Una bufetada

06 d'Abril de 2017, per Vicent Partal

No es pot definir d'una altra manera el que el govern espanyol ha fet amb la Generalitat Valenciana. Això és una bufetada. Buscada. Volguda. Estudiada. Els pressupost de l'Estat per al 2017 marcaran un abans i un després en la relació entre el País Valencià i l'Estat. I ho faran perquè no estem parlant d'una altra cosa que d'una agressió.

Les xifres parlen per elles soles. L'any 2016 els pressupostos generals de l'Estat adjudicaven al País Valencià unes inversions per valor de 870 milions d'euros i aquest 2017 les inversions apuntades són de 580 milions d'euros, és a dir que d'entrada ja parlem d'un trenta-tres per cent menys. I dic d'entrada perquè com és ben conegut ningú no recorda la darrera vegada que les inversions de l'Estat al País Valencià es van complir en l'any en què eren previstes, ni tan sols de manera aproximada.

Hi ha tres maneres més de comptar aquesta xifra. El País Valencià és la comunitat autònoma amb menor inversió estatal per habitant. Té apuntada una inversió del cinc per cent quan li correspondria l'onze. I és, amb Andalusia, la que pateix una caiguda més important en el finançament. Trien vostès mateixos amb quines ulleres ho volen veure, això.

I plou sobre mullat. Perquè fa molts anys ja que el finançament de la Generalitat és un autèntic escàndol polític i social. La Generalitat Valenciana pràcticament no pot fer front ni a la seua despesa corrent mentre els diners dels impostos dels valencians se'n van a finançar, per exemple, túnels a Madrid. Túnels a Madrid que, ja posats a insultar, el govern espanyol computa com a corredor mediterrani. Com a part del corredor mediterrani que tanmateix ens nega als valencians.

La situació és extrema, per tot plegat. I reclama una reacció de la societat valenciana que simplement ja no es pot permetre ni un dia més aquella broma pesada d'ofrenar noves glòries a Espanya.

Vicent Partal és periodista.

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.