Divendres, 19 d'Abril de 2024

Oncologia de referència malgrat una gestió deficient

13 d'Agost de 2018, per Sandra Guaita

Tots nosaltres tenim algun familiar, amic o conegut que ha patit un càncer. El moment del diagnòstic és dur tant pel pacient com per a la família, però el fet que et tractin en un hospital de referència et dona tranquil·litat. La professionalitat del personal d’oncologia fa que es cobreixin totes les necessitats del pacient, tant les assistencials com les emocionals.

A més, els avenços científics han fet que el tractament farmacològic i de radioteràpia hagin prosperat tant que molts dels casos tinguin una elevat percentatge de curació. L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus ha estat pioner en el tractament oncològic des dels seus inicis i a més és l’hospital de referència de la província, el que l’ha portat a tenir els tractaments i la maquinaria necessària per exercir com a tal.

El servei d’oncologia mèdica és referent no tant sols pels tractaments farmacològics que s’apliquen als pacients sinó pels avenços en el tractament que permet la seva unitat d’assaig clínics, facilitant als pacients accedir als darrers tractaments disponibles amb més agilitat. Per altra banda, la unitat de radioteràpia gestiona els quatre acceleradors lineals de la província i dona servei a tots els pacients d’aquest territori. Aquesta unitat ja va ser pionera l’any 2008 al instal·lar l’accelerador satèl·lit a Tortosa, facilitant als pacients de Terres de l’Ebre un tractament en proximitat i sent el primer de tot l’estat espanyol amb aquestes característiques.

L’hospital funciona com a referència d’una població d’uns 800000 habitants. Les recomanacions científiques marquen que es necessiten sis acceleradors lineals per milió d’habitants, motiu pel qual si en algun moment es prescindeix d’un dels acceleradors estem molt per sota de les recomanacions científiques. O dit d’una altra manera, les recomanacions marquen 400 pacients per màquina i any, i nosaltres amb tots els acceleradors en funcionament estem ja per sobre d’aquestes recomanacions, per sobre dels 550, pel que no mantenir totes les màquines en funcionament fa augmentar el nombre de pacients i ens fa desviar notablement de les recomanacions.

Fins i tot s’ha parlat que si es tanca un accelerador hi podria haver impossibilitat de tractar tots els pacients amb les màquines restants, amb el que això podria implicar pel retrocés terapèutic dels pacients. Les últimes tres setmanes hem viscut amb extrema preocupació les informacions que ens han arribat referent al tancament, en principi temporal, de l’accelerador del gegant indi. Un tancament que, a dia d’avui i amb les dades que tenim, no s’ha basat amb dades assistencials; és més, encara desconeixem els motius reals pel tancament del mateix.

El passat dimecres 8 d’agost, s’ha tornat a reobrir parcialment l’accelerador del gegant indi, cosa que el grup municipal del PSC i els consellers que el representen a l’hospital, fa dies que reclamàvem. Ens n'alegrem de la reobertura, però aquesta no pot ser a traços, ja que necessitem que l’accelerador funcioni, com a mínim, igual que funcionava el mes de juny de 2018, però amb l’ambició posada en nous tractaments que les màquines i el professionals poden aportar.

I el que és més important de tot, amb el benefici per l’usuari que tot això comporta. S’ha publicat que la reobertura pot ser parcial i vinculada a la necessitat del servei. Aquesta informació, de ser certa, és extremadament greu, poc seriosa i poc professional. Com podem donar seguretat als treballadors i als usuaris amb aquestes afirmacions? La referència oncològica s’exerceix amb la feina ben feta dels professionals, però també amb l’ ambició de voler créixer cada dia, i no volent convertir-nos cada cop en un centre més petit, i aquest últim supòsit tan sols s’aconsegueix sumant esforços per reclamar el que realment pertoca a l’hospital de Reus.

Estarem pendents del funcionament de tots els acceleradors i de les mesures que vagin afectant al correcte funcionament de tots ells. Estarem pendents de que els usuaris siguin tractats com pertoca, de que els professionals puguin treballar amb les condicions adequades i de que l’hospital continuï mantenint la referència oncològica i de que ningú, ni de Reus ni de més enllà, li posi pals a les rodes per continuar exercint-la.

Sandra Guaita és regidora del PSC a l'Ajuntament de Reus.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics