Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Més sobre el 9N

17 de Novembre de 2014, per Sebastià Barrufet

La participació total de votants en el 9N amb el 100% de les meses del Principat ja escrutades, és de 2.305.290. Hi ha un 80,76% dels vots pel 'Sí-Sí' (1.861.753), un 10,07% pel 'Sí-no' (232.182) i un 4,5% pel 'No' (104.772). Els vots comptats com a 'altres' han estat un 3,09% (71.131); el 'Sí-Blanc', un 0,97% (22.466) i en blanc, el 0,56% (12.986). Cal recordar, tanmateix, que restan a considerar els vots no poguts realitzar el dia 9 i poden fer-ho en 15 dies posteriors.

És evident que Espanya té nombrosos i greus problemes, d’entre ells destaca la judicacació de la política i/o la politització de la justicia. El PP va donar per fet que la Fiscalia presentaria una querella contra el president català, Artur Mas, i la seva vicepresidenta, Joana Ortega. No sé quant ni si es presentarà.

La vicepresidenta española va dir: "No  jugui amb la sobirania dels espanyols. Menys retòrica i més  coses clares. Si el que volen és la independència, el PP no prestarà els seus vots per a un acord de secessió", va advertir  enmig d'una ovació dels populars durant la sessió de control del Senat. Es tracta de la primera resposta al 9-N de l'executiu de Mariano Rajoy des del missatge televisat de només dos minuts del ministre de Justícia diumenge a última hora, en què només es va permetre l'entrada als periodistes de TVE.

Parlant de periodistes, durant els últims anys, un dels fets destacats del procés sobiranista català ha estat la gran atenció que hi han prestat els mitjans de comunicació internacionals. Amb la consulta feta, la gran xifra de mitjans acreditats i d'articles dedicats per la premsa estrangera no fa sinó confirmar aquest interès mundial pel present i pel futur de Catalunya. Durant tota la jornada 9N ja hi va haver molt de seguiment, fins al punt que la notícia de la consulta fou la més llegida, per exemple, al portal de la BBC. I avui el ressò continua essent molt important arreu.

The Guardian diu a la portada digital que el 80% de catalans voten en favor de la independència i l'edició escocesa del britànic The Times titula en portada Catalans plens d'esperança voten sobre la separació. El Financial Times recorda que el 9N es va fer malgrat una "forta oposició del govern espanyol, i la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre'l". Tot i que els dirigents catalans "admeten que la votació no té conseqüències legals directes", destaca que esperen que la gran participació reforci els arguments de la seva causa davant de Madrid i més governs europeus. ElFinancial Times també explica que, tot i els intents "de l'últim minut" per aturar el procés, el 9N es va desenvolupar d'una manera "ordenada i pacífica".    

El francès Le Figaro explica que un 80% dels catalans voten sí a la independència, però avisa que els resultats s'han d'interpretar amb cautela perquè "els qui s'oposen a la independència havien anunciat que boicotejarien la votació". Per això diu que van ser "els simpatitzants de la causa independentista els qui van anar als col·legis electorals". El nord-americà The New York Times assegura que els catalans van votar majoritàriament per la independència, "tal com s'esperava". 

Mariano Rajoy va guanyar la seva majoria absoluta amb  11 milions de vots, hi havia 36 milions d’espanyols convocats. No va aconseguir ni un terç, que són 12 milions. Tanmateix, ha comentat que el 9N havia resultat un fracàs perquè només van votar un terç dels catalans. Rajoy, valorant el 9N va repetir, més o menys, els arguments de la seva vicepresidenta: de referèndum pactat, ni parlar-ne. La sobirania recau en el conjunt del poble espanyol, per tant, l’estat espanyol mai permetrà una consulta al poble català que pogués significar obrir un pas cap al sececionisme.

Tanmateix, el president  Mas insisteixi en treballar-hi. El NO del PP, el PSOE i qualsevol altra partit espanyol està assegurat.

Sebastià Barrufet és periodista.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon Salvat - Reus  19 de Novembre de 2014

De terceres parts.

Clarament, qualsevol opció política (independentista, federalista, unionista o confederal) que tingui mes d’un 1.800.000 vots pràcticament segurs te molt, però molt de guanyat, i mes si tenim en consideració l’abstenció en les tres darreres eleccions fetes a Catalunya: el 2014, europees, mes 2.700.000 electors ; 2012, parlamentaries, mes de 1.600.000 electors i 2011 generals, mes de 1.700.000 electors (i no era, precisament ,per falta d’opcions) Tots els qui ni volem , ni creiem convenient, la independència de Catalunya hem d’assumir aquesta realitat i esperar que d’aquí a poc temps, quan de nou ens faran anar a votar -i ara de veritat - certes unanimitats i concordances d’interessos incomprensibles no existeixin.