Divendres, 19 d'Abril de 2024

Cent anys de cooperativisme al Priorat

La Vinícola del Priorat i la Cooperativa Agrícola de Bellmunt celebren un segle

27 de Maig de 2017, per Clàudia Bonet
  • Guarniments de l'animal per llaurar a la Cooperativa de Bellmunt del Priorat

    Clàudia Bonet

  • Els guarniments de l'animal a la Cooperativa de Bellmunt del Priorat

    Clàudia Bonet

  • L'escurador i cofins de l'oli a la Cooperativa de Bellmunt del Priorat

    Clàudia Bonet

  • Jordi Alentorn, membre de la Junta de la Cooperativa de Bellmunt del Priorat

    Clàudia Bonet

  • Punxo per remenar la rapa a la Cooperativa de Bellmunt del Priorat

    Clàudia Bonet

  • Els tiquets dels socis amb el pes de la collit a la Cooperativa de Bellmunt del Priorat

    Clàudia Bonet

  • Espai dedicat a l'exposició dels cent anys de la Cooperativa de Bellmunt del Priorat

    Clàudia Bonet

  • Espai de l'exposició dedicat al gra

    Clàudia Bonet

  • Joaquim Sabaté, gerent de la Vinícola del Priorat

    Clàudia Bonet

L’any 2017 és un any d’aniversari per a dues de les cooperatives de la DOQ Priorat. La Cooperativa de Gratallops, l’actual Vinícola del Priorat, i la Cooperativa Agrícola de Bellmunt celebren 100 anys de la seva creació. Un segle de vida marcat per obstacles i afany de superació que ha permès als pagesos seguir mantenint viva la producció d’un vi que actualment és reconegut mundialment. El treball cooperatiu amb el pas dels anys també ha anat evolucionant i ha derivat a diferents formes de gestionar-se, i el cas de les dues cooperatives centenàries n’és un exemple.

La Cooperativa Agrícola de Bellmunt, entre la tradició agrícola i la minera

A Bellmunt del Priorat, la Cooperativa ha estat un dels motors econòmics del poble que durant dècades ha compartit aquest protagonisme amb l’activitat minera. “Actualment, la Cooperativa el segueix compartint amb l’equipament turístic i cultural que és el Museu de les Mines”, explica Jordi Alentorn, membre de la Junta de la Cooperativa de Bellmunt. Per tant, l’activitat agrícola i la turística es complementen. “Bellmunt del Priorat va ser un poble miner i sempre ha sigut molt més industrial que no pas pagès. La gent acostumava a anar al tros però com a segona activitat”, afegeix.

Actualment, la Cooperativa està formada per 35 socis, la major part dels pagesos de la població, que venen la producció del seu raïm a diferents cellers del Priorat. “Els socis tenen venda lliure per portar el seu raïm al celler que els hi compri i la Cooperativa funciona com a gestora, però no elabora ni comercialitza el vi”, explica Jordi Alentorn. El cas de l’oli és diferent, “a la Cooperativa de Bellmunt som socis del molí de la Mola, situat a Marçà, i és allà on el produïm. Rebem les olives del socis i les portem al Molí, que a diferència del vi, també és propietat de la Cooperativa, per tant, l’elaboració no es fa a un privat”, afegeix.

L’any 2007, la Cooperativa de Bellmunt estava intervinguda judicialment, i va ser llavors, quan el celler La Casa Gran del Siurana, que pertany al grup Castell de Peralada, va arrendar les instal·lacions per produir-hi els seus vins. “Després d’un conjunt de modificacions per modernitzar i adequar l’espai, vam ubicar el celler de La Casa Gran del Siurana a l’edifici de la Cooperativa. Aquest fet va suposar la continuïtat de la producció de vins a les instal·lacions i també una injecció econòmica”, explica Alentorn, gerent i director de La Casa Gran del Siurana i membre de la junta de la Cooperativa.

La trajectòria històrica de la Cooperativa de Bellmunt s’ha volgut homenatjar aquest any del centenari amb una exposició organitzada per Carme Pallach, Maria Teresa Torné i Maria Secall, tres veïnes de Bellmunt, que han recollit eines i estris del camp de les cases del poble i fotografies antigues per donar a conèixer la vida del pagès en aquests darrers cent anys. “S’exposa la maquinària i les eines que s’utilitzaven tant al camp com en el procés d’elaboració del raïm i les olives, documentació històrica de la Cooperativa i imatges per contextualitzar l’exposició”, conclou. Un homenatge a la història del cooperativisme local.

La Vinícola del Priorat: del raïm al vi i del camp a la comercialització

L’aniversari del centenari de la Vinícola del Priorat és el reflex de l’esforç, la dedicació i la lluita d’aquests darrers 100 anys. L’actual Vinícola del Priorat és la successora de la fusió de les cooperatives de Gratallops, la Vilella Alta, la Vilella Baixa i El Lloar. “Som l’única cooperativa de la DOQ Priorat formada per productors pagesos que gestionem íntegrament tot el procés de producció, elaboració i comercialització del nostre vi”, reivindica Joaquim Sabaté, gerent de la Vinícola del Priorat. Actualment, la Vinícola aplega un total de 400 socis, entre productors (uns 140) i col·laboradors.

La producció de la Vinícola és entre uns “400 i uns 450.000 quilos de raïm a l’any, que es tradueix en unes 320.000 ampolles pròpies”, explica Joaquim Sabaté. El mercat internacional és el mercat principal. “Exportem un 90% de la producció. Fins a la crisi del 2008, es venia molt als Estats Units, però amb la crisi va canviar molt el marcat i actualment venem molt al nord d’Europa: Suècia, Noruega, Alemanya, Suïssa, Àustria, Bèlgica, Holanda i Dinamarca, són els països principals. També treballem als Estats Units, Canadà i Mèxic, i al mercat asiàtic amb Xina, Singapur, Taiyuan i Japó. A nivell de l’estat espanyol, on venem més és a Catalunya”, exposa el gerent de la Vinícola del Priorat.

La comercialització de l’oli és diferent. “L’oli el venem a les nostres botigues, i una gran part se l’emporten els socis. A l’estranger en venem molt poc”, afegeix Sabaté. “Tenim una producció mitjana d’uns 500.000 quilos d’oliva aproximadament, però depèn molt de l’any. Pots tenir un any molt bo i un altre de molt dolent. Podem fer uns 55.000 litres en un any justet i arribar a 110.000 en un any molt bo, tampoc tenim una gran producció”, explica Joaquim Sabaté.

La Vinícola ha superat diferents dificultats al llarg d’aquests anys per mantenir la seva filosofia i manera de treball. “M’atreviria a dir que el moment de més esplendor de la Vinícola és ara”, afirma Joaquim Sabaté. Fent un repàs a la trajectòria en destaca dues èpoques: “la primera seria entre el 1987 i el 1991, on es va aconseguir el molí d’oli de la Vilella Alta i la creació del celler, on es troba actualment la Vinícola del Priorat, com una època bona”, i la segona fruit d’una gran crisi entre el 2001 i el 2003, “on els socis marxaven perquè cellers privats els oferien preus més alts i tot i que la Vinícola va voler apujar el preu no va poder fer front als pagaments dels socis, i va ser quan es va decidir que s’havia de prendre una direcció, i aquesta fou l’aposta per a la professionalització”.

Una aposta que ha portat al moment actual, on la Vinícola competeix al mercat com un celler més amb la filosofia de “lluitar i no parar, per donar-nos a conèixer i comercialitzar els vins” conclou Sabaté. “L’objectiu és donar prestigi als nostres vins. La nostra lluita és estar molt a sobre de la qualitat del vi, per poder seguir fent vins diferents i de molta qualitat i mantenir els preus alts”, explica el gerent de la Vinícola del Priorat.

El centenari de la Vinícola del Priorat, acompanyat de diferents actes

Un mural situat en una de les parets de l’edifici històric de la Vinícola del Priorat, on es lligaven les mules per entrar les càrregues de raïm al celler, és la primera acció per celebrar aquest segle de vida. El mural costumista de l’artista falsetana Marina Capdevila és un homenatge a les pageses i els pagesos que han treballat les terres i han format part de la història del celler.

L’acte principal del centenari però serà el dissabte, 10 de juny, en una jornada a Gratallops. “Ha coincidit que estem acabant les obres del local original de la cooperativa, que es va cremar als anys 70, i farem la inauguració del local, un photocallamb el mural, el posterior parlament i destapament de la placa commemorativa i per acabar, un dinar amb tots els socis i amics”, explica Joaquim Sabaté. A part d’aquest acte “també estem preparant un vídeo commemoratiu on els pagesos i socis en són els protagonistes i que presentarem a final d’any, i també traurem un vi commemoratiu”, manifesta

Les celebracions no acaben aquest any, ja que “el 2018 farà 10 anys de la fusió de les cooperatives dels quatre pobles (Vilella Alta, Vilella Baixa, Gratallops i El Lloar) i es farà la presentació a Escaladei dels quatre vins de vila, uns vins seleccionats de vinya vella i de molta qualitat”. El 2019 serà l’aniversari del centenari de  la Cooperativa de la Vilella Baixa i també hi han previstes activitats, que “s’acabaran de definir més endavant”, conclou Joaquim Sabaté.

Activitats, actes i accions que en definitiva són un homenatge al cooperativisme al Priorat. Un brindis al treball, a l’esforç i a la perseverança.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital cent anys de cooperativisme al Priorat
reusdigital.cat Reus Diari Digital cent anys de cooperativisme al Priorat
reusdigital.cat Reus Diari Digital cent anys de cooperativisme al Priorat
reusdigital.cat Reus Diari Digital cent anys de cooperativisme al Priorat
reusdigital.cat Reus Diari Digital cent anys de cooperativisme al Priorat
reusdigital.cat Reus Diari Digital cent anys de cooperativisme al Priorat
reusdigital.cat Reus Diari Digital cent anys de cooperativisme al Priorat
reusdigital.cat Reus Diari Digital cent anys de cooperativisme al Priorat

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics