Dijous, 28 de Març de 2024

Marxar de Sagessa... per anar a on?

01 d'Agost de 2016, per David Vidal/ Damià Fàbrega

Els alcaldes de de Falset, Móra d’Ebre i Gandesa i els presidents dels Consells Comarcals del Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, han signat una declaració institucional en que critiquen la mesura d’utilitzar part de les reserves de capital voluntari i dels dividends acumulats des de l’any 1988 de GECHOSA per tapar el forat de l’Hospital Sant Joan de Reus i exigeixen la participació del territori en la gestió de l’Hospital de Móra.

En primer lloc, ens alegrem de l’interès que ara es desperta en aquests càrrecs institucionals la gestió de l’Hospital de Móra. Cal recordar, que la primera reunió en que la CUP va participar en el Consell Rector de GECHOSA, va consistir bàsicament en un dinar que es pagava a costa del capital de l’empresa amb ampolles de vi de 10 € la unitat. No recordem cap queixa de cap alcalde ni de cap càrrec institucional, ni representant d’aquests que ara pretenen defensar el que no han defensat abans amb mentides i mitges veritats encarades a pal·liar la seva mediocritat política.

I, hem de recordar també, que el senyor Joan Piñol alcalde de Móra d’Ebre, ja fa alguns mesos que participa en el Consell d’Administració de GECHOSA i alguns anys que ronda pels òrgans de govern de SAGESSA, per decisió voluntària d’aquest, i que les seves intervencions en aquestes reunions de l’empresa que gestiona l’Hospital del seu municipi, es poden comptar amb els dits de la mà.

I, no sols ell, sinó que un representant del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Josep Maria Buixeda, i l’alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, també participen al Consell d’Administració de SAGESSA, on la seva participació en aquest, també es manté en la mateixa línia que la de Piñol.

Podem recordar el vot en contra d’aquests o dels seus antics representants, com el del Sr. Cesar López Anguera a propostes de la CUP tant bàsiques com la de fer una auditoria de gestió, o el fet de votar en contra de portar les irregularitats de l’anomenat grup SAGESSA davant la justícia. En aquest aspecte estem tranquils, ja que en aigües "turbulentes, tot acaba surant". També recordem com aquests defensors del territori i de la seva sanitat i els seus antecessorshan callat o encobert presumptes irregularitats, tot desafiant antics secretaris, vetant la fiscalització d'interventors i lloant la figura del ara multiimputat Josep Prat .Podríem recordar els seu vot a favor de seguir cobrant 1000€ bruts per assistir als consells d’administració de SAGESSA i infinitat de casos semblants. Quina llàstima que les actes de les reunions són privades. I, quina alegria dir, que són privades excepte per un jutge i la policia judicial.

De fet, si aquest senyors i senyores i els seus partits haguessin donat suport a les nostres propostes, avui estaríem en un escenari diferent. De fet, de moment som els únics que hem anunciat que portarem una presumpta “facturació falsa” de més de 2 milions d’euros que afecta a l’Hospital de Móra a instàncies judicials. On estaven i on estan aquests grans defensors de la sanitat i la justícia quan toca posar fets concrets damunt la taula? Segurament el Sr.Piñol no s’atreveix a denunciar gent del seu partit (CIU) encara que vagin en contra de l’interès públic de l’hospital que diu defensar.

En aquest sentit, cal recordar qui vota a favor d’aquesta proposta (CiU, ARA i ERC). Ara bé, imaginem per un moment el cas al revés, algú podria defensar no fer res per revocar la causa de dissolució de l’Hospital de Móra? Quan la ignorància, el rèdit electoral i la mediocritat política s’ajunten poden provocar autèntics escarafalls no aptes per al sentit comú d’aquells que volem la mateixa qualitat assistencial en l’àmbit sanitari a qualsevol centre públic.

Davant del despertar d’aquest interès per la gestió de l’Hospital de Móra, i l’empresa GECHOSA, cal recordar en primer lloc que el capital social de l’empresa és malauradament de l’Ajuntament de Reus. Diem malauradament, perquè si hi ha algú que ha criticat el model sanitari català, així com el model SAGESSA, ha estat precisament la CUP.

Però, el que no es pot fer és plantejar la qüestió de GECOHSA i SAGESSA com una “guerra entre territoris”, acompanyada d’informacions tendencioses als professionals i als usuaris de la sanitat pública de les tres comarques. Per respecte a la ciutadania i al col·lectiu de treballadors i treballadores de l’Hospital de Móra, cal fer un “front comú”, però no entre els càrrecs electes de les tres comarques, sinó entre tots i totes les responsables en la gestió de l’Hospital per tal de donar el màxim d’informació i actuar amb la major transparència, tal i com portem exigint des de la CUP des de 2011 i topant amb l’oposició d’aquests càrrecs electes. En aquest sentit, a proposta de la CUP, el ple de l’ajuntament de Reus va autoritzar la presència dels representants dels treballadors i treballadores de GECHOSA en el consell d’administració.

Des de la CUP també creiem que cal que el territori tingui participació i “dret a decidir” en els assumptes que afecta als seus veïns i veïnes. No sols en l’Hospital, sinó també en tots aquells serveis públics que finança i en la presa de decisions públiques. I, és per això, que creiem que cal afrontar el debat sobre com s’ha de gestionar la sanitat pública, ja sigui a Móra d’Ebre, a Reus, a Manresa o a Vilafranca del Penedès.

Fan córrer en converses informals que l’Hospital de Móra d’Ebre podria deixar de ser gestionat per GECHOSA, en acabar el contracte de gestió vigent des de l’any 88. Tanmateix, la pregunta que ens preocupa és, per anar a on? Aquesta pregunta, obre un debat molt profund, ja que el complex trencaclosques de l’actual sistema sanitari català, tot fa pensar, que serà “sortir del foc per caure a les brases”.

Des de la CUP també ens volem sumar a un “front comú per defensar l’hospital de Móra d’Ebre”, per tal que aquest sigui gestionat molt millor que fins ara, que compti amb la participació del territori (però no sols dels polítics, sinó també dels treballadors i els usuaris), i sobretot, que sigui la primera peça per la construcció d’un nou model de sanitat català 100% públic, en el que els usuaris i els treballadors no n’acabin pagant la gestió que s’hagi fet fins ara.

Segurament, als polítics que volen constituir aquest “front comú” la nostra proposta no els interessa. Prefereixen, continuar depenent d’un tercer, que a canvi d’un dinar un cop cada no sé quan “escolti” les queixes dels alcaldes i presidents de consells comarcals del territori, però continuï fent i desfent al seu interès i lligat a un contracte-programa amb el CATSalut. Tot i això, des de la CUP els hi llancem aquesta oferta de debat i proposició (senyor Piñol la setmana que ve en xerrem), però sobretot, la volem fer arribar als treballadors i treballadores i als usuaris i usuàries del Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Perquè, a més, no sols hem de parlar de l’Hospital de Móra, sinó també dels CAPs, de les residències d’avis... comencem d’una vegada a posar fil a l’agulla?

Aquest article està signat conjuntament per Damià Fàbrega Sabaté, conseller comarcal de la CUP al Priorat, i David Vidal Caballé, regidor de la CUP Reus i membre Consell d’Administració de GECOHSA.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  01 d'Agost de 2016

Així sí!

Donar noms, cognoms i dades és la forma de com arribar a treure a la llum els punts negres de certs polítics i partits que no actuen pensant en l gent. Així sí que es fa política bona!