Divendres, 29 de Març de 2024

Per una república de la igualtat entre dones i homes

23 de Novembre de 2017, per Núria Gavarró

 

Com cada any, el 25 de novembre, les entitats vallenques, els centres d'ensenyament, representants polítics i, en definitiva, la ciutadania vallenca, a títol individual, sortim al carrer per expressar el nostre missatge unànime i unívoc  contra la violència masclista. Des de l’Ajuntament de Valls fem pública la nostra més ferma voluntat de treballar des de tots els àmbits fins eradicar-la. I això ho esceneficarem de nou el divendres 24 de novembre a les 11 del matí davant de l’Ajuntament de Valls, on farem la lectura del manifest institucional i estendrem un gran llaç lila al centre de la plaça del Blat.

La Regidoria de Participació Ciutadana i Igualtat creiem que les polítiques d’igualtat de gènere han de ser un eix estratègic i que s'han de treballar ja des dels centres d'ensenyament de la ciutat. Per això fomentem la coeducació com a eina clau per acabar amb la discriminació per sexe i per eradicar la violència masclista. I com cada 25 de novembre acompanyem als centres escolars, mitjançant un dossier pedagògic, en el seu treball a l’aula per prevenir la violència envers les dones.

Perquè tot i que hem progressat força per aconseguir una igualtat real entre dones i homes a la nostra societat, les dades i estudis encara ens indiquen que una part de la joventut no percep l’existència de desigualtats ni defineix com a violència masclista determinades conductes d’abús i control exercides pels homes a les dones. Les creences tradicionals al voltant de l’amor romàntic són ben presents entre el jovent i afavoreixen aquesta tolerància cap a la violència masclista i és per això que la coeducació té un paper clau.

També enguany des de l’Ajuntament de Valls aprofitem la commemoració del 25N per presentar el protocol d'actuacions en casos d'emergència, que és un document que s'ha treballant en el marc de les Àrees de Participació Ciutadana i Igualtat i de Benestar Social de l'Ajuntament. Mitjançant aquest document volem enfortir la xarxa d’atenció existent, millorar els mecanismes de coordinació i consensuar un document comú per a la ciutat on es compilin les competències dels principals serveis implicats així com els mecanismes de coordinació entre ells. En definitiva l'objectiu és crear una xarxa d'atenció i recuperació integral per a les dones tal com es proposa a la Llei 05/2008 del Dret de les Dones a eradicar la violència masclista de la Generalitat de Catalunya.

I finalment presentem aquesta setmana també l’instrument que ha de desenvolupar i fer efectives les polítiques envers la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes, eradicant tota discriminació directa o indirecta per raó de sexe a dins el consistori. L’Ajuntament de Valls assumeix com un principi estratègic en les seves polítiques la igualtat d’oportunitats entre dones i homes fent pública l’aprovació del Pla d'igualtat per l'Ajuntament de Valls. Mitjançant aquest document assumim la transformadora funció social de treballar conjunta i coordinadament per reduir i arribar a eliminar qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe o gènere i aconseguir la igualtat real a la nostra Administració i per extensió, al conjunt del municipi de Valls.. 

En aquest sentit el Pla d’Igualtat és l’instrument que impulsarà i fomentarà mesures en tots els àmbits i àrees on es desenvolupen les activitats de la nostra entitat, des de la selecció i promoció de personal, passant per la política salarial, la formació, les condicions de treball i ocupació, la salut laboral, l'ordenació del temps de treball i la conciliació i l’ús de llenguatge i iconografia no sexista, projectant una imatge acord al principi d’igualtat entre dones i homes. 

Però per avançar cap a la igualtat efectiva i real, som conscients que cal un compromís no només de polítics i tècnics, sinó que també ens cal el suport de la ciutadania. Vivim en una societat androcèntrica on és imprescindible un canvi de valors que permeti superar aquest visió que nega la presència i les aportacions de les dones a la societat i que imposa uns estereotips i rols de gènere basats en la infravaloració de tot el que està relacionat amb la feminitat. Totes i tots hem d’estar units contra la violència masclista i treballar des de tots els fronts per aconseguir la igualtat real d'oportunitats entre homes i dones.

Núria Gavarró és regidora d’ERC de Participació Ciutadana i Igualtat de l’Ajuntament de Valls.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan Anton Carricondo Oyonate  25 de Novembre de 2017

Es pot avançar sense preveure?

Millorar la societat i fer-la avançar és ideal i molt correcte, però algú ha previst com solucionar els problemes que comporta? No es poden fer experiments, per importants que siguin, si no es pensen abans les possibles solucions, encara que siguin teòriques. Cal avançar, millorar i canviar però cal disposar d'eines per afrontar els problemes i això no es fa! Després venen les conseqüències i uns errors que ja no tenen solució. La societat sempre va per davant de les lleis: potser cal reduir els 'tempos'.