Cookie control
Diumenge, 16 de Juny de 2019

Pas important del Centre de Lectura per informatitzar tot el seu catàleg

L'ateneu espera tenir els més de 258.000 volums a la xarxa en sis anys

19 de Juny de 2014, per Enrique Canovaca
  • Calaixos amb les fitxes que s'hauran d'informatitzar

    Enrique Canovaca

L'ateneu cultural ha aconseguit el finançament de la Fundació Privada Reddis i de Ticnova, que aportaran 20.000 euros entre els dos per al primer any i que permetran afegir dues persones més a la plantilla de cinc treballadors de la bilioteca. L'arribada, a més, de becaris dels instituts i de la universitat, amb estudis relacionats amb la matèria bibliotecària, permetran donar un impuls al procés per informatitzar un dels catàlegs més importants del patrimoni literari català.

Els 104.738 volums que falten per informatitzar es troben repartits en 166 calaixets del catàleg de fusta i el cost de fer el procés ascendiria a 120.000 euros, amb un temps de treball de 12.430 hores, és a dir, sis anys. Bàsicament són llibres dels segles XVI al XX i tota l'hemeroteca.

La tasca serà minuciosa, segons ha explicat la cap de la biblioteca del Centre de Lectura, Montserrat d'Anciola. I és que s'hauran de complir amb els estàndards de classificació per temes i autors, així com incloure totes les dades a les xarxes de biblioteques públiques i universitàries on hi figura l'ateneu reusenc. Així mateix, s'inclouran enllaços a tots aquells llibres o catàlegs que estiguin digitalitzats en d'altres col·leccions.

El treball serà una mica més difícil per l'existència de moltes fitxes que daten de la dècada dels seixanta i els setanta del segle XIX, quan el Centre de Lectura tot just acabava de néixer, i per la bomba de la Guerra Civil que hi va caure en l'espai cultural, el gener de 1938.

"És possible que ens trobem alguns llibres desordenats per aquest fet", ha indicat de Anciola, qui ha reconegut que els canvis en els estàndards de classificació difícilment s'han pogut assolir al llarg d'aquestes dècades, per la feina feixuga que això comportava. Amb aquest pas, però, el Centre de Lectura facilitarà l'accessibilitat al seu catàleg, en un exemple més de la seva vocació pública. Xavier Filella, president de l'entitat, espera que es puguin informatitzar "entre quinze i vint mil peces per any". El conveni signat aquest dijous finalitza el 30 de juny de 2015, malgrat que la intenció de totes les parts es renovar-lo per continuar amb  el projecte.

"El valor patrimonial que tenim és incalculable", ha indicat Filella, qui ha explicat que hi haurà una comissió de seguiment semestral de l'ateneu, la fundació i l'empresa per veure com avança el projecte. L'any 1999 la biblioteca va fer un pas important amb la informatització del seu catàleg i va facilitar-ne la consulta a través del CCUC (Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes). No obstant, fins al 2019 aquest pas no serà complert.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges