Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Neus Segrià en el mes de la ceràmica

30 d'Agost de 2016, per Xavier Filella

Del 12 al 16 de setembre tindrà lloc al Disseny Hub Barcelona el 47è Congrés Internacional de Ceràmica 'La ceràmica en l’arquitectura i l’espai públic', organitzada per l’Associació de Ceramistes de Catalunya (ACC) i l’Assemblea General de l’Acadèmia Internacional de la Ceràmica (AIC)  i la col·laboració del Museu del Disseny de Barcelona.  Amb aquest motiu i a proposta de Neus Segrià, el Centre de Lectura acollirà una de les trenta exposicions programades arreu de Catalunya: l’exposició col·lectiva 'Ceràmica, punt i seguit', de set membres de la ACC:  Mercè Coma, Manel Diestre, Teresa Gironès, Mercè Mir, Esther Ramos, Sedó i Neus Segrià. Uns artistes de referència a Catalunya en el món del treball de l’argila, una activitat de més de cinc mil anys d’antiguitat sempre a cavall entre l’art i l’artesania.

L’exposició que s’inaugurarà a la Sala Fortuny del Centre de 9 de setembre serà un bon moment per apreciar l’estat actual de la ceràmica a casa nostra i de pas ens pot servir per recordar i reivindicar la trajectòria de Neus Segrià,  la ceramista reusenca (tot i que nascuda accidentalment a Tarragona l’any 1931) deixeble del ceramista Josep Llorens Artiga (1892-1980) i hereva i seguidora del gran mestre de l’art ceràmic que fou Antoni Cumella i Serret (1913-1985). Hom coneix la profusa obra de la ceramista i l’ha pogut veure en exposicions importants a la ciutat com la de 1994, al Palau Bofarull, una col·lectiva  sota el títol de 'Ceràmica. Equilibri entre la terra i l’art'  que mostrava el treball de vint-i-vuit artistes de l’Associació de Ceramistes de Catalunya; les que es van programar a la Sala Anquins i a la Llotja i l’antològica de 2007 que es va fer al Museu de Reus i que va donar lloc a la publicació del catàleg 'Neus Segrià. Ofici i creació' que recull la trajectòria de l’artista. L’any 2002 amb motiu de l’any Gaudí va comissariar, a Barcelona i a Reus, l’exposició 'Ceràmica i Visió Digital de l’obra de Gaudí' amb la participació de quaranta-quatre ceramistes. Neus Segrià, hi va presentar una obra en col·laboració amb el pintor Joan Rifà inspirada en un vitrall de la cripta de la Colònia Güell, de Santa Coloma de Cervelló. Des de l’any 1976 Segrià ha exposat a sales i galeries de Catalunya, Espanya, Argentina, França, Suïssa, Alemanya, Croàcia, Corea i EE.UU. (Califòrnia i Miami).   

La ceramista no només ha realitzat moltes peces inspirades en el classicisme sinó que també ha proposat línies més contemporànies, ha experimentat el món dels esmalts i ha aplicat la ceràmica a l’arquitectura i a l’espai públic. Només cal observar la seva proposta per a la Plaça de les Aigües (Plaça del Dr. Sabater) i el mural que va realitzat pel Santuari de Misericòrdia. La seva faceta pedagògica i la voluntat de compartit projectes amb importants artistes d’altres camps la identifica. Neus Segrià ha participat sempre, a més a més activament, al món associatiu de la ciutat.

L’activitat ceramista a Reus en aquest 'mes de la ceràmica' encara podrà gaudir d’una altra proposta al Centre de Lectura, l’exposició individual 'Escultures ceràmiques' de Miquel Fort Garsavall, una exposició que comptarà amb la col·laboració de Xanti Moxo (ceramista), Jordi Galo (audiovisuals) i Jordi Camprubi (ceramista) i que es podrà veure del 7 de setembre al 4 d’octubre al vestíbul i a la Biblioteca del Centre.

Xavier Filella Fargas és president del Centre de Lectura.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics