Tres apunts del 6-1

17 de Març de 2017, per Josep Maria Fonalleras

La famosa nit de la remuntada, un sismògraf que era a prop del Camp Nou va detectar les oscil·lacions del terreny al llarg del partit del Barça contra el PSG. En funció de les sotragades i de les emocions, l'agulla de l'aparell descrivia unes verticals perfectament definides que eren testimoni dels moments de més alta efervescència blaugrana. Tots els gols, excepte el quart. Allà, el sismògraf pràcticament no es va moure. És curiós. El quart –com és obvi– era necessari perquè arribés el cinquè i, després, l'èxtasi del sisè, però no es va celebrar. O es va celebrar poc, perquè només va ser contemplat, en aquell instant, com la certificació d'una nit on s'havia recuperat la dignitat, amb bon joc i entusiasme. No va ser l'antesala de res sinó la culminació del no-res. Hauríem de tenir a mà un aparell d'aquesta mena que valorés la intensitat de les situacions que vivim. Que ens indiqués, a posteriori, on havíem d'haver previst una emoció més forta, que potser va passar desapercebuda perquè es va veure engolida per joies més esclatants. Sense el quart, els altres no haurien existit. Sense detalls menors, sense passos previs, sense estar pendents d'allò que ens pensem que són minúcies, el terratrèmol de la felicitat no arribaria mai.

El Camp Nou es va convertir, aquella nit, en una versió mediterrània de la mítica bombonera argentina. Diuen que l'estadi del Boca Juniors, quan l'afició s'engresca, no tremola sinó que batega. Tremola de veres, perquè l'estructura és feble, però en realitat és un cor que indica que l'edificació és viva, que el conjunt de les veus que esclaten i les cames que piquen a terra són un sol cos.

L'Alba Sidera, corresponsal a Roma, m'informa de la nova entrada que l'Enciclopèdia Treccani ha incorporat a la seva edició electrònica. És remuntada, que ve “dal catalano” i que “nel linguaggio giornalistico esportivo” vol dir “rimonta”. Fa temps, sorpasso es va introduir al nostre argot polític. Ara, exportem neologismes gràcies al futbol. I a la fe, és clar.

Etiquetes: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.