Cookie control
Dimarts, 22 de Setembre de 2020

Un Salou per viure

29 d'Octubre de 2018, per Alexandre Boquet

Salou és un dels municipis turístics de Catalunya més importants i possiblement, també d'Europa. Fins ara, aquest important adjectiu, "turístic", ha estat compatible amb un altre adjectiu imprescindible: "habitable". És a dir, hi ha un únic Salou, que per a algunes persones és un destí de vacances i per a d'altres, un lloc per viure. Sigui com sigui, tothom hem de conviure en harmonia. Una convivència que cal treballar més perquè cada cop hi hagi més persones que viuen a Salou durant tot l'any sense tenir cap relació amb el sector turístic. De la mateixa manera, que també hi ha moltes persones que treballen en activitats relacionades directament o indirectament amb aquesta activitat. A Salou hi cap tothom!

En aquest sentit, Nova York, Lisboa i Barcelona van signar l'any 2017 un manifest conjunt en què demanaven més capacitat legislativa per fer front a la creixent pressió especulativa, l'assetjament i l'expulsió d'habitants que estava tenint lloc a partir de l'increment del turisme.

L'article, titulat 'Pel dret a l'habitatge: poder local, política global', recorda que les ciutats són la nostra llar comunitària, l'espai compartit dels nostres somnis i angoixes i, malauradament, avui també són l'espai on el dret a l'habitatge, un dels drets més bàsics però menys protegits, es troba més amenaçat. Per això, destaca dues línies d'actuació en què les ciutats necessiten desenvolupar més competències: en primer lloc, una regulació del preu del lloguer que permeti establir índexs de referència, que ja són una realitat a Nova York, París o Berlín. En segon lloc, una regulació del turisme que posi límits a la sobreexplotació i massificació perquè les ciutats puguin ser atractives i productives en les seves múltiples facetes creatives i per limitar els efectes en els preus de lloguer. Es demana doncs, que els operadors de lloguer d'apartaments, siguin empreses o persones individuals, compleixin la llei i acabar així mb els pisos turístics il·legals.

El manifest assegura que les nostres ciutats lluny de ser una mercaderia, són una comunitat de persones molt diversa que volen viure i prosperar plegades. Així doncs, subratlla que les ciutats han de ser espais on es pugui viure, on pugui viure tothom dignament i on es garanteixi el dret a la ciutat, és a dir, el dret a l'habitatge.

Per això, per fer possible un Salou on la convivència entre les persones que viuen tot l'any i els turistes sigui un èxit, el grup municipal d'Esquerra presentarem, en el Ple que se celebrarà el 31 d’octubre, una moció en què exigim la formulació del pla especial urbanístic de regulació dels Habitatges d'Ús Turístic (HUT) en entorns urbans consolidats amb ús residencial. En l'actualitat, Salou té 31.609 habitatges, dels quals 5.390 són HUT legals, amb llicència. Desconeixem els il·legals, tot i que sospitem que poden ser uns quants. Cal debatre aquest tema.

Considerem que aquesta demanda que fem està recollida en el recentment presentat Pla Estratègic de l'Activitat Turística a Salou, redactat pel Parc Científic i tecnològic de Turisme i Oci de la URV, ja que contempla com a acció prioritària al municipi regular i delimitar els HUT. Fem-la efectiva, doncs!

Fa temps que des d'Esquerra demanem al govern municipal que faci front a aquesta problemàtica i ens hem adonat que hi ha una manca de voluntat política d'utilitzar les eines a l'abast de l'Ajuntament de Salou per a controlar, planificar i organitzar els HUT. En concret, l'octubre de 2017, vam presentar una pregunta per escrit a la comissió de Territori, plantejant la problemàtica, que va quedar sense resposta.

Per tot això, ara demanem que se suspengui durant un any la concessió de llicències d'HUT al tram urbà format pels carrers Pont dels Estanyets, Carles Roig, Vial de Cavet i Autovia de Salou-Reus. Un temps que hauria de servir per formular i tramitar el pla especial urbanístic per a la regulació dels HUT a la ciutat de Salou.

Cal posar fil a l'agulla abans que sigui tard i el nostre municipi s'acabi convertint en un parc temàtic. Lluny d'aquesta artificialitat, nosaltres volem una ciutat autèntica. Un Salou per viure.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics