Divendres, 29 de Març de 2024

Les intencions de Cs

13 d'Agost de 2018, per Marc Busquets

La retirada de la pancarta per la llibertat dels presos per part de Cs ha agitat la monotonia informativa d'aquest agost a Reus. La picabaralla al Mercadal entre uns i altres, el posterior anunci de Pellicer amb les denúncies als Mossos i la reivindació taronja dels fets el passat divendres a la tarda han agitat la tranquil·litat d'una actualitat municipal força ensopida. Més enllà de l'esfera mediàtica, però, l'anàlisi de l'acció del partit unionista mereix diverses consideracions. 

La primera, que Cs és una força política que domina el discurs narratiu. Han escollit el millor moment possible per acaparar portades i espai informatiu. La segona, que els seus noms propis saben que l'escenari que més els afavoreix és el de la tensió. Tan sols cal recordar la campanya del 21-D per entendre que el partit espanyolista se sent còmode en ambients enrarits. La tercera, amb tot, obre un seguit de possibles conseqüències a la retirada del passat divendres. 

Al Parlament, Cs sembla haver-se aïllat. Té més d'un milió de vots, és la força majoritària, però el seu paper és irrellevant. La sessió d'investidura del president Torra, en aquest sentit, va evidenciar que són ells contra tot i tothom. És el rol que han decidit assumir i del qual en treuen un major rèdit. De portes endins, militants i membres del partit assenyalen que una tardor calenta (i el que pugui venir després) els pot beneficiar electoralment quan tinguin lloc les municipals de l'any que ve. 

En clau local, Cs ha comptat fins ara amb el suport del PP en qüestions ideològiques i lligades al procés independentista. Les declaracions en aquest mitjà del portaveu popular, Sebastià Domènech, però, són d'una notable importància. Aquest va apuntar que l'actitud dels regidors taronges va ser "covarda" i va qüestionar les seves formes. És més, va subratllar que haguessin hagut de ser els regidors Sánchez i Figueras els encarregats de retirar personalment la pancarta de la discòrdia, com l'han batejada alguns. 

És possible, en conseqüència, que el grup municipal de Cs s'hagi quedat sol al ple. El bàndol republicà ha condemnat els fets, òbviament, i el PSC ha optat per ara pel silenci. Els socialistes, però, s'han posicionat en contra de la violència de l'1 d'octubre i l'aplicació del 155. Res fa pensar, per tant, que almenys en aquest afer puguin allargar la mà a Sánchez i companyia. I és possible, també, que aquest sigui l'escenari desitjat pels taronges. Tots contra Cs. Potser aquesta ha estat sempre l'estratègia volguda per mobilitzar l'electorat dels barris, no sempre implicat en l'àmbit municipal.

Finalment, i de tot el que va passar divendres, se'n pot fer una altra lectura. En un reportatge publicat al juliol, Cs es va desmarcar dels grups unionistes que retiren llaços grocs, pancartes i estelades dels pobles del territori. Amb l'acció del passat divendres, es constata que la relació entre el partit i les autoanomenades brigades de neteja és prou estreta. Si era qüestió de recuperar el seny, com Arrimadas va repetir un cop i un altre abans de les eleccions del 21-D, aquesta no sembla la millor manera. I que la regidora Labrador piuli segons què a Twitter, per cert, menys encara. 

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics