Cookie control
Dimecres, 19 de Febrer de 2020

Reus, #unSÍpetit

29 de Maig de 2017, per Xavier Plana

Quan el país esta vivint, amb tota certesa, un dels moments més decisius de la seva història recent, que, acabi com acabi, en un sentit o en un altre, marcarà l’esdevenidor de tota una colla de generacions, sobta la tebiesa, per no dir la fredor amb què l’Ajuntament de Reus, govern i oposició, està encarant el “procés”.

Catalunya s’ho juga gairebé tot com a subjecte polític en l’aposta inequívoca d’exercir la seva sobirania. I a la casa gran del Mercadal dóna la impressió que s’ho miren amb més incomoditat que passió. Reus vol ser capital. I ho és en alguns àmbits. Però la capitalitat implica lideratge, això és, valentia i anticipació, i Reus no està aportant valor diferencial ni assumint visibilitat. Està a l’aguait mentre altres ciutats marquen perfil propi i guanyen rellevància. I això és un greu error d’ambició política, en clau nacional, i de visió estratègica, en clau territorial. Reus és capital. I ho vol ser en més àmbits. Tanmateix, la capitalitat necessita lideratge, això és, voluntat i capacitat d’estirar des del davant, no d’empènyer per darrere. I Reus no arrossega, espera esdeveniments des de les darreres files. I això és deixar passar una oportunitat irrepetible per guanyar la partida al marc mental provincial, a dins i a fora de les nostres pròpies comarques.

Reus podria i hauria de ser capital en molts àmbits d’aquesta segona àrea metropolitana, que malda per no diluir-se per la línia costanera. El Camp necessita referents nítids que l’ajudin a configurar-se una identitat pròpia, més enllà del paper geopolític actual, clarament residual. I aquí Reus podria jugar un paper clau que, en el marc del procés d’alliberament nacional que està vivint Catalunya, en què el paper de les ciutats acabarà sent cabdal, li atorgués un paper de nòdul central en la creació d’un nou estat, que necessàriament serà en xarxa o no serà. Ara bé, això requereix lideratge, això és risc, sentit estratègic i #unSÍgegant.

Xavier Plana és consultor, formador, conferenciant i coach.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

David  30 de Maig de 2017

jajajaja

Ui sí, quin curtciucuit, estem a tocar de l'indeprend`ència amb la vostra acció constant, ens ha amarat de suor taaaaaant.... La pel·lícula s'acaba aviat, amb un final que no us agradarà. Ho sento.

Anton Baiges Gras  30 de Maig de 2017

Hem avançat, malgrat tot...

Molt ben argumentat, Xavi, però no hi ha més cera que la que crema... De fet, més enllà de l'actual correlació de forces municipals -que et pot agradar més o menys- tampoc no hi ha un cos social majoritari que ho reclami. I d'aquí plora la criatura. Som capital, i tant!, i de molts temes punters, però la mentalitat ja no és 'identitària' sinó 'metropolitana', en el sentit més estricte del terme, i la metròpoli és clarament la Tarragona 'provincial'. El 'nostre' Reus ja no és -únicament- el que hem 'mamat a casa', a l'institut o a l'entitat. I aquest canvi de paradigma és el que es reflecteix en l'statu quo' reusenc, que no arrisca a diferència d'altres moments històrics. Ara bé, una cosa sí que l'hem aconseguida, des del moviment autodetermisnista/sobiranista: socialitzar la qüestió política. Els cinc o sis anys llargs d'acció constant als barris reusencs, associacions de tota mena, presència continuada al carrer, actes sectorials, etc., no han caigut en sac foradat, sinó ben a l'inrevés: han amarat, de ben segur, el teixit de Reus, encara que després no es tradueixi en l'acció política més decidida que molts voldríem. També, probablement, segons que fessin o diguessin, potser encara pujarien més Ciudadanos o el PP en alguns barris de la ciutat... De fet, el trio PSOE-PP-Ciudadanos, que s'imposa majoritàriament a 11 quilòmetres de Reus, aquí, de moment, l'hem curtcircuitat. Vet-ho aquí!

David  29 de Maig de 2017

Una fumada gegant

Perdoni eh per no ser prou indepe... Ben aviat topareu amb la crua realitat, que la gent del carrer normal passa de les vostres pel·lícules independentistes, i de passada et recordo que potser, només potser, no sou majoria ni en els teus vostres somnis més humits. Per no tenir es que no tenim ni llei electoral pròpia ni els indepes el 2/3 del Parlament per reformar l'Estatut. Amb aquestes xifres tan minses i ridícules voleu que la població us riem les gràcies? JA, aneu arreglats.

Ramon Salvat - Reus  29 de Maig de 2017

Consideració

Respectat. consultor, formador, conferenciant i coach: potser, dic jo, que tindria que considerar que existim bastants reusencs (i reusenques, perdó) que ens considerem com a tals -i també, catalans orgullosos de ser-ho, que consti- que no estem per això de “l’alliberament nacional que està vivint Catalunya" com ho entén vostè i tot el seguit de “sobiranistes” d’ara. Per tant ens agrada que aquest Ajuntament, tot i haver fet mes posicionaments del que caldrien en el tema que ens ocupa , mantingui aixó que vos dieu “ tebiesa o fredor”.