Dijous, 28 de Març de 2024

TTIP i CETA, tractats de nova generació que amenacen al Bé Comú

07 de Juny de 2016, per Jesús Gellida

El TTIP pretén convertir-se en un tractat comercial d'ampli abast entre EEUU i la UE. Les negociacions busquen facilitar el lliure comerç i la inversió mitjançant l'eliminació d'obstacles normatius suposadament innecessaris i l'harmonització a la baixa de regulacions a través del Consell de Cooperació Reguladora per així afavorir l'accés al mercat de les empreses multinacionals d'ambdós costats de l'Atlàntic.

Les informacions que van apareixent gràcies a filtracions com la del TTIPLeaks mostren que els objectius de l'acord amenacen als drets socials, laborals, mediambientals i democràtics. Unes conseqüències molt desfavorables per a la majoria de la població de la UE, dels EEUU i de la resta del món, ja que hi hauria una igualació a la baixa dels estàndards a causa de la pressió dels lobbies corporatius. A més la incorporació del mecanisme d'arbitratge conegut com a ICS estableix la possibilitat que les multinacionals demandin als Estats si consideren que aquests prenen alguna decisió que vulnera els seus interessos presents i/o futurs però no a l'inrevés. Un mecanisme pervers de resolució de conflictes entre Estat-Inversor esbiaixat a favor dels interessos de les corporacions i en contra del Bé Comú.

Per la seva banda, el CETA és l'acord integral d'economia i comerç entre la UE i Canadà, el qual es coneix com el cavall de Troia del TTIP, ja que obriria les portes a les empreses multinacionals a través de les seves filials al Canadà. Aquest tractat comportaria també una baixada generalitzada dels estàndards laborals, socials, ambientals i culturals i l'entrada dels tribunals d'arbitratge privats. Desafortunadament el CETA ha passat desapercebut, les seves negociacions van concloure el 2014 fora de qualsevol focus mediàtic i de debat polític, i ara es troba pendent de ratificació. En aquest sentit l'opacitat i la manca de procediments democràtics són les senyes d'identitat del TTIP i el CETA i només la mobilització ciutadana i les filtracions han aconseguit trencar (en part) el silenci mediàtic.

Aquests tractats són una de les majors amenaces a la sobirania dels pobles i els seus drets, tal com ho va ser el Tractat de lliure comerç entre Mèxic, EE.UU i Canadà (NAFTA), el qual exemplifica quines conseqüències comporten aquests tipus de tractats i a qui beneficien. Cal doncs articular una resposta massiva a escala global per aturar-los i que qualsevol acord comercial que es prengui interposi les persones i els seus drets i el medi ambient als interessos de les corporacions. Una alternativa és la proposta d'Aliança del Mandat per un Comerç Alternatiu.

Jesús Gellida és politòleg.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics