amb una trajectòria molt llarga. Des de la segona dècada del segle XX la inquietud d’alguns pioners reusencs van veure el nou món que se’ls obria amb les emissions radiofòniques, una nova tecnologia que albirava un canvi de paradigma en les relacions humanes. 

Al Centre de Lectura un grup de socis de la Secció Científica va comprar el 1923  la primera estació de ràdio i van instal·lar una antena al campanar per emetre emissions en proves que posteriorment es connectarien amb els primers programes de Ràdio Barcelona EAJ 1 i  la Unión Radio Madrid. El març i l’abril de 1926 van retransmetre des del Teatre Bartrina un concert de la Secció de Música del Centre amb la cooperació d’alumnes de l’acadèmia de música dirigida per Ricard Guinart i la lectura de poemes d’”El somni” de Tomàs Garcès. De tots aquests detalls i molts d’altres en dóna compta Albert Sunyol i Ocon al llibre publicat aquest darrer Sant Jordi: “La meva, la nostra ràdio. Les ones de Reus (1922-2017)”. La publicació repassa exhaustivament l’evolució del periodisme radiofònic que va donar peu a la primera emissió legalitzada a Reus l’any 1931: Ràdio Reus EAJ 11 (hereva de la EAR 5 del Centre de Lectura) i posteriorment noves emissores: Ràdio Popular de Reus (1963), Ràdio Músic Club/Punt 6 Ràdio/Punt 6 Camp (1982), Flash Ràdio (1983, qualificada com a ràdio pirata), Antena 3 Ràdio (1983), Ràdio Mar/Cadena 13/Cadena Nova, Onda Rambla/Onda Cero, Ràdio Jove (1995), Lanova Ràdio (2013), Ràdio Terra (2014, per internet), Ràdio Ciutat de Reus (2015, també per internet). 

Al llarg dels anys les emissores s’han globalitzat, comercialitzat, han resultat bàsiques en conflictes bèl·lics, han permès, des de la clandestinitat, accedir a informacions censurades per règims antidemocràtics, ens han posat al corrent de l’actualitat més immediata, han retransmès esdeveniments culturals i esportius, però la ràdio sempre han mantingut aquell esperit amb el qual va néixer fa quasi un segle: la ràdio local. 

Es difícil  entendre que no hi hagi una ràdio lligada amb la vida de la ciutat. Els papers socials de les emissores han canviat, algunes per mantenir la seva estructura professional han de treballar a nivell estatal o nacional i observar el món local amb contagotes, amb desconnexions puntuals, és el preu que s’ha de pagar pel progrés, altres emissores agafant el relleu dels pioners  aposten per una ràdio integrament pensada en clau local. Segurament que els plantejaments són i han de ser complementaris. Per això sobta que justament a la nostra ciutat es posi en dificultats administratives  una ràdio com Lanova Ràdio,  emissora que ha assumit la continuïtat de Ràdio Músic Club, Punt 6 Ràdio i Punt 6 Camp amb un projecte periodístic clar i de proximitat, liderat per joves comunicadors de casa nostra. Ja resultava estrany que hagués d’emetre per FM des d’una antena instal·lada a Castellvell del Camp i ara resulta que ni tan sols això, que de moment s’ha de conformar amb emetre per internet. La municipalitat no li pot facilitar l’accés a un dial propi? Realment molesta a algú que l’emissora s’ocupi d’una informació local desatesa en una franja molt ample del dia per les emissores comercials?

Resulta descoratjadora la nota que Lanova Ràdio publica a la seva web: “a partir del 16 de juny, Lanova emetrà a través de lanovaradio.cat i Reusdigital.cat. Lanova Ràdio deixarà d’emetre pel 99.8 de l'FM el 16 de juny, a causa de les pressions exercides per la patronal de les ràdios privades del país sobre l’Ajuntament de Castellvell, el titular del dial per on s’emet la programació de l’emissora. La ràdio de proximitat del Camp de Tarragona, de moment, oferirà la seva programació en directe a través d’Internet...”.

Pot ser veritat? No som capaços de deixar créixer la gespa sota els peus? Qui ha  de donar la informació del dia a dia local? Qui ha de retransmetre els esdeveniments culturals, socials i esportius de la ciutat? No necessitem estar al corrent del què passa a casa nostra?

Moltes preguntes que esperem trobin resposta en propers mesos. Segur que molts d’aquells pioners de la ràdio a Reus ara estarien al costat de Lanova Ràdio i els seus professionals.

Xavier Filella és expresident del Centre de Lectura. 

 

 

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics