Divendres, 29 de Març de 2024

Un tema massa seriós

08 de Juny de 2015, per Sebastià Barrufet

En una entrevista de la periodista Mònica Terribas a Josep Antoni Duran i Lleida a Catalunya Ràdio va haver-hi una topada arran de l’atenció que l’emissora dedica al debat sobre la independència. Després que Terribas li preguntés a què es refereix quan diu que “més enllà de la independència també hi ha vida”, el líder d’Unió va posar de relleu que la fundació del seu partit, va organitzar unes jornades de reflexió en què es van abordar molts temes que no tenen res a veure amb el debat sobiranista.

La seva afirmació va tenir la força d’un dard dirigit a la presentadora d”El matí de Catalunya Ràdio’. La periodista va replicar que minuts després tenia prevista una entrevista amb l’escriptor i economista Christian Felber i, el dia abans, havia dedicat part del seu programa a parlar de la situació de precarietat al districte barceloní de Nou Barris.

Per sort, a Catalunya gaudim d’una força ciutadana transversal en la que molts catalans hem depositat la nostra confiança.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) és una organització que té per objectiu recuperar la independència de Catalunya mitjançant la constitució d’un estat de dret, democràtic i social.

Està presidida per Jordi Sànchez, que va ser nomenat el 16 de maig de 2015. El gener de 2015 comptava amb més de 80.000 membres, dels quals 40.132 eren socis de ple dret (pagant quota) i 39.946 estaven apuntats com col·laboradors o simpatitzants (sense pagar quota, només com a voluntaris). S’estructura en deu regions que tenen representació al secretariat nacional.

La idea de la creació d’aquesta entitat de caràcter polític transversal fou d’en Pere Pugès, d’en Miquel Sellarès i també Miquel Strubell els quals es van trobar a Arenys el dia de la primera consulta popular. Allà van decidir un procediment per fer créixer aquest grup inicial incorporant moltes altres sensibilitats del catalanisme tradicional de la transició. D’ells tres (a qui posteriorment s’hi afegirà Enric Ainsa) en neix el grup creixent que anirà preparant l’embrió de l’organització. Aquest embrió pren cos durant la 'Conferència Nacional per l’Estat Propi' que se celebrà el 30 d’abril de 2011 a Barcelona, a la qual assistiren 1.500 persones.

En aquella conferència s’elegí un grup de gent destacada del panoramà català que constituirien el Consell permanent,  format per  Aureli Argemí, Enric I. Canela,Carles Castellanos, Josep Cruanyes, Josep Dalmau, Miquel Esquirol, Patrícia Gabancho, Julià de Jòdar, Joel Joan, Enric Larreula, Lluís Llach, Fèlix Martí,Josep Maria Murià, Ferran Requejo, Francesc Ribera, Pep Riera, Blanca Serra,Eva Serra, Jordi Solé, Josep Maria Terricabras, Quim Torra, Ricard Torrents, entre d’altres; i també s’escollí l’òrgan de govern de l’entitat que és el secretariat provisional, compost per Alfred Bosch, Carme Forcadell, Miquel Sellarès, Jaume Soler, Miquel Strubell, Pere Pugès, Ricard Gené, Jordi Manyà, Àngels Folch, entre d’altres.

L’assemblea constituent de l’ANC tingué lloc el 10 de març de 2012 al Palau Sant Jordi de Barcelona, aprovant-se definitivament els estatuts, el reglament intern i el full de ruta cap a la independència. L’abril de 2012, Carme Forcadell fou escollida presidenta de l’ANC. El  2013 comptava amb més de vint-i-set mil membres.

El 8 de juny de 2013 es van celebrar les eleccions de l’Assemblea Nacional Catalana, en les quals Carme Forcadell va ser reelegida presidenta. Jaume Marfany va ser el nou vicepresident, Jordi Martínez es va mantenir com a secretari i Oriol Sallas va rellevar Llorenç Sotorres com a tresorer.

El 17 de maig de 2014 i després de celebrar les corresponents eleccions, Carme Forcadell i Jaume Marfany van revalidar els seus càrrecs. En canvi, Núria Guillaumes va passar a ocupar la tresoreria i Antoni Morral la secretaria, el qual va ser substituït el gener del 2015 pel Josep Colomer.

El 16 de maig de 2015 Jordi Sànchez i Picanyol rellevà Carme Forcadell a la presidència de l’entitat, en ser escollit pels membres del secretariat.

Repeteixo: la independència és massa seriosa per deixar-la en mans del partits politics. Cal recordar-ho.

Sebastià Barrufet és periodista.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics