Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Parles catalanes

29 de Desembre de 2008, per Xavier Guarque i Morelló

Si bé el terme 'Països Catalans' és de dubtosa vigència en el seu origen i finalitat, el de 'Parles Catalanes' ningú no el podria discutir, atenent la realitat.

La nostra llengua ve de l'evolució del llatí parlat aquí en temps dels romans. El primers mots escrits en català, ja llavors ressò de la llengua del poble, apareixen al segle VII, si bé els primers textos daten del segle IX.

Al seu pas va enriquint-se per les diferències d'entonacions i de paraules. Així, es pot distingir la parla de cada una de les zones del Principat i d'Andorra, les de Les Illes, la del País Valencià (malgrat que alguns d'allí la vulguin fer veure diferent) i la de La Vall d'Aran, on conviu amb l'aranès propi d'allí.

La de les comarques de la Franja de Ponent, 'La Franja' (part de Catalunya conquerida pel rei Jaume I fins que Jaume II va cedir a les pressions aragoneses i la divisió provincial espanyola del segle XIX ho va oficialitzar) que, essent ara terres de l'Aragó i sentir la 'Jota' com a seva, a l'hora de parlar –i en saben- ho fan en català, amb aquell català singular que enriqueix, com el que més, la llengua que ens identifica.

Units per les muntanyes dels Pirineus, els pobles i comarques de la Catalunya Nord
(Pirineus Orientals) que, malgrat la seva localització i nacionalitat, els seus habitants aprofiten qualsevol motiu per parlar en català -amb el seu accent francès, tant particular- i reivindicar les arrels catalanes de molts dels seus avantpassats.

Sortint també trobaríem el català a la regió del Carxé (Múrcia) i, com a punt més llunyà per escoltar-lo ens podem arribar a L'Alguer (Sardenya/Itàlia). No obstant el potencial de més de 7 milions, en no ser l'única oficial d'on es parla -a excepció d'Andorra-, per perdurar en el temps la llengua requereix de manteniment i cal utilitzar-la, a la manera de cadascú però quotidianament, sense recança ni vergonya per protegir-la del que, des de fora -i de vegades també des de dins- es faci per intentar esmicolar-la... Pas previ al seu menyspreu.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (18)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J.  02 de Gener de 2009

reusdigital censuradors

  ostitu... aquests senyors del reusdigital, se salten les seves propies regles i esborren comentaris que no van contra contra les regles... deu ser cosa del m.a. (que no es el de l'Equip A sino el del RD).. te la fameta que liquida allo que no li agrada...

Albert Pujol  31 de Desembre de 2008

Ara comentarista!!

 Bon Any 2009, Alcalde, benvingut. Llegeixi, llegeixi tots el comentaris que fan referència a la nostra Ciutat. Repeteixo Bon Any 2009!.

Lluis Miquel P.  31 de Desembre de 2008

Ens transformem

 Les tecnologies digitals han transformat la nostra manera d’entendre la realitat i de relacionar-nos amb les persones. En un món on les distàncies físiques i geogràfiques són cada cop més lleugeres, l’accés a la informació, el coneixement i l’establiment de ponts de diàleg i de trobada han obert noves finestres que avui són accessibles a milions i milions de persones. Una realitat a escala mundial però també a escala local que per a tots nosaltres és una gran oportunitat i alhora un repte. Obrim la ciutat als internautes que vulguin conèixer l’actualitat que marca el ritme dels nostres carrers, dels nostres comerços, de les aules de les escoles i de les facultats i de les empreses que dinamitzen el nostre teixit econòmic. Un aparador en transformació constant, que creix com una teranyina amb l’esforç de totes i cadascuna de les persones que hi col·laboren, i que té encara un llarg camí per recórrer.

Xavier Guarque  31 de Desembre de 2008

a Òbol

 No et capiga dubte que, parlant-ne, també cuidem el que tu dius "el nostre català".
De totes maneres, gràcies per les teves opinions, així com de totes les altres. Aquest és un dels temes que m'apassionen i totes les reflexions al respecte són benvingudes.

Xavier Guarque  31 de Desembre de 2008

a Òbol

Amb tot el respecte i amb la teva postura aclarida, deixam dir-te que, per aquesta mateixa regla de tres, el castellà tant sols és parlaria a Castella, ja que a l'Aragó seria l'aragonès, a Andalussia l'andalús o a les Canàries el canari, i a Mèxic el mexicà, a Cuba el cubà, etc., etc.
T'agrada ?... Doncs és el que tu defenses.
No m'imagino que els que creuen el que jo crec, i ho dic i ho defenso, vulgui dir creures el rovell de l'ou, o creure posseïr la veritat absoluta.
Cada cosa te el seu nom, pel que s'identifica, i la llengua és el més preuat signe d'identificació i quan està en clara inferioritat -com és el cas de la nostra- si no la defensem nosaltres... qui ho farà ?.

Òbol  30 de Desembre de 2008

Malentès

 Benvolgut Xavier.Tant pot ser que jo no m´expliqui bé com pot ser que tu no hem sàpigues interpretar.Al comentari 4 dubto, com tu, de la vigència del terme Països Catalans i acabo dient " cuidem-nos del nostre català....", volent dir, amb això, deixar als altres països de parla catalana que parlin el que per a ells és valencià o mallorquí i pensar que tenen les seves raons i sentiments per entendre-ho així.No som el rovell de l´ou,no som el centre del món, no posseïm la raó absoluta.Si la meva explicació és bona, ja m´entendràs, si no ho és, llavors ho sento però no en sé més.

Xavier Guarque  30 de Desembre de 2008

a Samfaina

 Si fos un tema tant exprimit com diu vostè no caldria parlar-ne més... no creu ?. Si, tot i exprimit, cal parlar-ne no ho dic jo si no, més aviat, el que no està tant clar com és i crec que si ens estimem tot el que representa la nostra cultura ens ha de seguir preocupant.
Si això és anar per molt mal camí, ja em dirà que hauriem de fer i dir per considerar-se anar per bon camí.

samfaina  30 de Desembre de 2008

Samfaina

 Amb tot el respecte per vostè em sembla que ja vol treure un suc d'uns temes ja molt exprimits. Sempre acabem intentant definir que som. com hem de pensar i com han de ser i pensar els veïns. Em sembla que anem per molt mal camí. Però que molt mal camí.

anti-xarni  30 de Desembre de 2008

es lo que hi ha

Països Xarnegos és com es passarà a dir com no els fem fora del territori... Salou ocupat pels manyicus, reus pels sociates, etc etc

Xavier Guarque  30 de Desembre de 2008

a Òbol

 Amb tots els respectes, perquè crec en la total llibertat d'expressió i penjo articles perquè accepto -i agraeixo- qualsevol comentari, o no ho se llegir/interpretar o no sembla de la mateixa persona el teu comentari d'ahir i el d'avui.
Què t'ha passat ?