Cookie control
Diumenge, 20 de Setembre de 2020

L'Estat espanyol ofega Catalunya

30 de Novembre de 2015, per Sebastià Barrufet

L’ofec econòmic al que Catalunya està sotmesa per part de l’estat espanyol arriba ja als 8.576,7M d’euros, tal i com va denunciar el conseller de la Presidència, Francesc Homs. Una quantitat que la Generalitat podria utilitzar per fer front a les dificultats econòmiques.

D’aquests 8.576 milions d’euros, 5.227,5M corresponen al deute de l’estat pel que fa a inversions en infraestructures. Es tracta d’una xifra reconeguda pel Ministeri de Foment com a deute pendent, i que en cas d’abonar-se suposaria la liquidació dels deutes que acumula l’estat en concepte de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

Als impagaments en matèria d’infraestructures, cal afegir la reducció progressiva dels ingressos finalistes assignats a Catalunya en els Pressupostos Generals de l’Estat, una xifra que va arribar als 712,8M d’euros en els exercicis 2011 i 2012. Aquí s’inclou la reducció de recursos provinents de l’estat en els programes d’ocupació i formació dels treballadors (280,7M) o en Educació i Recerca (141,7M), entre d’altres. No sempre ha estat possible reduir l’activitat associada a aquests recursos provinents de l’estat, de forma que sovint la Generalitat ha hagut de finançar-la amb recursos propis.

Al marge d’aquestes actuacions, el govern de l’estat també ha aprovat mesures que han suposat un increment de la despesa de la Generalitat, com ara l’augment del tipus de l’IVA, que obligarà a Catalunya a pagar 264M d’euros addicionals en els anys 2012 i 2013. Entre les decisions de l’estat que han fet créixer la despesa del govern català destaquen també les derivades de la deslleialtat institucional del govern espanyol, com els impagaments associats al compliment de la llei de la dependència i diverses mesures en matèria de salut. D’altra banda, cal tenir en compte la penalització econòmica que va patir la Generalitat pel retard en el pagament de les seves quotes de la Seguretat Social, un retard provocat pel mateix govern espanyol, que no va fer efectiu a temps el pagament mensual del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) assignat a Catalunya. En conjunt, aquest tipus de decisions han causat un increment de la despesa de 1.762,5M d’euros a la Generalitat.

A més a més, cal sumar les mesures que suposen una reducció dels ingressos previstos per a la tresoreria de la Generalitat. Això inclou les reiterades accions del govern espanyol per bloquejar la generació de nous ingressos, com ara la interposició dels recursos davant del Tribunal Constitucional contra l’euro per recepta (que tenia un  impacte econòmic previst de 198M euros) o contra l’impost sobre els dipòsits bancaris (amb uns ingressos estimats de 500M euros). Una altra mesura aprovada pel govern català i destinada a augmentar els ingressos de la Generalitat que també es troba paralitzada per la voluntat del govern espanyol són les taxes judicials catalanes, suspeses també cautelarment pel Tribunal Constitucional. En conjunt, aquestes decisions estatals que han suposat un decrement dels ingressos de la Generalitat sumen un volum de pèrdues de 873,9M.

Al marge d’aquestes actuacions, el govern de l’estat també ha aprovat mesures que han suposat un increment de la despesa de la Generalitat, com ara l’augment del tipus de l’IVA, que obligarà a Catalunya a pagar 264M d’euros addicionals en els anys 2012 i 2013. Entre les decisions de l’estat que han fet créixer la despesa del govern català destaquen també les derivades de la deslleialtat institucional del govern espanyol, com els impagaments associats al compliment de la llei de la dependència i diverses mesures en matèria de salut. D’altra banda, cal tenir en compte la penalització econòmica que va partir la Generalitat pel retard en el pagament de les seves quotes de la Seguretat Social, un retard provocat pel mateix govern espanyol, que no va fer efectiu a temps el pagament mensual del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) assignat a Catalunya. En conjunt, aquest tipus de decisions han causat un increment de la despesa de 1.762,5M d’euros a la Generalitat.

No ho hem de consentir, tenim majoria parlamentària per a deixar-los.

Sebastià Barrufet és periodista.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (6)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

josep  02 de Desembre de 2015

Srf. Carricondo,este Sr.lo

Srf. Carricondo,este Sr.lo único que hace en todos sus artículos es querer humillar a España,este era el que decía ESPAÑA NOS ROBA,todo lo que se refiere a lo español lo desprecia no de hoy de siempre, es verdad que me puede decir NO ES EL UNICO,tambien le dire que cuando se escribe,se debe saber de lo que escribimos,sobre todo dels CALES QUE SAN ROBAT ELS NACIONALISTES ALS CATALANS , que digue els noms com yo faix

CANICLOSO  02 de Desembre de 2015

Hola Sr. Sebastià Barrufet

Cuando escriba algún artículo, sea serio y no tire piedras a su tejado. Cataluña, y todas las CCAA de nuestro estimado país han tirado mas la mano de sus posibilidades. ¿Cuantos directores generales, y la estructura tiene Catalunya con unos sueldos que quitan el hipo? Pues haga esa valoración y otras, y verá como esos dineros, los tenemos más que suficiente para arreglar un poco nuestra Cataluña soñada. Saludos.

EmiliO de Reus  01 de Desembre de 2015

A l Sr. Ep

No vaig massa enterat de les coses, peró crec que el ports ni els aeroports NO son de Catalunya, ESTAN a Catalunya !: exagerant diré que son madrileñus.

J. A. Carricondo  30 de Novembre de 2015

No cal dir bajanades!

Primer de tot cal donar la cara i no amagar la identitat. Després cal distingir alló que és rpopi de l'economia i la iniciativa privada i després cal desmentir les dades amb fets concrets publicats i estudiats. Criticar per fer mal és molt fàcil: fer riure és molt difícil, insultar i fer retrets és molt senzill quan s'amaga la persona. Per avançar cal tenir idees i seny.

Magdalena  30 de Novembre de 2015

meu merrameu

Sento dir això però que el millions el tornin tots els que han fotut mà a la saca. Començant per Pujols, Etc. MAs que es deixi de rucades independentistes i pagui quan toca als seus proveïdors. Aixì Segur que ningú ens `ren res ni ens ofega. i el senyor Oms que a veure si s'aclaris. Perque no som Espanya pero si que em roba. No som Espanya pero ens presentem a les eleccions espanyoles. en que quedem. trons

ep  30 de Novembre de 2015

datos

Sería interesante saber de donde ha sacado esos datos ,que por cierto no me los creo. Por otra parte sería del todo lógico preguntar a nuestros representantes de la generalitat en el estado que narices han estado haciendo con 40 años de autogobierno y para que han servido los pactos con los distintos gobiernos de la nación. Y si tan ahogados estamos , como es que tenemos 4 estaciones de AVE , dos puertos como el de Barcelona y Tarragona, 4 aeropuertos , pistas de esqui , port aventura , pistas de hielo en pleno clima mediterráneo, sucursales de embajadas en el extrangero, subvenciones millonarias a la prensa, las televisiones autonómicas mas caras del estado, formula 1 , motoGP,ANC, OMNIUNS , radios nacionals etc etc... No sé de verdad si es que nos toman por tontos.

Reportatges