Són alts els preus en origen de les hortalisses?

22 de Març de 2017, per Oriol Aragonès

Ja han passat unes quantes setmanes des que els mitjans es van fer ressò de l’onada de fred que va deixar pràcticament sense hortalisses els països del sud d’Europa. Els estralls de les baixes temperatures van arribar fins al punt que els supermercats d’Anglaterra limitaven la compra d’enciam a tres peces per persona. Com a conseqüència de l’onada de fred, la producció d’horta també va baixar molt a Catalunya i a la resta de l’Estat, però no tant com a Itàlia o Grècia; per tant, i per l’efecte del mercat, els preus per al consumidor van augmentar, i tot i que en origen també van ser més alts, realment no ho van ser tant com per haver beneficiat força la pagesia.

Cal partir del fet que a casa nostra també hi va haver una menor producció pel fred. Si prenem com a exemple els preus mitjans de bròquil i coliflor percebuts pels productors catalans entre final de gener i mitjan febrer, segons les dades de Mercabarna sí que van augmentar. Entre la quarta i setena setmana de l’any, el preu mitjà del quilo de coliflor era d’1,3 euros davant del 0,60 de la primera, i el del bròquil, de 2,1 euros en el mateix període davant del 0,52 de la primera setmana de l’any, però també cal tenir en compte que els preus anteriors a aquestes dates, i els posteriors (perquè ara ja tornem a tenir els mateixos d’abans de les fortes gelades) no es poden qualificar de preus justos. Cal recordar que a principi de gener del 2016, el preu mitjà del quilo de coliflor era de 0,50 euros, similar també al d’anys anteriors, habitualment baix.

Entre les causes d’aquesta nova baixada actual de preus hi ha el fet que, també a causa del fred, els cultius s’han allargat perquè han crescut més lentament. Això va comportar que a principi de març s’acumulés una major producció i es produís una caiguda de preus en origen. Així, aquest mes, al Camp de Tarragona, alguns pagesos han cobrat pel quilo de coliflor entre 0,50 i 0,70 euros que, restant els costos de producció, deixa una liquidació d’entre 0,20 i 0,25 euros.

Perquè els preus de les hortalisses hagin estat una de les primeres notícies del dia ha calgut un fet excepcional, que s’hagin disparat per l’efecte d’una onada de fred. No reclamem que quan baixin en origen, com ara, ocupin tots els titulars, però sí que es tracta de demanar a la societat el reconeixement del nostre paper i que en sigui coneixedora de les dificultats que comporta la nostra feina, massa sovint condicionada pels interessos del mercat. Per això, entre altres qüestions, fa un parell de mesos el nostre sindicat va treure al carrer més de 500 tractors en una marxa que va recórrer tot el país per la dignitat de la pagesia.

Oriol Aragonès és membre de l’executiva nacional d’Horta d’Unió de Pagesos.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.