Divendres, 29 de Març de 2024

Paràbola tercera del paCte I Unió

17 de Novembre de 2014, per Biel Ferrer

Fa uns nou mesos mal comptats, assabentats, per documents contrastats i verificats, que la convergent Regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Reus havia tramès als presidents dels consells escolars dels centres docents de la ciutat una nota en què els informava que, en cas que algun membre de qualsevol consell escolar gosés demanar el posicionament de l'escola o l'institut contra la LOMCE (llei Wert), el representant de l'Ajuntament s'hi abstindria, Òmnium Baix Camp va adreçar-se a la convergent Regidoria corresponent esmentada suara per demanar-li'n explicacions, esclar. Aquesta li va dir que l'Ajuntament de Reus no havia pres cap acord en Ple municipal en relació amb la LOMCE i que per això s'havia donat aquestes indicacions als representants municipals als consells escolars i se n'havia informat als presidents / directors. La Regidoria va reconèixer que la naturalesa del pacte amb el PP li impedia de prendre la iniciativa en aquesta qüestió en un altre sentit que no fos el mutis o callemos a la cassola, però que, si algun grup municipal que no fos el de CiU presentava una moció perquè l'Ajuntament es posicionés contra la LOMCE, el seu grup municipal (CiU) votaria amb molt de gust a favor d'aquesta moció. No pateixi, doncs, senyora Regidoria d'Ensenyament, que nosaltres ens n'ocuparem (rodolí assonantat). Se'ns girava feina...

Doncs dit i fet. El dia 1 de març de 2014, la moció ja estava redactada per Òmnium Baix Camp amb l'encapçalament "Proposició de Moció contra la Ley Orgánica de Mejora de la Calidad Educativa (LOMCE) perquè sigui aprovada al Ple de l'Ajuntament de Reus vinent". En l'apartat expositiu, hi dèiem que és havent constatat el rebuig a la llei Wert (LOMCE) que ha manifestat el col·lectiu d'organitzacions cíviques i educatives aplegades a SOMESCOLA.CAT que en proposàvem l'aprovació. Que, de fet, el Ple Municipal de Reus ja es va posicionar contra l'avantprojecte de la llei Wert, segons consta a l'acta del Ple Municipal del dia 19 d'octubre de 2012, que recull l'aprovació de la Moció de reprovació d'aquest avantprojecte per part de la majoria àmplia del plenari reusenc, a partir de la proposta presentada pel grup municipal del PSC. I que ara, després que el govern espanyol en mans del PSOE va envair les competències de la Generalitat de Catalunya imposant la tercera hora de castellà a les escoles catalanes mitjançant el Real Decreto 1513/2006, de 7 de desembre, que desplegava la LOE, ara, hi dèiem, el govern espanyol en mans del PP torna a envair les competències de la Generalitat de Catalunya, que ja havia dotat el nostre país amb una llei pròpia, la LEC, i ho fa amb tota una llei orgànica, la LOMCE, definitivament aprovada i publicada al BOE, i que aquesta nova llei espanyola d'Educació és una llei retrògrada, reaccionària i centralista que vol esborrar l'experiència positiva de més de 30 anys d'escola democràtica i catalana.

La moció, la vam presentar, el dia 6 de març de 2014, conjuntament i degudament signada, Biel Ferrer, d'Òmnium Baix Camp; Pere Borràs, de l'Assemblea Nacional Catalana / Reus per la Independència; Roger Fernández, del Casal Despertaferro; Lluís Pallejà, de l'Assemblea ARA (Assemblea Reusenca d'Associacions de mares i pares d'alumnes dels centres docents no universitaris públics); Josep Maria Bofarull, de l'Assemblea de Reus i Baix Camp SOS ESCOLA PÚBLICA; i Lluís Pallejà, de la Delegació Territorial de Tarragona de la FAPAC (Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya).

En definitiva, demanàvem (1) que l'Ajuntament de Reus en Ple Municipal es pronunciï contra l'aplicació de la LOMCE als centres docents de Reus i de tot Catalunya i que , doncs, es posicioni a favor que aquests continuïn funcionant en tots els aspectes didàctics, organitzatius i administratius segons el marc legal vigent a Catalunya, és a dir, segons la LEC, aprovada democràticament i legítimament pel poder legislatiu de la Generalitat de Catalunya, el Parlament de Catalunya; (2) que l'Ajuntament de Reus expressi el seu rebuig a la política dels governs del PP a la resta dels territoris dels Països Catalans (especialment a les Illes Balears, al País Valencià i a la Franja de Ponent) que va contra la presència del català a l'ensenyament com a llengua vehicular i d'aprenentatge; (3) que l'Ajuntament de Reus expressi el suport al nostre govern de la Generalitat de Catalunya perquè continuï blindant l'escola catalana i els seus docents, esgotant les vies judicials, defensant les competències educatives de Catalunya i els marcs legals dels que ens hem dotat; (4) que l'Ajuntament de Reus comuniqui a tots els centres docents de la ciutat de Reus el contingut d'aquesta Moció; i (5) que la Regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Reus s'adreci a tots els presidents dels Consells Escolars dels centres docents de la ciutat de Reus per comunicar-los que els representants municipals als consells escolars votaran a favor d'un pronunciament del consell escolar de cada centre docent contra la LOMCE i, doncs, per un país de tots, que és el que representa i garanteix l’escola catalana i en català.

La moció fou finalment presentada per la CUP (perquè la va assumir com a pròpia i perquè a hores d'ara encara no és permesa la presentació de mocions directament per entitats de la ciutat als plens municipals; gràcies, doncs, CUP) i aprovada al Ple Municipal del 28 de març de 2014 per tots els grups municipals llevat del PP (gràcies, doncs CUP, ARA Reus, PSC i CiU). La Regidoria va donar les noves instruccions als seus representants als consells escolars i va comunicar el seu nou posicionament als presidents / directors. Paraula donada, paraula complida. Però, ai las!, el canvi de rumb va arribar tan tard... a finals del curs 2013- 2104 que ja no va haver-hi gairebé temps material perquè els representants municipals poguessin votar de manera vinculant les possibles propostes als consells escolars reusencs. L'epíleg de la paràbola és que a l'inici del curs vigent, 2014 - 2015, els consells escolars (que aquest mes de novembre viuran un procés electoral devaluat de renovació dels seus membres) ja no seran pas els òrgans col·legiats de govern que foren sinó uns simples consells assessors amb sense cap autoritat gràcies a l'acceptació i la implementació, no sabem prou si per imperatiu legal espanyol i/o per manca de valentia política catalana, d'aquest apartat de la Llei Wert per part del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

I paràbola contada, vots comptats i comte de Reus ben enterrat, paràbola acabada... fins a la propera parada, la quarta. I la cinquena, la darrera fornada.

Biel Ferrer Puig és filòleg.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

anònim  18 de Novembre de 2014

molt ben explicat

gràcies Biel per la feina ben feta

josep  17 de Novembre de 2014

Sr. Biel Ferrer Puig,PAISOS

Sr. Biel Ferrer Puig,PAISOS CATALANS, no existeixens ni van existi mai, podrán posar nom a carres, pero la veritad no la podrán cambiar mai,va existir un país CORONA DE ARAGO,no corona Catalanoaragonesa,no mes mentides ja esta be.