Divendres, 20 de Juliol de 2018

Turisme: mal endèmic, arran de què?

11 d'Agost de 2017, per Jaume Piñol

Fa dies que escoltem per tots els mitjans i canals possibles les actuacions que duen a terme el jovent d'Arran i Endavant en contra del turisme, són moltes les pintades de 'tourists go home' que han aparegut a diverses ciutats del país o adhesius d''aquest cotxe sobra' que han posat a diversos taxis i un atac pirotècnic en un restaurant de les balears, entre d'altres.

Els extremismes no són bons i menys encara si el que busquen és fer una crítica del sistema actual, ja que agradi o no el turisme és una de les principals fonts d'ingressos, molt important per Catalunya i les Illes. Les actuacions violentes, aplaudides malauradament per alguns, no poden ser mai justificades per cap concepte, punxar rodes de bicicletes sembla una criaturada en comptes d'un reclam per aconseguir que el sistema canviï.

La massificació del turisme és una qüestió que actualment a Catalunya no es dóna, ja que no tenim nivells de concentració tal per exigir que no vinguin més turistes, estem encara lluny de tenir un 100% d'ocupació hotelera, no som Benidorm (ni vull que ho siguem, ja he dit que els extremismes no són bons).

Amb el que sí que estic d'acord és amb la qualitat del turisme, és a dir, amb la qualitat que hem d'exigir als turistes pel que respecta a civisme, comportament i decència pels nostres carrers, avingudes i places, aquí qui juga un paper primordial són els cossos de seguretat i les mesures que els nostres ajuntaments posen per pal·liar els possibles inconvenients del turisme de borratxera que tant afecten els qui vivim a Catalunya i, més encara a les zones costaneres.

A Salou en tenim un clar exemple amb les edicions passades del Salou Fest, un model de turisme que ha arribat a un nivell intolerable que genera grans queixes dels veïns i menysté els principis bàsics de convivència. El turista no és el culpable únic de les aberracions que es cometen durant les llargues festes nocturnes sinó també dels qui busquen fer negoci a qualsevol preu, això tampoc és admissible es miri per on es miri. Les administracions han de vetllar per fer complir les ordenances i fer que aquells que busquen només l'enriquiment a costa del turisme no comprometin la normal convivència veïnal.

El que sí és cert és que lamentablement els turistes joves que vénen a passar-ho bé i a beure sense mesura tenen una concepció equivocada del que és el nostre país, el fet que aquí tinguem una cultura mediterrània, de terrasses, de bars i locals d'oci nocturn no ha de servir de pretext per fer de les nostres ciutats i pobles llocs sense llei. És trist veure els vídeos promocionals que potencien les nostres costes com llocs només de festa, festa i més festa. Cal potenciar més el turisme cultural i familiar i alhora aplicar mesures en l'àmbit local per fer entendre als turistes, només arribar, que la convivència i la tolerància és el que ha de primar en els nostres carrers.

Alguns ajuntaments ja han pres mesures pel que respecta en vestir, és a dir, al fet de prohibir anar sense el tors a l'aire pel carrer, un altre dels temes que ha aixecat polseguera els últims anys. Trobo molt correcte que hi hagi establiments que neguin l'entrada a persones que van amb el tors nu, al cap i a la fi, potser ens cal a tots tornar a llegir els llibres que hem tingut per casa com per exemple 'El libro del saber estar'.

I mentrestant, alguns, amb actes incívics volen acabar amb un model de turisme incívic...

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)

Reportatges