Cookie control
Dijous, 12 de Desembre de 2019

O juguem tots, o punxem la pilota

17 de Febrer de 2017, per Jofre Llombart

Una de les acusacions que es llancen contra el moviment independentista és que els seus dirigents s’han oblidat dels problemes reals de la gent. I, dades en mà, és justament el contrari. És precisament la incapacitat de resoldre aquestes qüestions quotidianes les que ha motivat que moltes persones que mai no s’havien declarat independentistes avui votarien Sí en un referèndum.

Hi ha dues grans traves: recursos i poder polític real per fer les coses. Cada any els catalans, votin el que votin, paguen en impostos 16.000 milions d’euros que després no retornen a Catalunya en forma d’inversions. Amb aquests diners de més, la Generalitat tindria garantides cada any, les partides de Sanitat, Educació i Transports. Però al marge d’aquest greuge econòmic, que suposa un fre en el desenvolupament de qualsevol país, hi ha una altra qüestió que canviaria si Catalunya tingués total llibertat de moviments: poder decidir sobre cada àmbit de la vida. Sense anar més lluny, en els últims anys el Tribunal Constitucional ha tombat desenes de mesures de caire social ja aprovades pel Parlament. És el cas conegut de la pobresa energètica, però també la possibilitat de cobrar un impost als bancs per a grans fortunes, protegir els ciutadans que han estat estafats per hipoteques o preferents, cobrar un impost per cada pis buit per dedicar-lo a lloguer social o fer polítiques d'igualtat entre homes i dones.

Totes aquestes mesures, que res tenen a veure amb el 9N, es podrien estar aplicant si no fos que aquest alt tribunal les ha suspès a instàncies del govern espanyol en considerar que la Generalitat envaïa competències. És allò que la saviesa popular resumeix dient que “o juguem tots, o punxem la pilota”. Doncs bé, el govern espanyol ha punxat 22 pilotes en els últims quatre anys.  

Jofre Llombart és periodista.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

David  18 de Febrer de 2017

Mirar-se al melic i res més

Això és el que fan els independentistes. Es pensen que en anys de crisi, la pitjor dels temps moderns, el govern de l'Estat pot pagar de més a Catalunya per la seva cara bonica o què? Es pensen que Catalunya és més que Galícia, Extremadura o Cantàbria potser? Molt queixar-se d'infraestructures però les que ja té la tan "delmada" Catalunya ja les voldrien en d'altres indrets d'Espanya.
Es queixen que els hi tomben coses al TC, normal, te saltes les competències que té l'Estat per la teva cara bonica, forces tant les coses que al final te les tomben, com passaria a quassevol país del món normal.
Es queixen que no tenen competències quan els tan famosos lands alemanys ja voldrien tenir les nostres.
Es queixen dels 16 mil mil·lions quan hi han d'altres que aporten igual o més i els hi tornen el mateix o menys. Ets una regió potent i rica del país, has de contribuir carai, què vols encara rebre més quartos a sobre?. Borrell ja li va pintar la cara a més d'un, però no interessa recordar-ho gaire.

ep  17 de Febrer de 2017

3 parrafos para ser independentista

16.000 millones , derecho a decidir y dos milongas más y nos hacemos todos independentistas. Para ser ud. periodista se esfuerza muy poco. Porque no nos informa un poco sobre las consecuencias económicas, sociales e incluso violentas de una supuesta independencia.. Parece que esto del "pruces" es como una película romántica donde la novia es tan perfecta que no necesita ni WC. He leído esto mil veces y a mí no me sirve absolutamente para nada.

Baix Camp  17 de Febrer de 2017

Es creu voste?

No menteixi, no digui falsetats, digui la veritat. Es creu la cuantitat que diu. Que be ¿no?. Per cert cuan ens pagarán el que deuen pel Hospital Sant Joan?. Podría sortir del presumptes 400 Mm. que están destinats a fer la calçotada?

Reportatges