Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Pimec reclama una jurisdicció més àgil i polítiques de reactivació per combatre el frau fiscal

La patronal creu que les pujades d'impostos contribueixen al creixement de l'economia submergida

27 de Juny de 2013, per ACN
  • Josep-Joaquim Sendra

    ACN

La patronal estima que a l'Estat espanyol el frau fiscal assoleix els 250.000 MEUR l'any, al nivell d'altres països com Portugal, Itàlia, Grècia, Xipre o Bèlgica. Per sectors, es calcula també que un 72% de l'economia submergida recau en les grans fortunes, corporacions empresarials i grans empreses -42.711 MEUR-, mentre que el 17% s'atribueix a les pimes -10.150 MEUR-, i un 8,1% als autònoms -5.111 MEUR-. Sendra ha lamentat que, paradoxalment, el sector de la petita i mitjana empresa sigui el que rep "una major pressió fiscal" a nivell de control i inspeccions.

Pimec atribueix l'economia submergida a l'alt nivell impositiu que ha de suportar l'economia emergida, a una regulació "feixuga i extensa", a la poca eficàcia en la lluita contra el frau i a la situació de crisi econòmica, sense deixar de banda l'efecte que generen els casos de corrupció política o les inversions poc rentables per part de l'Estat sobre la població. La patronal planteja, en aquest sentit, una bateria de propostes per reduir l'economia submergida.

Sendra ha defensat la necessitat d'establir un marc legal més simple, clar i estable, lluitar contra el frau en la percepció del subsidi d'atur, incentivar el treball dels aturats -reduint, per exemple, la quota d'autònoms-, més agilitat en les altes i baixes d'autònoms o garantir la progressivitat fiscal, centrant la major càrrega fiscal en les rendes més altes. Altres propostes de Pimec passen per la concentració d'inspeccions als sectors més fraudulents, agilitar la jurisdicció, lluitar contra corrupció política i els paradisos fiscals, o elaborar informes de seguiment de l'economia submergida.

Pel que fa a la demarcació de Tarragona, Sendra ha evitat donar dades sobre l'impacte del frau fiscal al territori, però ha vaticinat que l'economia submergida aquí es trobaria en uns nivells "més baixos" que els de la mitjana catalana i espanyola. La indústria -especialment la química- o el turisme -amb grans empreses i multinacionals-, representen, segons Pimec, una major garantia de legalitat que altres sectors.

El responsable de Pimec a Tarragona ha defensat la necessitat de reactivar l'economia perquè la gent tingui feina i no hagi de recórrer a l'economia submergida. Segons ha insistit, el frau representa "un llast" per al sistema, ja que disminueix els ingressos de l'administració i això l'obliga a apujar els impostos. A més, també representa una competència "deslleial" dins dels diferents sectors, segons ha lamentat.

Catalunya es troba entre les comunitats autònomes amb un índex de frau més baix -inferior al 21%- juntament amb les Balears, Madrid, el País Basc o Astúries. Les que compten amb més economia submergida serien Castella-la Manxa, Galícia, Navarra, La Rioja i les Illes Canàries, mentre que altres comunitats com Castella i Lleó, l'Aragó, Múrcia o Andalusia se situarien en una posició intermèdia, amb entre un 21 i un 23% de frau respecte el PIB.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics