Dijous, 18 d'Abril de 2024

Per una contractació pública responsable

05 de Novembre de 2015, per Cristina Guzmán

El plenari Municipal del passat 23 d'octubre va aprovar per unanimitat la moció presentada pel grup municipal de CiU perquè els òrgans de  contractació de l'Ajuntament de Tarragona reservin l'adjudicació d'un tant per cent de l'import anual de la seva contractació als Centres Especials de Treball de la ciutat en el que almenys el 70% dels treballadors siguin persones amb discapacitat que, a causa de la indole o la gravetat de les seves deficiències, no puguin exercir una activitat professional en condicions normals. És molt positiu el gran consens que va obtenir aquesta proposta, la iniciativa va rebre el vot favorable de tots els grups municipals presents al Plenari i és per això que ara tots hem de treballar conjuntament perquè es faci realitat, perquè  s'estudiï, es valori i es fixi quin ha de ser el tant per cent de contractes que l'Ajuntament de Tarragona ha de reservar als Centres Especials de Treball.

És necessari que des de les administracions públiques s'aposti per aquells col·lectius amb un major risc d'exclusió social i majors dificultats en la inserció social i laboral; i en un d'aquests col·lectius es troben les persones amb malaltia mental, discapacitat intel·lectual, física o sensorial. Els Centres Especials de Treball són entitats amb una clara vocació de servei social que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat garantint la seva integració laboral. Els productes i serveis que ofereixen aquests centres, però, han de competir amb les mateixes regles de qualitat i preu que qualsevol altra empresa privada i és per això que la contractació pública en aquest aspecte és clau a l'hora de donar suport i promoure la inserció laboral i la integració social de les persones amb discapacitat.

A la ciutat de Tarragona existeixen diversos Centres Especials de Treball i tots ells treballen amb l'objectiu que la persona amb discapacitat que es troba en disposició d'accedir a un contracte laboral iniciï el seu procés de rehabilitació mitjançant l'aprenentatge dels hàbits i les habilitats laborals pròpies del lloc de treball. Tots ells també ofereixen diversos serveis que l'Ajuntament de Tarragona necessita com poden ser treballs forestals, de jardineria, de neteja i manteniment, manipulats, pintura, senyalització...

Fins aquest any, els ajuntaments no estaven obligats a realitzar aquesta reserva de contractes als Centres Especials de Treball, Empreses d'Inserció i entitats sense afany de lucre amb finalitat d'integració laboral o social de persones en risc d'exclusió. La nova Llei 31/2015 del passat 9 de setembre, per la qual es modifica i s'actualitza la normativa en matèria d'autoocupació i s'adopten mesures de foment i promoció del treball autònom i de l'Economia Social, sí obliga a les entitats locals a fixar percentatges mínims de reserva de contractes. 

L'Ajuntament de Tarragona, però, ha de reservar un tant per cent dels seus contractes als Centres Especials de Treball no només perquè ho diu la Llei o perquè aquesta mesura s'ha aprovat per unanimitat en una sessió plenària, sinó també per voluntat política, perquè la contractació pública responsable és l'eina per garantir la igualtat d'oportunitats i per generar feina. Els beneficis per a la comunitat local són indubtables, ja que la incorporació de criteris socials fomenta el desenvolupament local i la cohesió social.

Cristina Guzmán és consellera del grup gunicipal de CiU a l'Ajuntament de Tarragona.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics