Cookie control
Dissabte, 06 de Juny de 2020

Óscar Gutiérrez: 'Les tecnologies no tenen sentit si no s'associen a un ús profitós'

23 de Juny de 2013, per Enrique Canovaca
  • Óscar Gutiérrez, responsable de relacions amb desenvolupadors de Nokia

    Enrique Canovaca

Què ha vingut a explicar a la jornada?

Com és el desenvolupament d'aplicacions al Windows Phone 8, la nostra plataforma per a telèfons Nokia.

El desenvolupament d'aplicacions per a mòbil és un sector en constant creixement.

Cada vegada hi ha més creixement perquè qualsevol tipus de desenvolupador, siguin empreses o estudiants, poden accedir amb molta facilitat a les eines per fer aplicacions. Fins i tot, es poden guanyar la vida amb això. En una època de crisi, està havent un negoci important, amb uns usuaris que accedeixen i volen més aplicacions. La pujada es produeix tant en les aplicacions de pagament com en les gratuïtes, que ofereixen beneficis a través de la publicitat.

S'està creant una base sòlida de petites empreses?

Totalment. Fa tres anys vaig conèixer un munt d'universitaris que van començar creant la seva aplicació, després la seva empresa, i avui en dia, tenen un treball més o menys estable. Almenys, extreuen beneficis.

Quin és el paper que han de jugar les grans empreses del sector?

S'ofereix als desenvolupadors una plataforma estable, amb qualitat, per a poder fer aplicacions i distribuir-les a nivell global. Ja no fas una aplicació per a la teva ciutat o país, sinó que tens accés  tot el món. Amb això, afavoreixes que una aplicació pugui tenir més èxit. Al cap i a la fi, t'obrim un ventall d'opcions de negoci.

A hores d'ara com es troba el desequilibri de beneficis entre el gran distribuïdor i el petit productor?

És una de les tendències que més s'està reduint. Abans era molt costós realitzar una aplicació i distribuir-la per les operadores mòbils. Havies de ser un gran distribuïdor. Ara, és totalment diferent. És molt més fàcil. A més, entres en directa competició amb grans desenvolupadors. S'ha arribat a un moment en que el volum de mercat és molt alt, i per tant, el preu de les aplicacions baixa. Fa poc era impensable que un petit desenvolupador de videojocs, per exemple, pogués competir amb les grans marques.

Quins són els principals avantatges de Windows Phone en relació a d'altres sistemes operatius?

És un sistema operatiu amigable basat en les tecnologies de Microsoft, que aporta més estabilitat per a desenvolupar aplicacions. El concepte d'usuari és més senzill i incorpora part dels serveis especials de Nokia, com els de navegació 'off line', o de Microsoft, que té, per exemple, un sistema de veu per fer funcionar les aplicacions i que aquestes et parlin.

Els mòbils acabaran per substituir als ordinadors de taula?

No ho sé si arribaran a substituir-los. Amb els mòbils s'ofereix funcionalitat en moviment. Cada cop passem més temps fora de casa i necessitem estar connectats per fer coses. Sempre hi haurà un nínxol de gent que voldrà estar tranquil·la a casa i necessitarà de certes coses.

Des d'un punt de vista de màrqueting, com lluita Nokia davant una imatge tant definida com la d'Apple?

Està clar que Apple és una marca molt definida i potent. Microsoft està molt enraigat dins dels ordinadors convencionals i volia donar el salt cap al mòbil. Per això, va crear el Windows Phone, un sistema que parteix del mateix cor tant per als PC com pels telèfons. Qualsevol aplicació que es realitzi per als ordinadors personals es pot aplicar als mòbils de Nokia. Allò que s'intenta es que no només hi hagi una integració a nivell de marca, sinó també de serveis.

És a dir, aconseguir una complementarietat de superfícies.

Totalment. Windows 8 i Windows Phone 8 comparteixen el mateix cor. Ja gairebé no existeix cap diferència entre prendre un telèfon i un ordinador.

És el primer sistema d'aquest tipus al mercat?

És l'únic que hi ha al mercat que comparteixi el 'Core'. D'altres competidors, tenen ordinadors personals, portàtils i mòbils amb sistemes diferents. En canvi, Microsoft ha volgut unificar els sistemes, tant des d'un punt de vista gràfic com de funcionament.

Fins a quin punt és oberta aquesta tecnologia?

Allò que s'ofereix  són una sèrie de funcionalitats, anomenades APIS, que et permeten utilitzar el sistema operatiu. A través d'aquest serveis es poden realitzar aplicacions, davant un model obert per als desenvolupadors. Cada dia queden tancades menys parts del sistema, que només ho estan per motius de seguretat, per a que no hi hagi pirateria o no es pugui realitzar software perjudicial per als usuaris.

En quin tipus de telèfons es pot trobar el Windows Phone 8?

Es pot trobar en diferents rangs de telèfons, des d'un Nokia Lumia 520, amb un preu de mercat lliure per sota dels 170 euros, fins a un Lumia 925, amb un preu lliure de mercat de 600 euros. El fet que el sistema estigui en tota la gama de terminals facilita que la gent hi pugui accedir sense dura a terme una inversió massa alta.

Per acabar, no creu que pot arribar el punt en què l'usuari no absorbeixi l'avanç de la tecnologia?

La tecnologia és allò que s'utilitza. Nosaltres no volem la tecnologia per tenir-la, sinó per usar-la dia a dia. Per això, Nokia ha apostat des de fa temps pel sistema NFC, que permet la realització de comunicacions sense contacte, amb per exemple, uns auriculars que s'usen sense fil. Podem crear pantalles molt sensibles que es poden tocar amb guants, però al final allò que val és la utilitat. Si les tecnologies no porten associades un ús profitós, no tenen sentit.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics