Dilluns, 18 de Juny de 2018

Clos Galena, un vi de premi Nobel

La premsa sueca va publicar una foto dels reis d'aquest país escandinau bevent el vi prioratí 'Formiga de vellut'

22 de Febrer de 2018, per Text i fotografies: Jordi Garcia Arnau
  • Un dels vins de Clos Galena ha estat present al sopar dels premis Nobel

    Jordi Garcia Arnau

  •  

  •  

  •  

  •  

Entrar en el sopar de lliurament dels premis Nobel no és poca cosa. Doncs això ho va aconseguir un petit celler del Priorat anomenat Clos Galena. Un celler situat entre el Molar i Bellmunt del Priorat, en un terreny on fins no fa pas gaires anys hi havia diverses explotacions mineres de galena, el mineral de plom i del que en surt el nom de Clos Galena. El celler és dins l'àrea de producció del Priorat històric corresponent als dominis de la cartoixa d'Scala Dei, per tant, és dins la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, l'única denominació d'origen catalana reconeguda amb la màxima qualitat (DOQ).

La DOQ Priorat té un element característic que fa d'aquest vins uns vins reconeixibles. Parlem de la presència de la licorella, una pedra que fa que el raïm d'aquesta comarca tingui un gust especial, fortament mineralitzat i amb una forta personalitat. La finca té 12 hectàrees i la seva producció es fa de manera manual i ecològica amb el raïm de la millor qualitat. Cal pensar que un cep només produeix el raïm per un fer una sola ampolla de tres quarts de litre de vi.

La producció ecològica comporta uns controls molt rigorosos i uns costos de producció molt elevats. Tot i així, els preus dels vins del Clos Galena estan dins d'uns paràmetres molt acceptables d'entre 8 i 35 euros, fet que fa que la demanda d'aquest celler estigui per sobre del que pot oferir. El celler produeix vins blancs i negres, però el més conegut és el negre 'Formiga de vellut' que l'any passat va ser el seleccionat per servir-se durant el sopar dels premis Nobel, fet que donat una gran popularitat al celler que aconsegueix col·locar el 70% de la seva producció a l'exportació.

Una anècdota curiosa la va protagonitzar la premsa sueca en treure una foto dels reis d'aquest país escandinau bevent vi 'Formiga de vellut' amb cara de plena satisfacció, tanta satisfacció com poden sentir els clients de British Airways en poder assaborir una copa de vi Clos Galena en els serveis 'business class' dels seus vols. Clos Galena ha estat seleccionat com un dels 100 millors cellers per la prestigiosa revista internacional especialitzada en vins, Decanter, que busca vins de gran qualitat per sota del les 20 lliures esterlines.

Tot aquest èxit fa que el celler tingui previst una propera ampliació amb la construcció d'una agrobotiga i d'un 'winebar'. La indubtable qualitat dels productes Clos Galena, també va acompanyada d'uns accessoris que busquen oferir un millor producte. La renovació costant de les bótes de vi fetes amb fusta americana i els taps amb suro de l'Empordà, és veuen complementats amb unes caixes de fusta per a la venda de les ampolles amb pintures on hi apareixen imatges de Tarragona, Scala Dei, Barcelona i Reus, ciutat on el celler hi té el centre de distribució.

Això forma part del projecte d'Art-i-vi que també impulsa aquest celler prioratí amb arrels reusenques en col·laboració amb la galeria d'art Anquin's.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

clos galena vi priorat reusdigital doq priorat prioratdigital
clos galena vi priorat reusdigital doq priorat prioratdigital
clos galena vi priorat reusdigital doq priorat prioratdigital
clos galena vi priorat reusdigital doq priorat prioratdigital
COMENTARIS (0)

Reportatges