Cookie control
Dilluns, 20 de Gener de 2020

Salut en majúscules

20 de Febrer de 2017, per Òscar Peris

Fa uns dies, a l'ajuntament de Reus, va ser signat el Pacte de Salut. La iniciativa i els seus protagonistes són fonamentalment locals, i cal, en primer lloc, respectar aquesta primacia municipal, que s'entén perfectament per la vinculació especial i antiga de l'Ajuntament de Reus i el món de la salut pública. Una vinculació que depassa àmpliament el marc de la ciutat de Reus, amb una experiència, un capital humà i de coneixement, que no podem deixar –que no volem– que es perdi o que es desfiguri.

No és fàcil posar d'acord opcions ideològiques molt diverses, agents socials, entitats, cadascú amb la seva manera de pensar i amb interessos diferents, potser de vegades contraposats i tot. Cal molta cuina, moltes hores de diàleg, i molta voluntat –bona voluntat, però també en el sentit de perseverança– per assolir un acord com aquest, i cal felicitar les persones que hi han estat treballant per fer-lo possible.

El pacte és, també, una bona notícia més enllà de Reus. Pel que representa d'estímul a la política d'acords amplis que posen el benestar de les persones com a prioritat. Però també perquè és una excel·lent aportació a la imatge –i a la realitat– de la salut al Camp de Tarragona. Divendres mateix vaig tenir l'ocasió de visitar les obres que es fan a l'UCI pediàtrica de l'hospital Joan XXIII, a Tarragona. Unes obres que suposen una inversió de prop d'1,5 milions d'euros, que es van iniciar a finals de l'any passat, i un servei que, si tot va bé, es posarà en marxa durant l'estiu. Un procés que s'ha fet amb normalitat, lluny dels alarmismes amb què de vegades es parla de la salut al Camp de Tarragona.

I és que al Camp de Tarragona hi ha dos grans centres públics, l'hospital Joan XXIII i l'hospital de Sant Joan, tots dos vinculats a la Universitat Rovira i Virgili, i tots dos al servei de tota la ciutadania, de tots els homes i dones del Camp de Tarragona. Tots dos capdavanters d'una xarxa de centres públics de qualitat al servei de la gent. Valorem-ho com es mereix.

Això no ens ha de fer oblidar que hem passat una etapa molt complicada, de la qual ens anem recuperant –per exemple, l'UCI pediàtrica de Tarragona recupera un servei que es va deixar de donar l'any 2001– i amb errors de gestió que cal anar corregint. Però també seria un error quedar-se només amb aquesta part de la realitat. Assenyalar els problemes –que és necessari– només té sentit si serveix per buscar solucions factibles. El Pacte de Salut de Reus és una bona eina per això.

La salut, la Salut amb majúscules, és un tema important i no es mereix que s'usi com a munició de baixa categoria. La salut, en feliç definició del X Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, de l'any 1976, és “una qualitat de vida o una manera de viure autònoma, solidària i joiosa”. Que aquest sigui un objectiu compartit.

Òscar Peris és delegat del Govern a Tarragona.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics