Dimecres, 23 de Maig de 2018

Un crit al buit

28 d'Agost de 2017, per Xavier Guarque

Ara que sembla que el PSOE recupera protagonisme efectiu és quan es podrà veure en què se sustenta el seu model d'Estat federal, o confederal, precedit, és clar, de la reforma a fons de la Constitución Española del 1978. Ara, sense la clau de la porta en mans del PP, és quan es podrà valorar quin punt de realitat hi ha en els seus discursos o si només es queden, com ja tenim experiència, en delirants mítings per a marcar pit.

Aquesta, la reconstrucció d'Espanya vers un Estat federal, o confederal, pot ser una de les opcions que se'ns podria posar damunt la taula als catalans. Amb el benentès que, donat el cas, pugui ser creïble es podrà veure si la proposta arriba tard, o si encara arriba a temps de ser observada per la ciutadania catalana.

Arribat a aquest punt, el més important és no fer-nos caure en una nova versió del "café para todos" i detectar-ho a temps, tenint molt en compte que per a poder entrar a parlar sobre un possible projecte federal, o confederal, hi ha d'haver qui es vulgui federar, o confederar. És totalment imprescindible que hi hagin subjectes jurídics i polítics sobirans, acceptats com a tals per tothom. Sense aquest requisit, tan si val la pregunta a fer.

El que sí és ja més que evident és que ningú pot seguir amb l'únic patró que es va dibuixar llavors. En aquests anys tot ha canviat massa per a mantenir-se lligat a la pota de la taula. Llavors eren uns i unes circumstàncies, i els d'ara i les circumstàncies d'ara reclamen revisar, modificar, corregir, i actualitzar les directrius.

També, i de manera molt especial, ha canviat a Catalunya, i si no ens deixen marxar, ni podem marxar, el que hi ha d'haver amb tota urgència, és una anàlisi a fons del tracte emprat. I no per l'efecte xantatge, si només bé perquè el motor real de l'Estat pugui seguir sent-ho en les millors condicions. És poc? Qui no comprengui això, sigui d'on sigui, és que estem parlant d'alguna cosa més que, particularment, per respecte, voldria descartar-ho.

Si us plau, no ens feu la vida impossible perquè els primers que hi perdeu sou vosaltres. Entabaneu-nos, tampoc serà la primera vegada però, si pot ser, aquesta que sigui més sincera, cercant la complicitat-, captiveu-nos amb una possible millor convivència, demostreu-nos que també podeu parlar sense insultar-nos, acceptant-nos des del diferent que som. Com nosaltres us acceptem.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)

Comentaris

Xavier Guarque  29 d'Agost de 2017

a Ramon

Respecte de la última part del comentari, totalment d'acord. El fet de defensar la diferència no vol dir pas alardejar d'una superioritat. Cadascú és com és i no com altres volen o han decidit que sigui. Els sentiments, en tot cas, s'han de respectar... segurament cadascú tindrà les seves circumstàncies que els haurà fet aflorar des del més endins, o els haurà fet cambiar, que també pot ser.

Ramon Salvat - Reus  29 d'Agost de 2017

Modesta resposta d'un federalista a un crit

L''existencia d'uns “nosaltres” comporta la d'uns “vosaltres”, aixó està lluny, molt lluny, del federalisme. El Federalisme és concòrdia, també solidaritat entre països i persones, és entendre allò tan basic, però real, que els impostos no els paguen els territoris, els paguen els ciutadans. També és, especialment, no creure que cap poble, per raó de llengua o cultura és superior a altra, i és fer una lectura de la historia en clau social, no pas romàntica, i en un nivell mes primari, pensar, i sostenir fermament, que cap aragonès de les muntanyes de la Serra de Gudar o cap andalús de la Janda, és intrínsecament, menys treballador, menys obert, menys culte que un català de Reus.

Ganxet  28 d'Agost de 2017

Vol dir

Sr. Guarque, el seu es malaltia, ara vol veure si por ser l Estat Federal, ¿no son mes valents i xulos que ningu?, dones venga la DUI, i llestos. Aixo si cuan pasi que la Llei els i apliquin, per favor no plorin.Gracies

Reportatges