Divendres, 29 de Març de 2024

Participació i Ciutadania..., participem?

30 d'Abril de 2014, per Jordi Domingo

La participació de la ciutadania en l'esfera pública és el mecanisme que permet que una societat s'impliqui en la presa de decisions sobre plans, polítiques o actuacions que l'afecti. L'art.23.1 de la Constitució Espanyola estableix que els ciutadans tenen el dret a participar en els afers públics, directament o mitjançant representants, lliurement escollits en eleccions periòdiques per sufragi universal. D'aquest precepte constitucional es desprèn que l'anomenada democràcia participativa, o participació ciutadana en l'esfera pública, és un dret constitucionalment reconegut i que cal articular els mecanismes necessaris per tal de poder fer ús d'aquest dret que tenim en tant que ciutadans.

La participació ciutadana constitueix una eina que millora la qualitat dels sistemes democràtics. Només aquesta raó és motiu suficient com perquè des de les mateixes institucions es fomentin els procediments i s'articulin els mecanismes necessaris per tal de fer efectiva una major implicació de la ciutadania en la gestió política, i de forma molt especial, en la gestió de la política local. Però per fer-ho possible cal que els governs locals tinguin una perspectiva àmplia dels processos de participació per tal d'incorporar totes aquelles persones amb un interès real sobre la ciutat.

Sovint des dels ajuntaments es tendeix a establir ponts de diàleg amb els diferents representants de les associacions presents en el municipi. Ara bé, l'actual caràcter representatiu del teixit associatiu d'una ciutat és més que discutible, per què, contràriament al que passava poques dècades enrere, les associacions ciutadanes ja no representen un volum important de població. En aquest sentit, tant necessàries són les polítiques de consolidació i millora del teixit associatiu i del capital social, com incentivar la participació ciutadana individual a nivell local, ja que les ciutats constitueixen l'espai adequat per tal de poder exercir la participació directa de la ciutadania en la cosa pública. Així doncs, la participació ciutadana no ha de tractar-se com una qüestió merament tècnica sinó fonamentalment política en tant que permet aprofundir en la qualitat democràtica de la societat.

L'assolir un compromís respecte al sistema participació ciutadana en les polítiques locals, ha de ser plantejat i consensuat amb el conjunt de les forces polítiques presents en un ajuntament, per tal que quedi garantit aquest mecanisme malgrat es produeixi un canvi de govern municipal. En aquest sentit cal un gran pacte de ciutat, i una acció de govern clara i decidida per afavorir-la, dotant de medis tècnics, econòmics, metodològics, i d'aquells instruments adequats per tal que els mecanismes de participació siguin efectius.

A Reus existeix una regidoria específica de Participació Ciutadana. Dins l'organigrama de Govern de l'Ajuntament, aquesta regidoria s'integra dins l'Àrea de Benestar Social, que té com a objectiu principal el de garantir que totes les persones que viuen a la ciutat tinguin cobertes les necessitats bàsiques i puguin viure amb dignitat. És aquesta gran àrea del consistori reusenc la que té cura a través de les regidories que integra, dels serveis bàsics d'atenció social, de la convivència i immigració, de la família i gent gran, i de la participació i ciutadania.

Cal pensar que les accions de la regidoria de Participació i Ciutadania, les atribucions de la qual les exerceix per delegació de l'Alcaldia i sota la supervisió de la regidoria delegada a la qual està adscrita, això és Benestar Social, impulsant polítiques i accions que tenen un caire mot més propi d'una Regidoria de Dinamització Social i d'Oci, aspecte prou lloable i també necessari, però que res té a veure amb el que serien les funcions prioritàries que hauria d'exercir, forma part d'un particular mecanisme de millora de la qualitat democràtica de la ciutat i no pas del desconeixement de les atribucions que caldria esperar d'una regidoria cabdal per articular les eines necessàries per la governança municipal.

Jordi Domingo és enginyer Tècnic Agrícola i estudiant de Dret

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics