Cookie control
Dimarts, 21 de Gener de 2020

Una imatge no val més que mil paraules per governar Reus

10 d'Abril de 2017, per Biel Ferrer

Signada per la periodista Isabel Martínez en aquest mateix digital, la notícia (entenedora però amb un però...) que la CUP s'ofereix a les forces d'esquerres i Ara Reus per trobar una alternativa a Pellicer em produeix perplexitat i per això la vull comentar.

D'entrada, volia comentar-ne el però..., a l'incipit (inici, en llatí): la periodista hi escriu "Malgrat que una imatge val més que mil paraules...". A hores d'ara, si us plau, ja hauríem d'evitar de fer aquesta afirmació perquè, entre d'altres fonts de coneixement, un assaig del professor Jesús Tuson, Una imatge no val més que mil paraules (Barcelona: Empúries, 2008), ho deixava ben clar: una imatge mai no pot valdre més que mil paraules perquè fins i tot el silenci amb què esguardem una imatge i mirem d'entendre-la, d'explicar-nos-la, de comentar-la per a nosaltres mateixos, etc. és més valuós que la imatge mateix. Si una imatge valgués més que mil paraules, aquest article, aquesta notícia, no tindria gairebé ni un sol mot, però vet aquí que en té. Les paraules, el llenguatge humà, ens expliquen la realitat o n'inventen d'altres, de realitats. I el discurs simbòlic sempre s'imposa a l'icònic. I, en tot cas, són complementaris, interdependents. Si us plau, evitem tòpics. Revisem-los i capgirem-los, si cal. Cordialment.

D'altra banda, el que hi diu la CUP és legítim, però incoherent. I jo, com a ciutadà que de fa anys i panys no milita en cap partit polític, també tinc dret de dir el que en penso, de tot plegat. I ho faré amb paraules, no pas amb imatges. I diré, doncs, a partir del que en sé -que potser no és pas tot- que la CUP està bloquejant uns pressupostos municipals que inclouen partides per tal de dur a terme accions de govern que van ser votades favorablement per la CUP, com ara la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017. Vet aquí la seva incoherència. 

Perquè no s'hi val a dir que hi ha passivitat a Cultura de l'Ajuntament i alhora bloquejar un pressupost que ha de permetre desencallar precisament projectes proposats per entitats culturals de la ciutat que no s'estan desenvolupant per culpa del bloqueig de la CUP a l'aprovació dels pressupostos municipals d'enguany. Vaig aplaudir l'any passat la sàvia flexibilitat de la CUP per ajudar a aprovar els pressupostos municipals de 2016 en acabat d'una lògica i raonable negociació (que per a això hi ha govern i oposició), però lamento molt que ara la CUP triï altres maneres més rígides i menys intel·ligents d'actuar com és oferir-se a d'altres grups com a pal de paller d'un govern alternatiu. 

De fet, a l'inici de la legislatura ja ho hauria pogut fer això i, de fet, ja li ho van proposar de fer-ho, però els cupaires no van gosar poder, com diria Ferrater. I, doncs, per què ara vol destruir el govern de Junts pel Sí a l'Ajuntament de Reus... suggerint pactes amb partits que ara formen part del govern, intentant dividir un govern que, malgrat tots els malgrats, ha sabut actuar amb prou cohesió? A mi, que -ho repeteixo- no milito en cap partit polític des de fa molts anys, ja m'està bé un govern de centre esquerra i independentista a l'Ajuntament de Reus i a la Generalitat de Catalunya. Amb un suport extern i condicionat de la CUP. 

També és cert que hi ha coses millorables, en l'acció de govern municipal. I per això m'he adreçat públicament i privadament al govern municipal per fer-li-ho saber, allò que calia rectificar, corregir, millorar, etc. Facin-ho, vostès, també, si els plau (hi ha noves vies de participació ciutadana que aquest govern tan malvat i pervers, segons qui xerra, ha posat a l'abast de la ciutadania, la qual cosa ens demostra que no tot és tan desastrós en l'acció de govern). Però l'actual conjuntura (local i nacional) requereix que Junts pel Sí governi a fi de bé.

La imatge de la CUP a la porta de l'Ajuntament de Reus s'ha d'entendre, explicar i criticar (pel que té de bo i de no tan bo). I se n'ha d'enraonar. Que els cupaires gosin poder presentar batalla al govern municipal s'entén, s'explica i ja ho he criticat (el que té de bo i de no tan bo), però, si us plau, benvolguts senyors regidors (en masculí, sí, gènere no marcat segons Fabra i l'IEC), amics, coneguts i saludats de la CUP: enraonin amb el govern i arribin raonablement a un acord per aprovar uns pressupostos imprescindibles per a l'any que corre i que s'enlaira i que aquest humil ciutadà, sense partit ara per ara i que tanmateix no és apàtic políticament parlant, voldria esguardar en imatge contrapicada i en gran angular i amb un ben feliç peu de foto!

Biel Ferrer és filòleg.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Anton Baiges Gras  12 d'Abril de 2017

Intel·ligència política

Es fa realment incomprensible, tot plegat. Que l'alcalde Pellicer representa la banda més de dreta de Junts pel Sí, ja ho sabíem des de l'inici. Però que el PDCat i el govern en el seu conjunt és molt més plural i que és aquí on l'esquerra més radical hauria de demostrar intel·ligència política, negociant i arribant amb acords, també. Sense deixar de fer oposició sempre que calgui. Quina llàstima, francament, tan poc sentit de Ciutat!

Reportatges