Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Bon balanç dels primers mesos de funcionament del Banc de terres del Priorat

05 de Febrer de 2020, per Redacció
  • Una imatge d'una finca al Priorat

    Reusdigital.cat

El Banc de terres del Priorat va tancar el 2019 amb un total de 117 finques registrades, cinc acords ja formalitzats i altres quatre en procés de mediació. Un balanç "altament positiu", s'ha apuntat des del Consell Comarcal, tot tenint en compte que el Banc de terres "no va ser plenament operatiu fins al mes d'octubre", tal i com s'ha subratllat. Tres mesos (d'octubre a desembre) que ja han servit per "demostrar el sentit i oportunitat d'aquesta iniciativa, que mira de combatre el procés d'abandonament de terres agrícoles i la falta de relleu agrari a la comarca del Priorat", s'ha destacat.

Les 117 finques actualment inscrites en el Banc de terres sumen un total de 172 hectàrees i pertanyen a 39 propietaris diferents. La tipologia de finques és diversa. Tot i que hi ha un percentatge elevat de finques forestals, n'hi ha de tota mena: trossos abandonats, però també finques productives a punt per entrar-hi a treballar. Les terres estan distribuïdes entre gairebé tots els pobles del Priorat i hi ha representats una important diversitat de conreus: horta, olivers, ametllers, avellaners i vinya.

Algunes finques compten amb instal·lacions complementàries, com és el cas de cabanes de tros i algun petit magatzem. Entre les ofertes també n'hi ha que compten amb masos abandonats, una petita granja i un petit celler. Pel que fa als 39 propietaris, majoritàriament són persones amb edats compreses entre els 70 i els 90 anys, que amb el consentiment dels hereus volen trobar persones disposades a gestionar o recuperar les seves finques. També hi ha casos de persones molt més joves (de 30 a 55 anys) que han rebut propietats en herència.

Un altre grup nombrós són agricultors, que ja han superat l'edat de jubilació i no troben relleu generacional per a les seves finques, que encara són en producció. Pel que fa al perfil dels 26 demandants inscrits, l'edat oscil·la entre els 21 a 55 anys, tot i que el grup majoritari són persones de menys de 40 anys que, recentment, han fet la incorporació com a joves agricultors o són a punt de fer-la. Joves pagesos que amb experiència i formació en el sector, que no han tingut accés a la terra per línia successòria o, si en tenen, necessiten més superfície de conreu. Tot i això, entre els demandants també hi ha perfils completament oposats: persones que busquen petits trossos per a l'autoconsum, o bé professionals agrícoles plenament consolidats (entre els quals hi ha particulars, cooperatives i petites empreses).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics