Per una ocupació digna

03 de Març de 2017, per Daniel Rubio

El balanç d’atur a Reus ens mostra 1.059 persones menys en atur entre gener i desembre del 2016. Una bona notícia per encarar positivament el 2017 però que no significa el final de la crisi. No obviem que les dades també dibuixen escenaris poc favorables: l’ocupació temporal creix enfront la fixa, el col·lectiu de persones aturades de llarga durada segueix essent el 40% de les persones en atur, persones amb formació superior segueixen ocupant llocs de baixa o mitjana qualificació, els salaris són baixos,... Totes elles, situacions que posen de manifest que tot i anar pel bon camí cal afrontar l’enemic de la precarietat laboral.

Des de la Regidoria d'Ocupació (Mas Carandell) i la de Recursos Humans, a banda treballar per crear ocupació, estem implementant noves accions per millorar-ne la qualitat i evitar la consolidació d’aquesta economia “low cost” generadora de desigualtats. A aquest efecte hem iniciat recentment projectes al voltant de tres eixos: la contractació laboral pública, la formació i assessorament que permeti la contractació en el sector privat, i els ajuts a les empreses. Tots ells a partir de l’aportació municipal i el cofinançament d’organismes com Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el Servicio de Empleo Público Estatal del Ministerio de Empleo y Seguridad Social, i el Fons Social Europeu.

En el que va d’any hem formalitzat 106 nous contractes laborals de forma directa. Per una banda Mas Carandell anunciava al gener la contractació de 53 persones (25 per gestionar programes i 28 alumnes després de finalitzar la seva qualificació professional), i per l’altra el programa Treball i formació ha permès a l’Ajuntament contractar-ne 53 més per treballar en diferents departaments municipals.

L’estratègia més potent per resoldre el desajust entre la qualificació de les persones i les competències que demanen les empreses, i per afrontar la creixent automatització del treball, és la formació professional. Posar-la a l’abast la ciutadania és l’aposta que hem de fer les administracions. Un cop més l’aposta es materialitza amb el nou paquet d’accions d’orientació i formació, subvencionades, que des de finals d’any impulsa Mas Carandell i del que es beneficiaran unes 700 persones en situació d’atur.

En tercer lloc, vull anunciar que hem obert una línia innovadora que està dirigida a incentivar econòmicament les empreses per contractar persones, tant joves com majors de 30 anys. Fins a 84 contractes subvencionats (compatibles amb altres ajuts i bonificacions vigents) es destinen a les empreses a través del Mas Carandell, una mesura que no deixa d’apel·lar a la responsabilitat social corporativa del teixit econòmic local. 

La ciutat de Reus avança cap a la recuperació potenciant i dinamitzant la creació de llocs de treball, però hi anirem de forma intel·ligent, d’acord amb uns valors ètics de respecte, d’igualtat i d’integració, aprofitant els recursos i des de la sostenibilitat. Reus avança cap a una ocupació digna.

Daniel Rubio és regidor de Medi Ambient i Ocupació a l'Ajuntament de Reus.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.