Cookie control
Diumenge, 05 de Juliol de 2020

Vetllar pel benestar dels animals a Reus, qüestió de voluntat política

02 d'Octubre de 2018, per Carmina Pozuelo

Properament, el govern municipal ens proposarà l’aprovació d’una nova ordenança sobre la tinença d'animals. Una normativa que al PSC creiem que no només ha de servir per complir les reclamacions de l’administració superior, sinó que és una bona oportunitat per anar més enllà, per avançar en els drets dels animals i millorar el seu benestar. Si només ha de servir per controlar i per recaptar, des del nostre punt de vista, l’ordenança naixerà caducada.

I això és el que expressa el darrer esborrany que el govern ens ha fet arribar. Cal avançar més i introduir aportacions que els socialistes hem anat fent al llarg de les diferents reunions que hem mantingut tots els grups amb representació al consistori perquè l’ordenança sigui una veritable eina que vetlli pel benestar dels animals i promogui la convivència harmònica amb la ciutadania. Per això hi trobem a faltar la nostra proposta de crear un Oficina de Benestar Animal que centralitzi qüestions que ja es fan, com ara el cens, però que també es pugui dotar de mitjans que vetllin pels casos de maltractament, que facilitin la participació ciutadana, el voluntariat, campanyes de sensibilització i civisme, la formació de diferents col·lectius, el foment de l'adopció, i la relació amb les entitats animalistes.

Creiem en la necessitat de fer polítiques actives en favor de l’adopció i, per això, ens manca la creació d’un lloc web on s’informi dels animals que hi ha a l’abast de l’adopció i de les seves principals característiques com fa, per exemple, l’ajuntament de Terrassa. No estem d'acord que es faci espectacle del patiment animal. I en aquesta línia, creiem que l’ordenança ha de ser molt més contundent i no deixar cap porta oberta a la possibilitat de realitzar espectacles que puguin provocar patiment als animals.

L’ordenança tampoc regula la possibilitat que els animals siguin presents als autobusos urbans com fan a molts països d’Europa. El text no la prohibeix explícitament, tampoc no ho permet, i aquesta possibilitat queda oberta per al futur. Els socialistes volem que sigui una realitat imminent i així ho hem proposat a les diferents reunions. Hi ha molta més feina a fer, des de combatre els creixements de poblacions sempre que es pugui amb control ètic; respectar les lleis de la Generalitat que prohibeixen l'exhibició com a reclam per vendre mascotes per impuls amb els risc d’abandonament que això comporta i el conseqüent patiment dels animals i moltes despeses per les entitats que els recullen; controlar plagues, sobretot en edificis buits, vigilant que els seus propietaris els mantinguin nets i tancats...

Tots i totes hem de col·laborar i participar perquè els animals estiguin ben cuidats i la convivència sigui fàcil. Per això, des del PSC hem proposat posar a l’abast de la ciutadania mecanismes que permetin denunciar conductes errònies com un mal ús dels pipican, comportaments que molestin els veïns o animals en mal estat. En tot el procés de redacció de l’ordenança s’han sentit més aportacions dels grups de l’oposició que no pas del govern. I, en aquest sentit, reclamem que s’incloguin les nostres propostes per tal que l’actualització d’aquesta normativa no acabi resultant un pur tràmit i permeti que Reus esdevingui ciutat referent en l’àmbit del benestar animal.

Només és qüestió de voluntat política i, d’això, dependrà el nostre vot a favor o en contra de l’ordenança.

Carmina Pozuelo és regidora del PSC a l'Ajuntament de Reus

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics