Divendres, 29 de Març de 2024

Preocupació i rebuig per la nova normativa que obliga a cotitzar als voluntaris dels centres esportius

Secretaria de l'Esport, UFEC i representants de clubs esportius de la demarcació han mantingut aquest dimarts una reunió per cercar solucions

17 de Juliol de 2013, per Josep Gallofré
  • Pista d'atletisme del Reus Ploms

    reusploms.cat

  • Reunió entre la Secretaria General de l'Esport i la UFEC per unificar criteris

     

"Tots ens hem d'unir, ens afecta", ha afirmat la representant territorial de la Secretaria de l'Esport, Gemma Solé. La demarcació de Tarragona compta amb un ampli teixit esportiu, sobretot de base, i amb un gran nombre de persones que practiquen esport i voluntaris de base. L'obligació que els voluntaris cotitzin a la Seguretat Social pot comportar "un cost impressionant si s'ha de legalitzar", explica Solé, qui creu que "no cal elevar el cost econòmic de clubs que no generen cap tipus d'activitat lucrativa, els centres esportius no estan per gastar".

Aquest dimarts s'ha fet una reunió a l'Antiga Audiència de Tarragona, organitzada per la Secretaria General de l'Esport i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) on hi han estat presents els clubs esportius de la demarcació i representats de l'esport escolar, per tal d'explicar en quin punt es troben les negociacions i les possibles solucions que es poden aportar.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Reus farà una reunió informativa la setmana vinent amb els clubs de la ciutat. Per ara, s'està recopilant informació per emprendre "un únic camí, juntament amb la Secretaria General de l'Esport i la UFEC", ha explicat Jordi Bros, director de Reus Esport i Lleure. Alguns clubs ja han plantejat la seva situació i Bros considera que "quan tinguem tota la informació la canalitzarem", ja que primer "cal escoltar i després actuar en l'àmbit local".

El president del CN Reus Ploms, Andreu Giménez, explica a Reusdigital que "la gent que mana no té les idees clares". El club reusenc té un ampli ventall de voluntaris, sobretot en l'esport base. Giménez creu que és "incongruent" la normativa que es vol implantar. "Quin contracte he de fer a una persona que cobra com a màxim 150 euros al mes?", es pregunta. El dirigent plomista creu que "s'hauria de crear el contracte de voluntariat, perquè ara no sabem què aplicar" i polititza l'assumpte, afirmant que "el país no s'ensorra per les cotitzacions dels voluntaris". "Fa riure", afegeix.

Moratòria fins al 31 de desembre de 2013

Després de diverses reunions amb representats del govern espanyol i del Consejo Superior de Deportes, la Secretaria General de l'Esport i l'UFEC han aconseguit una moratòria fins al 31 de desembre. Tot i això, es tracta d'un tema "abstracte", sobre el que "no hi ha res clar". Per Gemma Solé cal "trobar un plantejament que sigui el millor pels clubs, però tot plegat és molt difícil". Així mateix, el president del CN Reus Ploms, Andreu Giménez, considera que aquesta moratòria "serveix per retrassar la bofetada".

El director de la Secretaria General de l'Esport, Ivan Tibau, continua demanant una solució definitiva perquè els voluntaris dels clubs no hagin de cotitzar a la Seguretat Social. La UFEC proposava com a possible escapatòria al conflicte la diferenciació entre voluntaris esportius i professionals de l'esport. D'aquesta manera, el voluntaris, com que fan una feina sense ànim de lucre i no excedeixen el salari mínim, no haurien de cotitzar.

El president de la UFEC, David Munné, considera que la solució ha de ser "que el govern central aprovi un règim diferent pel món de l'esport". "Tenim possibilitats, però si els partits polítics es barallen entre ells per aquesta situació, anem malament. L'esport és esport i han de deixar treballar a la gent d'aquest àmbit", critica Munné.

"Per què aquestes inspeccions es potencien a Catalunya?", es qüestiona Gemma Solé. La representant de l'esport al Camp de Tarragona assegura que "els clubs estan neguitosos i hem de trobar la millor manera de beneficiar-los, a ells i als usuaris, ja que si cotitzes s'eleva el cost d'insripció i això ha afectat sobretot a l'esport base". El mateix pensa el president del CN Reus Ploms, qui se sent "utilitzat" per una qüestió estrictament política.

Per la seva banda, el senador Josep Maldonado, responsable d'esports de CiU a la cambra, ha mostrat la seva incomprensió per aquesta problemàtica. El polític exposa en quatre preguntes els seus dubtes sobre aquests expedients, que inspeccionen la remuneració als voluntaris dels clubs i entitats esportives. En paraules del senador, els expedients sancionadors dels clubs esportius poden "arribar a posar en perill la seva continuïtat ja que es tracta de petits clubs, la immensa majoria sense ànim de lucre".

No a l'increment de quotes

Els clubs esportius i les institucions del territori estan d'acord que no s'han d'augmentar les quotes per accedir a fer esport. Així ho expressa el coordinador d'aquest àmbit al col·legi Pare Manyanet, Marc Fuentes: "no trobo bé pujar les quotes, ni tampoc fer contractes a voluntaris que cobren 40 euros al mes, les dues accions ens perjudiquen".

"Aquesta nova normativa ens ha vingut de sobte, tots els clubs estem amb la por de com fer-ho", diu Fuentes. El coordinador creu que aquesta acció és "totalment negativa" perquè el govern no és conscient que aquest tipus d'esport "està fet pels nens". "Aquestes accions són de cara a la galeria, i això és esport", recrimina.

Per Andreu Giménez "no hi ha els instruments necessaris per fer aquesta regularització, i sembla que nosaltres ens volguem saltar les normes". "Tot plegat afecta la base i en conseqüència als pares", diu Giménez, qui creu que la solució podria pasar per baixar els costos federatius.

Actualment, Catalunya compta amb més de 15.000 clubs, 67 federacions i supera els 3 milions de socis. Si entra en vigor la normativa molts centres no podrien practicar esport. Si la proposta presentada per la UFEC i la Secretaria General de l'Esport no tira endavant està previst fer una manifestació i recollir 500.000 signatures per presentar al Congrés.

EL CT Reus Monterols té regularitzada la seva situació

No tots els clubs esportius de Reus pateixen aquest problema. És el cas del Club Tennis Monterols, que va professionalitzar tots els seus treballadors l'any 2005. "Pràcticament no tenim voluntaris", assegura el gerent del club, Ramon Miralles. "El tema és que cal diferenciar entre una persona que ve a treballar i un voluntari, i en el nostre cas ho tenim clar", assegura Miralles. En aquest sentit, el gerent del CT Monterols és rotund: "Cal saber qui és voluntari de veritat i qui no".

Ramon Miralles troba "bé" que una persona sigui voluntària, ja que "és una figura important de l'esport base", però no trobaria correcte "col·locar un voluntari com a treballador". A més, "els clubs no s'aguanten sols, algú ha de pagar", conclou el gerent del CT Monterols.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital cotitzar seguretat social voluntaris clubs esportius

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

empresari  18 de Juliol de 2013

Si és voluntari la base és zero i tant no s'ha de pagar

La cotització que correspon a un volutari és el seu sou per aproximadament el 38% però com que la base és zero no li toca pagar res. O potser no és voluntari?

A mi també m'agradaria tenir treballadors voluntaris, però que el voluntariat fos només per la part de la seguretat social i que el treballador seguis cobrant a final de mes.

Fco Borja  17 de Juliol de 2013

Voluntario es aquella persona que se presta a ayudar.

Un Voluntario es aquella persona que se presta a ayudar sin esperar algo material o recibir nada a cambio, sin ánimo de lucro, de forma voluntaria y solidaria. Es un deber de la persona que lo practica y no una obligación por desempeñar dicho servicio.
Si por ello recibiera una prestación por pequeña que sea, es lógico y lícito que se deban realizar las retenciones pertinentes.