Cookie control
Dilluns, 01 de Juny de 2020

L'hora dels debats

19 de Març de 2015, per Carme Forcadell

Ha arribat l'hora dels perquès, hem parlat molt i ens hem barallat pel què, pel com i pel quan, però hem parlat poc o molt poc del que volem fer amb la independència. Ha arribat l'hora dels debats entre les diverses forces polítiques partidàries i contràries a la independència de Catalunya perquè, tot i que ja hem entrat en la dinàmica de les eleccions municipals, l'eix nacional serà predominant en les eleccions del 24 de maig. Els partits polítics que volen continuar formant part de l'Estat espanyol no estan predisposats a debatre els avantatges i els desavantatges d'un estat català independent. Fins ara han estat negant, sistemàticament, aquesta possibilitat, però suposo que de desavantatges n'hi deuen trobar, atès que no en volen ni sentir parlar. D'aquí al 27 de setembre, i al mig hi ha les eleccions municipals, s'hauran de fer debats entre els partits polítics partidaris de la independència i els partidaris de la dependència. Els ciutadans tenen dret a poder triar l'opció que considerin millor, amb llibertat i amb coneixement, perquè sense informació no hi ha llibertat d'elecció. El proper 27 de setembre decidirem si Catalunya ha de ser o no un estat independent per més que alguns s'entestin a negar-ho. Hi haurà uns partits que ja sabem que en el seu programa es plantejaran com ha de ser el futur estat català i uns altres que es plantejaran el programa dins de l'Estat espanyol; és absurd pensar que els ciutadans no votarem en clau nacional, tot i que també ho puguem fer tenint en compte l'eix social.

Es diguin com es diguin les eleccions, plebiscitàries, referendàries, constituents o fins i tot anticipades com volen alguns, els ciutadans sabem que votarem independència sí o independència no. El nou estat català és present en totes les agendes nacionals i internacionals. El món sap que el procés català no té aturador, perquè en democràcia, al segle XXI i a la Unió Europea no es pot obligar cap poble a formar part d'un estat si la majoria dels ciutadans no volen. A Catalunya estem vivint una situació excepcional, la societat civil està mobilitzada, ho hem demostrat sortint al carrer, any rere any, incloent el 9 de novembre. El govern català i una majoria parlamentària estan treballant amb l'horitzó del nou estat i la majoria d'ajuntaments estan organitzats i empenyent per fer-lo possible.

Quan ha passat que experts de l'oposició assessoren i ajuden el govern del qual són l'oposició a tirar endavant un procés? Quan s'ha creat un consell per a la transició nacional, encarregat d'explicar com ha de ser el procés cap a un estat català independent, si no és en circumstàncies veritablement excepcionals? Per això aquestes eleccions seran excepcionals, i és importantíssim que totes les forces polítiques que hi concorrin expliquin les seves propostes amb arguments racionals, reals, plausibles i amb xifres contrastades. Cal que coneguem els arguments a favor i en contra de la independència, però també cal que els partits que defensen una relació diferent amb l'Estat espanyol expliquin com serà possible aquesta relació, si a Espanya no hi ha cap partit polític que la defensi. I també cal que els partits que supediten el canvi a Catalunya al canvi d'Espanya expliquin com serà possible, si els partits polítics que defensen el canvi a Espanya el neguen per a Catalunya.

Estaria bé aprofitar les eleccions municipals per començar a debatre sense mentides i sense demagògia totes aquestes qüestions, no només perquè la història ens ha ensenyat que les eleccions municipals tenen transcendència a nivell nacional, sinó perquè, sense cap mena de dubte, les eleccions nacionals determinaran el futur de tots els municipis.

Carme Forcadell és presidenta de l'ANC.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (6)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Papitu Pepito Paquito  20 de Març de 2015

ELECCIONES MUNICIPALES...!!!

El teatro nacional es impresionante, sí así podríamos empezar el escrito. En la Comunidad Autónoma de Cataluña, quieren ya que las elecciones municipales sean un avance de las del 27S, para poder dar el salto al independentismo. Es una forma de querer dar el gran salto a un nuevo Estado.
Un nuevo Estado se construye con verdades, con hechos, con gestión. No voy a empezar con lo mucho y mal que se ha hecho en estos 35 años, no solo en Cataluña, sino en España.
Pero si hacemos un alto en nuestra Cataluña, empezamos por el despilfarro de la embajadas, las famosas y bien sabidas comisiones de CiU (perdón, Pujolismo), y la creación de los puestos de trabajo que han creado...
Bueno con un estado nuevo, con gente que quieren mandar y llevar los dineros de los demás a las Islas Caimán, empezamos bien.
No he oído a nadie del campo independentista cómo crearía puestos de trabajo, cómo reducirían las esperas en hospitales, cómo crearían su Banco Nacional, qué impuestos bajarían, porque como somos tan ricos nos sobra el dinero..., y así con todo.
La pobreza en Cataluña a ido a más, y seguirá yendo a más. Pido por favor que contesten a esto que les he mencionado. Me sobran las palabras y el patriotismo que se vende. Los hechos claros y que demuestren su grandes teorías.
Saludos

Xavier  20 de Març de 2015

Fracàs ?

No s'enganyin, el fracàs és no deixar fer les coses i que es facin igualment.

MARC  20 de Març de 2015

Fracàs?? Ja ho veurem el 24 maig i el 27 de setembre

JUAN I PEDRO, si és un fracàs que 1,9 milions de persones votin si i si a la independència de Catalunya, quan les eleccions que ha anat més gent a votar aquí a Catalunya són les del 2012 amb 3,6 milions. Si els mateixos números es repeteixen el 27s, 1,9 milions a favor dels partits independentistas, de un total de 3,6 milions de vots, crec que és més del 50% i els fracàs será vostre unionistes.

Flavià Mateu Cluet  19 de Març de 2015

La Sra Forcadell

La Sra Forcadell
les idees les te clares;
privilegi d'un cervell
net i clar i sense tares.
Em doldria el no guanyar
només per aquesta dona;
¡això sí que és treballar¡
que tant sols ella s'adona.
Al llegir el seu escrit
veus que és net i clar com l'aigua
¡Quina dona¡ ¡quin esprit¡
es per tots com un paraigua.

Pedro  19 de Març de 2015

Un fracaso

Solamente algunas personas que antes de toda esta movida no se conocian se han colocado en el mercado politico, solamente para esto ha servido lo del Independestismo

Juan  19 de Març de 2015

Ha estat un fracàs

l'independentisme ha fracassat