Dimarts, 19 de Març de 2024

Notícia (literària) de Ricard Ballester

24 d'Abril de 2018, per Fina Masdéu

Havent constatat que les setmanes precedents a la diada de sant Jordi han estat atapeïdes d’actes de caire literari –la diversitat de propostes ens posa a prova: hem d’escollir adequadament, segons el nostre criteri i les nostres preferències–, ara cal esperar que el ritme d’ofertes culturals no s’aturi i que consolidi el nivell de qualitat que correspon a una població com la nostra, amb un patrimoni tan ric si bé no del tot aprofitat. Per això, és una bona notícia que el Centre d’Amics de Reus hagi programat –aquest dimecres, 25 d’abril, a 2/4 de 8 del vespre– una lectura de poemes de Ricard Ballester; la sessió serà presentada per Joan Ballester Grau, nebot del poeta i president del Centre de Lectura en el període 1989-1995.

Ricard Ballester i Pallerola va néixer a Reus el 1891 i ben aviat mostrà interès pel món de les lletres. En l’àmbit professional, exercí de mestre i estigué vinculat als moviments de renovació pedagògica del període republicà. Instal·lat a Barcelona des de feia bastants anys, hi morí el 1973. Plàcid Vidal, a ‘L’assaig de la vida’ (1934), recorda quan Ricard Ballester i Francesc Recasens van anar a casa seva a demanar-li un autògraf: “Tots dos jovenets tenien il·lusions i eren poetes. Ricard Ballester havia estat un nen que venia a guaitar als vidres d’aquella botiga de llibreria que el meu germà [Josep Aladern] havia tingut en el carrer de Jesús, a Reus”.

Hi ha escrits de Ricard Ballester en diverses publicacions locals: entre els anys 1910 i 1932 col·laborà a Foc Nou, Las Circunstancias, Foment, La Veu del Camp i Revista del Centre de Lectura. També, el 1911, impulsà a Barcelona, juntament amb Plàcid Vidal, Josep M. de Sucre, Joaquim Biosca i Francesc Recasens la revista quinzenal Panteisme. Literatura i Art, de filiació modernista i voluntat innovadora. Malauradament, la publicació va tenir una durada ben curta: quatre números. Això sí, va comptar amb col·laboradors de renom –tant pel que fa als textos com a les il·lustracions-, entre els quals Carles Rahola, Joan Puig i Ferreter, Isidre Nonell i, en una ocasió, Miguel de Unamuno.

L’activitat literària de Ricard Ballester es pot retrobar novament entre 1954 i 1961, amb els textos que publicà a Reus: semanario de la ciudad  i amb els poemes de les diferents edicions de l’’Antologia de la poesia reusenca’ –dirigida per Bonaventura Vallespinosa. També del 1954 és el volum ‘Perfils reusencs i altres poemes’  (Torrell de Reus, editor), que aplega bona part de la seva obra poètica.

La lectura de dimecres és una bona oportunitat per descobrir –o redescobrir– un autor que, com molts d’altres oblidats, poc valorats, formen part de la nostra literatura més propera.

Fina Masdéu és filòloga.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics